Видове спорт по време на бременност – част 2

Публикувано в: Бременност

Видове спорт по време на бременност - част 2

Продължение на Видове спорт по време на бременност – част 1

По време на бременността е нормално да се потите повече, затова е добре и да пиете повече течности преди, по време и след каквото и да е физическо натоварване.
През бременността се случват някой изменения в организма Ви, които могат да причинят дискомфорт. Гръбначния стълб, сухожилията и ставните връзки са по-меки и това е причината за болки в гърба и ставите.
Освен упражнения, по време на бременност имате нужда и от много почивка. Поне два пъти на ден е добре да полежите и да се отпуснете напълно.

При следните случаи трябва веднага да прекратите натоварването и да се свържете с Вашия доктор:

  • чувствате се отпаднали
  • получите внезапна болка
  • усетите замайване
  • получите кръвотечение

Ето и останалите от по-известните видове спорт, как биха се отразили на новото Ви състояние.

Нетбол Нетбол (тип баскетбол за момичета) – този спорт може да причини болки в ставите поради резките и внезапни движения, както и опасността от загуба на баланс, особено в 3-ти триместър.
Пилатес Пилатес - Познати като едни от най-подходящите типове упражнения и програми за бременни.
Планинско колоездене Планинско колоездене – потенциално опасен спорт. Не е препоръчителен, особенно след 2-ри триместър. Помнете, че баланса Ви е значително намален. Колоезденето в парка и по алей е доста по-добра алтернатива.
Плуване Плуването е един от най-добрите варианти за поддържане на тонуса. В каквото и да е темпо – това го определете сами за себе си, като не прекалявате. С отпускащото действие и усещане за безтегловност. Ако не те плували редовно преди това, е добре постепенно да увеличите тренировките, като в началото започнете от 10-15 минути, след седмица на 20 минути, 2-3 пъти седмично. Не плувайте във вода с по-висока температура от 18-25°C. Не се препоръчва и използването на сауна и парна баня.
Риболов Риболов - абсолютно безопасен спорт (освен ако Вие не сте рибата). Недостатък е, че може да получите болки в гърба докато чакате и чакате …
Секс Секс и бременност- Ако това е една от любимите Ви спортни дисциплини, практикувайте го, както Ви е комфортно. Ако обаче Ви боли е по-добре да спрете. Избягвайте сексуален контакт, ако Ви причинява болка или получите кръвоизлив – близостта и интимността са възможни и без проникващ секс ;)
Скално катерене Скално катерене – Отново риск от падане, и следователно неподходящ спорт.
Ски Ски – дори и да сте професионалистка, може да паднете, при това с висока скорост. Затова добре е да отложите ските за следващата зима ;)
Скуош Скуош – този спорт би могъл да натовари ставите Ви, да причини конвулсии и от резките движения да загубите и баланс. Не се препоръчва.
Сноуборд Сноуборд – Също не се препоръчва, с висок риск от падане и нараняване.
Стречинг Стречинг - Не се препоръчва за бременни. Много трябва да се внимава, за да не е преразпределете, особено в късна бременност. В книгите, или курсовете за бременни могат да Ви насочат какви упражнения може да правите и те да не са опасни за Вас и Вашето бебе.
Тялото на една бременна е много по-отпуснато от не бременна, дължащо се на хормоналните промени.
Това означава, че е лесно да получите разкъсвания под нормалните граници натоварването. Затова бъдете много внимателни и като се протягате. Има мускулни групи, които има нужда да се разтягат, но за целта се подбират индивидуални упражнения.
Сърф Сърф- не се препоръчват действия, при които може да паднете.
тенис Тенис – класифициран като силно активен спорт с неизбежни резки движения, възможност за падане и нараняване. Много внимавайте, ако все пак се налага да играете. По-добре е да намалите програмата си според състоянието.
Танци Танци – стига да са умерени и плавни, няма проблем. Избягвайте резките движения, падане причинено от нарушен баланс или внезапно изтощение.
Футбол Футбол - още един контактен спорт, който не е препоръчителен, по същите причини като баскетбола.
Ходене пеш Ходене пеш – Извънредно добър и с лека форма на упражнения дори и в напреднала бременност, когато теглото Ви пречи да правите някой упражнения. Енергично ходене по 30 минути 2-3 пъти седмично е много добър начин да поддържате форма.
Хокей Хокей – контактен спорт, който не е препоръчителен, по същите причини като баскетбола и другите контактни дисциплини.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
11 февруари 2008, категория Бременност.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар