Видове спорт по време на бременност – част 1

Публикувано в: Бременност

Спорт по време на бременностНадявам се всички попаднали на тази страница са убедени, че спорта е полезен за една бременна. Основните разлики при бременността са, че не трябва да спортувате със същия интензитет и натоварване, както преди бременността Ви. Пулса Ви е по-ускорен сега, така че трябва да сте внимателни. От друга страна, не се опитвайте да правите упражнения, които вече Ви е трудно да правите. Важно е да поддържате форма и тонус, а не сега да се стремите да се превърнете в модел ;)
Ето и повечето познати видове спорт, как биха се отразили на новото Ви състояние.

Аеробика Аеробика - леките динамични натоварвания са за предпочитане. Подходящи за Вас са леки стечингови упражнения, които само ще Ви помогнат от началото до края на бременността. Ако сте ходили на аеробика преди да забременеете, добре е да информирате Вашия инструктор за промяната. Може да се наложи промяна на упражненията Ви и е добре да спрете, ако тялото Ви подскаже, че трябва да го направите.
Алпинизъм Алпинизъм, планинарство – риска от падане е голям и не е препоръчителен.
Бадминтон Бадминтон – Едва ли в 8-ми месец ще се разхождате по корта, но спокойно може да поддържате добра форма, особено ако не започвате за първи път да спортувате след като сте забременяла. Въпреки всичко, бадминтона може да е натоварващ, затова е по-добре игра по двойки.
Баскетбол Баскетбол – контактна дисциплина от този тип не е особено препоръчителна по време на бременност. Това е така, заради по-голямата вероятност да се нараните – Вие или Вашето бебе ако се сблъскате с друг играч. Риска е особено голям през последния триместър.
Батуд Батуд - комбинация от подскоци и полет със слаб баланс -определено лоша идея за спорт.
Безмоторно летене Безмоторно летене – Бременните е добре да са на височина до метър и половина. Фетуса е уязвим към хипоксия (намалено доставяне на кислород), особенно и при наличие на друг заболявания като анемия. Сутришното гадене засилено от въздушна болест, може да са по-неприятни за някой хора. Все пак е добре да се избягва през ранната бременност. Въпреки всичко, всеобщото мнение за обществените полети е, че не са опасни и няма опасност от радиация. Обикновено няма проблеми при полетите до 3-ти триместър. В последния е препоръчително да се ограничите от летене.
Бокс Бокс - контактна дисциплина като бокс не се препоръчва. Предимно заради възножните наранявания, получени удари или падане.
Бягане Бягане - нужно е да сте по-внимателни, както при джогинга. Може би е по-добре да се ориентирате към бързо ходене ;)
Вдигане на тежести Вдигане на тежести – свързано е с нараняване на гърба. Става все по-рисково с напредване на бременността, както и болките в гърба.
Водни ски Водни ски – водата може да проникне във влагалището Ви и теоретично може да предизвика инфекция. Не се препоръчва.
Гмуркане Гмуркане - ако сте се гмуркали преди да забременеете, може да продължите, но до 1 метър дълбочина или по-малко.
Гребане Гребане - може да продължите го практикувате, ако сте професионалист. Бъдете много внимателни с гърба си. Бременността не е времето, в което трябва да започнете да тренирате този спорт.
Гимнастика Гимнастика - Риска от падане е твърде голям и не се препоръчва.
Джогинг Джогигн - ако преди не сте практикували джогинг, сега не е момента да започвате. Гонете по-реалистични цели ;) . Може да пробвате с бавно ходене и да проверите дали може да ускорите темпото до бързо ходене. Опитните спортисти вероятно ще се наложи да променят тяхната програма. Съблюдавайте всеки знак за умора.
Джудо Джудо - отново контактен спорт.
Езда Езда - има голям риск от падане, поради понижения Ви баланс. Падане от височина би било много опасно за Вас и бебето Ви. Така че, може да продължите ездата, само ако сте професионалисти и с дългогодишен стаж. И все пак, намалете интензивността и вероятността от падане.
йога Йога - чудесен начин за релаксация, разтягане, контролиране на дишането и развитие на концентрацията. Може да се включите в йога курсове за бременни или да опитате някой упражнения от книги и списания в дома.
Колоездене Колоездене - добре поносимо, стига да е в умерени граници. Все пак е добре да се избягва при късна бременност. Чувството за баланс става все по-неточно и тръбва да сте много внимателни да не паднете. Изберете равна повърхност, подходяща скорост и познат терен. Спрете ако се почувствате некомфортно. Колоезденето е полезна алтернатива за бъдещи майки, които имат проблеми с ходенето пеш по време на бременността. Добре е да се консултирате с Вашия доктор или акушерка, ако имате проблеми свързани с тазов дисконфорт.
Кънки Кънки - може да продължите да карате кънки, ако сте професионалист. Ако не, все пак не е добра идея да оставите нарушения Ви баланс да Ви изиграе лоша шега.

Следват във втора част: Нетбол, Пилатес, Планинско колоездене, Плуването, Риболов, Секс, Скално катерене, Ски, Скуош, Сноуборд, Стречинг, Сърф, Тенис, Танци, Футбол, Ходене пеш, Хокей

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
4 февруари 2008, категория Бременност.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

3 Коментара по "Видове спорт по време на бременност – част 1"

  1. Сара казва:

    Навсякъде в текста вместо „баланс“ всъщност да се разбира „равновесие“…..

  2. Спорт казва:

    Никой от изброените спортове не е подходящ за напреднала бременност

  3. Hah казва:

    Йога е подходяща и дори препоръчителна от началото до края на бременноста.

Остави мнение/коментар