Бременност

Публикувано в: Бременност

БременностЕдна нормална бременност при човека протича за 40 гестациаонни седмици или 10 лунарни месеца.
Всяка гестационна седмица е 7 дни, като един лунарен месец е 28 дни.
Първа седмица от забременяването се отчита от първия ден на последната менструация.
Т.е. последния ви цикъл е дошъл на 15 януари, независимо че сте забременели около 28-29 януари, за начало на бременноста се приема 15 януари. Реално се пропускат 2 седмици, до самото зачеване, а разбирате че сте бремнна вече в 4-5 седмица.
Това е при средно месечен 28 дневен цикъл и овулация около 14 ден от началото на цикъла. Разбира се, има много жени, които имат по кратък, по дълъг или нередовен цикъл и има изместване с дните. Затова точната дата на забременяване е относително точна, спрямо вашия цикъл.
Изчисляването на бременността и при тях е аналогично, но разликата е, че очакваното забременяване не е на 14 ден от цикъла.
Обикновенно разбирате, че сте бременна, когато настъпи закъснение на цикъла ви, или пък по-рано, ако правите опити за забременяване и ползвате скоростни тестове за бременност.
Но реално, дори и теста по-рано да ви покаже двете чертички, при проблем с ембриона може да ви дойде цикъла и тогава да се изненадате, че не сте бремнна, а теста по-рано ви е показал положителен резултат.

Ако планирате да забременеете, добре е да приемате фолиева киселина 3 месеца преди да решите да забременявате, или ако не сте го планували, добре е да започнете прием веднага след като разберете, че сте бременна.
Изключително важно е да приемате фолиева киселина през първите 3 месеца от бремнността. Въпреки тази препоръка, най-добрия начин за набавяне на фолиева киселина е чрез храната, затова добре помислете върду хранителните си навици.

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
14 май 2012, категория Бременност.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар