Списъци за бременни при постъпване в родилното и за изписване

Публикувано в: Бременност

Към болницатаВече сте на прага на девети месец. Ако не сте се снабдили с нужните Ви неща за бебето и за Вас, тези списъци ще Ви бъдат полезни. Отивайки към родилното имате нужда само от най-важните неща, описани по-долу. По-късно или на следващия ден, когато таткото дойде да Ви посети, пригответе торбичка с останалите неща. Ако пък сте предвидлива, подгответе си багажа за изписване, за Вас и новия член на семейството. Надявам се да са Ви полезни и ако има с какво да пълните от Вашия опит, Благодаря предварително.

Списък за майката – на път за родилното:
Документи:
1. Лична и обменна карта
2. Направление за хоспитализация
2. Документи и изследвания, които са Ви правени

Принадлежности:
1. Тоалетна хартия
2. Сапун
3. Хавлиена кърпа
4. Мокри кърпички
5. Джапанки
6. Самобръсначка (освен ако не искате с техни да Ви правят тоалета, или си го направете предварително)
7. Бельо (проверете за еднократни гащи – може и да са Ви удобни)
8. Превръзки – силно абсорбиращи, нощни за препоръчване
9. Пластмасова чаша, виличка, лъжица (в повечето болници го искат)
10. Мобилен телефон
11.Четка за зъби и паста
12. Ластик за коса (ако имате нужда)
13. Лещи или очила (ако имате такива)

При посещението на таткотоСписък с нещата, които да Ви донесат на първото посещение:

За Вас:
1. Нощници – 2 броя с копчета (ако случайно кърмата Ви дойде още там)
2. Зарядно за телефона
3. Подплънки за кърма (ако Ви тръгне кърмата)
4. Сутиени за кърмачки – 2 броя
5. Помпа за цедене, ако решите да се опитате да стимулирате кърмата
6. Минерална вода
7. Чорапи за Вас
8. Халат или подобна връхна дреха
9. Химикалка, тефтерче
10. Дребни пари
11. Крем за подготовка на зърната Ви
12. Вашата козметика, която е добре да ползвате при изписването ;) За една красива щастлива мама поне малко червило и руж е добре да имате.
13. Отвара от смрадлика 1,5 литра (много полезно за подмиване, противовъзпалително)
14. От здравна каса Ви се полага и тоалет 2 пъти на ден, за мамите с разкъсвания и шевове! Поинтересувайте се. Има и обезболяващи спрейове (Бивацин – използва се максимум 2 пъти на ден!!!)
15. Акт за граждански брак, ако имате такъв с бащата на бебето (служи за издаване на акт за раждане на бебето).
16. Крем за уморени и отичащи крака
17. Кърпи за гърди
18. Чаршафи за еднократна употреба

Страница: « 1 2 Всички страници »

Pages: 1 2

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
19 февруари 2008, категория Бременност.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

57 Коментара по "Списъци за бременни при постъпване в родилното и за изписване"

 1. magita казва:

  Тук само не ми стана ясно защо нощниците, подплънки и сутиени за кърмене, връхната дреха и чорапите, трябва да се донесат при първото посещение? Според мен, е необходимо да се предвидят ощи в багажа, който се взема за родилното. Да не говорим, че много зависи кой е родилният дом, тоест какъв е пропусквателният режим. Това „първо посещение“ на много места в страната е доста съмнително. Ще кажеш, „ами майките излизат“, да но ако си раждала предполагам знаеш много добре, че и това зависи от състоянието ти, разкъсвания и тн. Не пиша всичко това, за да се заяждам, а защото има много жени, които се доверяват на „споделения опит“ и са склонни да си препишат поста ти дума по дума, в резултат на което да се чувстват дискомфортно в тези толкова емоционални моменти преди, по време и след раждането. Или просто тъпо. Без нощница.

 2. Бу казва:

  Кхм… ако честно, този списък е преувеличен.
  Някои от нещата са съвсем излишни.

  Например: специален сутиен за кърмачки (може да се кърми с всякакъв, който е ставал в последните дни на 9 месец и има някаква еластичност, колкото да се отметне чашката под гърдата); крем за подготовка на зърната (зърната имат специална смазка от т.нар. Жлези на Монтгомъри, която е достатъчна); помпа за цедене (като цяло рутинното цедене е ненужно и времеемко; нужна е, ако бебето е отделено от майката или няма възможност да го кърми директно); ръкавички за бебето (въпреки че се драскат, няма причина да му се объркват сетивата и ръцете, които е лапало в утробата, внезапно да се окажат покрити със странна материя); най-накрая, но едно от най-важните: биберон-залъгалките са не само ненужни, те са изключително вредни. Ако се дават, то се дават след първите 4-6 седмици, когато бебето се е научило как да суче от гърда; дадени преди това, могат да объркат бебето, което да не знае как да различи различните форми и текстури на зърното и биберона и да предпочете биберона пред гърдата; отделно едно малко бебе може да смуче биберона и като дойде време за кърмене, да е достатъчно уморено и да не иска да суче.

 3. Лори казва:

  Бу, не съм съгласна с това, че изцеждането не е необходимо. В първите дни бебето суче по-малко. Част от кърмата остава неизползвана, а това води до секретиране на по-малко количество за в бъдеще (освен това може да завъди и „бабалюги“). Много е неприятно, пък и помпичките не вършат добра работа, но е полезно. Имам богат опит – кърмих сина си до края на 17 месец, като първите близо 3 месеца се изцеждах редовно… Забърквах бебешките пюренца с кърма, вместо с прясно или адаптирано мляко.
  А зърната могат да се „тренират“ за кърменето предварително, по време на бременността. Трият се с по-грубо парцалче. Само не трябвада се прекалява – може да предизвика контракции.

 4. Милена казва:

  @magita: Нощниците, подплънки и сутиени за кърмене, връхната дреха и чорапите – защото бащата в повечето болници може да Ви посети след като ви изкарат от реанимация. В повечето болници искат на самото раждане да сте с болнична нощница. Имате около 2 часа след самото раждане в които сте под наблюдение преди да Ви качат в стаите. Безспорно за различните болници режима е различен, но за да сте уверени в подготовката си, попитайте Вашата акушерка за по сигурно (се поинтересувайте от болницата в която сте избрали). Има и такива, в които освен джапанки, друго не искат от Вас, и не само при постъпване, тъй като всичко си влиза в таксата, която плащате. Брат ми отиде при жена си и бебето 2 часа след раждането, веднага след като качиха снаха ми в реанимация. Просто зависи наистина от болницата. Затова питайте ;-)

 5. Милена казва:

  @Бу: Много благодаря за коментара. Ето и моето мнение. Кой какво ще избере за детето си е въпрос на личен избор. Не натрапвам списъка и всеки има право на собствено решение какво от тези неща ще вземе, и какво не. Има неща за които не се сещаме на прага на родилния, има такива които за него ще са излишни. За всеки е индивидуално. А колкото до другите коментари:
  - Сутиена за кърмачки е по-удобен (има ги и във варианти от 5 и 10 лева, не е нужно да се дават 40-50 лева за такъв), а дали ще си изберете такъв, не зависи от мен.
  - Крем за подготовка на зърната – ако беше достатъчно омазняването от Жлезата на Монтгомъри, нямаше всички жени да получават разраняване и рагади.
  - Помпата е нужна, ако имате достатъчно кърма, за да доизцеждате. А дали е времеемко – и отглеждането на дете е. И по-добре да се доизцедите, отколкото да се стигне до запушване, тежест и неприятни последици като мастит.
  - Ръкавички за бебето – в утробата бебето е поемало и собствената си коса ;-) . Предпочитам да му спестя драскотините по така нежната кожичка. Но всеки си има мнение.
  - Благодаря на този, който е създал бибероните-залагалки. До сега не съм чула за случай, в който от даване на залагалка, бебето се е отучило да суче. Децата са много по-умни от това за което ги мислите. Ако зърното пуска мляко, а биберона нищо, а бебето е гладно, кое ли ще избере след като и двете му бъдат предложени. А когато се умори да суче биберон, то просто спира да го смуче. Не продължава по инерция.

 6. ели казва:

  можеш да добавиш и чаршафи за еднократна употреба – в някои болници не винаги имат налични,а е по-хигиенично

 7. Милена казва:

  Добавени са вече, въпреки, че не знам за такива случаи. За да казваш, значи има :)

 8. Надя казва:

  За дните след раждането – няколко по-обикновени нощници (и чаршафи, както по-горе), които да не държите да си прибирате вкъщи, тъй като в някои случаи може да се случаат доста петна от кръв.

 9. ели казва:

  Да бе,пак не внимавам :) Видях ги в списъка за Окръжна-Варна

 10. cveti казва:

  А този списък е много полезен, особено за жени, които раждат за първи път.
  Ох, мен много ме е страх, аз ще раждам чак януари, но умирам.

 11. cveti казва:

  Аз мисля, че тия сутиени за кърмачки са ужасно грозни.

 12. s казва:

  От какво те е страх? Я вземи се подготви добре, а не чети глупости от необразовани жени, от които явно си придобила тези страхове.

 13. cveti казва:

  Blagodarq ti za koraja

 14. Лори казва:

  cveti, неизвестното винаги плаши малко или много. Не си мисли лоши неща, само те разтройват, полза – никаква… Пожелавам ти всичко да мине леко и без проблеми!

 15. cveti казва:

  Da prava si Lori,mersi!

 16. Милена казва:

  cveti, когато отидох да раждам, нито аз нито мъжа ми се притеснявахме. Спокойствието беше дори плашещо. Това го дължа на редовните лекции на „с 9 месеца на училище“ и много книги, списания и начетени мами. Четох само положително настроени статии, а не такива, изпълнени с негативи, страхове и пресилени истории. Ако имаш възможност да посещаваш лекциите, горещо ти ги препоръчвам. Неприятното на този положителен курс е, масовото присъствие на ниско интелигентни бъдещи майки, които не ходят на лекциите за да се обогатят, да чуят нещо, което ще им помогне, а за да си кудкудякат и да пречат на останалите да чуят нещо полезно. Но такива винаги ще има, затова гледай да не се ядосваш за нищо, и ти разрешавам да си мислиш само и единствено за хубави неща. Страх, няма такава дума в съзнанието на една прекрасна бъдеща майка, каквато си ти! Страха е за слабите, а ти, щом си се решила на това, да станеш родител, значи не си от тях. Че боли, боли, че чакането на последните дни преди да излезе на бял свят малкото ангелче, наистина е изнервящо, но болката, която някой, някога ти е причинил на сърцето (дано не ти се е случвало, въпреки, че са единици такива хора) и душата е в пъти по-силна от едно раждане :) Разликата е, че разбито сърце минава след доста повече време от няколко часово раждане. И повярвай ми, в момента в който чуеш малкото човече как изревава, няма да си спомняш и 5% от болката.
  И още нещо, ако имаш баба, която може да дойде да ти помага след като се върнете от родилното, ще е добре, но не за да ти гледа бебенцето, а за да чисти, готви, пере, глади и подрежда. Твоята работа е да си почиваш, да гледаш мъничето, да се кърмите и да се храниш редовно. Бабите нямат място в банята като се къпе бебето, освен да навигират първите 1-2 пъти! Но толкова. Това е работа на майката и таткото. Много скоро след като родиш, ще разбереш, че това Ви е единственото време заедно, тримата. Или поне едно от най-ценните и незаменимите. Набелязала съм няколко неща за които да пиша по подобни теми, включително ръководство за баби ;) , когато оставяте бебето за няколко часа, или просто за да можете с таткото да излезете. И пак казвам, страха е за слабите! Ти съвсем не си такава, още повече попаднала тук, това значи че се интересуваш. Напиши си добре домашното, чети, чети, и чети. Това, ще ти помогне много. Успех от мен :)

 17. cveti казва:

  Milena,az postoqnno 4eta knigi,spisaniq i v internet.Iskam da te pitam na kolko si godini i edno dete li ima6.

 18. Милена казва:

  Радвам се да го чуя cveti. Това обаче е нож с две остриета, както си разбрала – некомпетентното мнение и изказване за дадени проблеми, по-скоро ще те обезпокоят, от колкото да ти помогнат. За съжаление, много често срещано е преувеличаването или едностранното представяне на проблемите. Както и да е, темата е много обширна за да я нищим накратко :)
  А на въпроса ти, аз съм на 30 вече :) , родих на 29, и това ми е първо дете. Без да пресилвам, мога да кажа, че имам желание за поне 3 деца, а ако е писано и четири :)
  По принцип в рода ми има и близнаци, така, че няма да се учудя ако някое от следващите са 2 :)
  А ти на колко си?

 19. cveti казва:

  Az sam na 20 godini,imax si seriozen priqtel,no taka se stekoxa obstoqtelstvata,4e zabremenqx no nito za mig ne sajelqvam.Trqbva6e za 3 meseca godej-svadba,no sega sam mnogo 6tastliva s maja do sebe si.

 20. Лори казва:

  Мога само да пожелая и на двете ви да запазите щастието си до края… Моето слънце вече е на 10 г. (и ми дава акъл, прави ми забележки, съветва ме коя дреха да сложа… ;) ) От 12 г. съм семейна. Но още съм влюбена в мъжа до мен, а синът ми го вижда и разбира… Няма нищо по-хубаво за едно дете да расте в семейство, пълно с топлина и обич!

 21. Милена казва:

  cveti, годините не мисля, че са от такова значение. По-скоро като си по-млада (с 10 години), би трябвало после да ти е по-лесно от една страна. От друга, искрено се надявам заради теб, тази бременност не само да ти осмисли живота, но и да ти помогне за в бъдеще. Аз, също по стечение на обстоятелствата не бях срещнала човека, с който да създам семейство до преди година и половина, така че, никой не знае какво го чака. Важното е да се възползва от момента, когато се случи.
  @Лори, благодаря ти :) и ти пожелавам и след още 50 години да си все така щастлива :)

 22. cveti казва:

  Здравейте Милена, тия дни имам контракции,а предния ден бях на лекар и ми казаха,че сме много по големи от очаквано,а аз сам едва в началото на осмия месец.Не е ли много опасно ако взема сега да рода.Вие как сте,как е вашето детенце.

 23. Милена казва:

  Здравей cveti, ако контракциите не са болезнени, значи всичко е наред в общия случай. Това са така наречените подготвителни контракции. При някой жени ги има през цялата бременност. Ако лекаря ти не вижда нищо притеснително, значи всичко е наред. От теб обаче се иска да не се претоварваш, да почиваш, да не вдигаш тежко и да говориш на малкото човече, да не бърза да излиза по-рано :) Това дали е опасно или не, не го мисли! Трябва да мислиш позитивно, че всичко ще е наред. Постоянния страх може дори да предизвика по-ранно раждане. Това, че бебето върви по-голямо, не значи че ще тръгне да излиза в осмия месец.
  А ние сме много добре, благодаря. Вики е много активна и снаха ми не иска да си разменим децата (имат разлика един месец) дори за 1 ден :) Това в рамките на шегата, разбира се, просто тя е много щура, радва се на опасни неща и прави всичко забранено ;) като всяко дете :) Ще видиш след 1 година какво е :)

 24. Лори казва:

  cveti, следи честотата им. Ако са през 30-45 мин – веднага на лекар! При мен започнаха в края на 7-ми месец. В първия ден на 8-мия отидох до акушерката в института ими каза да хващам такси и веднага в болница… Имах разкритие от 1.5 см. Сложиха ме на системи за няколко дни, а после още две седимици ми дупчиха дупето… Всичко мина добре… Така че следи честотата и за твое успокоение звънни на гинеколога си. Той ще знае най-добре!

 25. Ele0nora казва:

  Списъкът е ориентировъчен, разбира се.
  Имам само малък коментар относно това да носим ли помпа за кърма или не. Според мен е абсолютно задължително, особено за майките раждащи секцио. Налага се използването им, поради факта че в българските болници дават детето след два три дни. А дотогава, какво правим с гърдите???

  и още един малък коментар: Най малко се нуждаем от Крем за уморени и отичащи крака. Изобщо не виждам, кога се намира време за такива глезотийки :)

 26. Милена казва:

  @Ele0nora – крема за крака съвсем не е задължителен. Но ако сте имали нужда от него преди раждането, то и в болницата може да ви послужи. Това не мога да го нарека глезотия, тъй като аз съм ревала последния месец от отекли крака, искаше ми сега си ги отрежа дори. Тежаха ми, все едно имам бетонови блокчета. Затова съм го вмъкнала, защото много ми помагаше. Без без него не знам как щях да издържа.

 27. Ele0nora казва:

  Милена,
  Изхождах от факта, че покрай грижите за бебето, най малкият ни проблем ще са краката. Но най вероятно има и тежки случаи като твоя, които наистина имат нужда от това.

 28. Милена казва:

  Ele0nora, реално погледнато, през първия месец няма кой знае колко работа около бебето ;) Кърмене, или евентуално АМ, преобуване и гушкане. Редовно хранене и повече почивка, за да имате кърма, и това е. Е, чистене, пране и т.н. го правите така или иначе преди да родите, така че не е нещо ново. Но да, съвсем не е задължителен, но за тежки случаи помага.

 29. sara казва:

  ръкавичките са задължителни, тъй като не искаме лицето на детенцето да носи следи от хаотични драскотини, нали.

 30. Вили казва:

  Здравейте,мами! Много благодаря за полезните съвети, защото терминът ми е след два месеца и започнах да се шашкам, че не знам какво ми е нужно да си набавя предварително. Искам да ви попитам от къде могат да се вземат такива ръкавички за бебето- предполагам от аптеката.

 31. Милена казва:

  Вили, има ги обикновено в комплектите за изписване на бебета. Може би тези, които са с повече от 8-10 части. Иначе предполагам във всеки магазин за бебешки дрешки има от най-малките размери, просто питаш, за да ти покажат.

 32. Borislav Petrov казва:

  az sam sestramu i 4akam bebeto si da se rodi prez dekevri mnogo me e strax ot tova sabitie ako moje da mi kajete kade e po dobre da otida da roda

 33. Borislav Petrov казва:

  zdr vili i az sam vili rakavici te za bebeto 6te gi nameri6 v vseki magazin za bebe6ki dre6ki i nesa skpi 1 4ivt e okolo 2 lv.

 34. Вили казва:

  Аз родих в Окръжна б-ца и съм много доволна от екипа там. Проблемът е,че в момента правят ремонт на отделението и незнам дали ще го отворят до тогава
  .

 35. Mariq казва:

  Zdraveite, az sashto shte stavam mama za parvi pat i cheta vsichko koeto moga da namerq i da kakto kaza @Milena gledam da e samo polojitelno.Vsichko mi e mnogo interesno…A i imam vreme oshte sam v 4-q mesec

 36. Милена казва:

  Мария, наслаждавай се на всеки миг сега, защото после трудно ще имаш време за себе си :)
  Това мъниче ще ангажира почти цялото ти време.
  Гледайки дъщеря ми сега, след година и 10 месеца, докато спи, си спомням миговете, когато е заспивала на гърдите ми, и онова прекрасно неподправено чисто същество.

 37. gergana казва:

  Здравейте на всички! :) Аз също съм бременна (в 8-ми месец)! Списъка ми е много полезен и много благодаря на Милена за това, че споделя с нас опита си! Искам обаче да попитам Милена, къде са тези сутиени за 5-10лв. (за кърмачки)? Питам, защото вчера за първи път излизах да пазарувам за бебчо :) и съвсем случаино се натъкнах на един на АVENT за 19.90 и ми се стори ефтин (предполагах, че най- ефтините ще са някаква космическа сума тъй като нямам никаква представа как варвят като цена)! А не мисля, че е нужно да се дават повече пари от необходимото за едно и също нещо! Благодаря ти предварително за отговора! :)

 38. Милена казва:

  Гери, лека бременност и раждане :)
  Такива сутиени имаше на пътеките в Младост, или подобни магазини за по-евтино бельо. Но това беше преди 2 години и не ми се е налагало да си купувам от тогава. Може и да са променени цените.

 39. Deni казва:

  Здравейте мили мами :) и мен ме очаква щастието да стана мама. Очакваме дъщеричката ни да се появи в началото юни. Най- голяма дилема ми е мястото на раждане. Искам да кажа, че до момента сме решили да бъде в „Майчин дом“, тъй като макар и по лоши условия има пък добри специалисти(все пак е раждане не посещение на СПА), но ако имате опит или мнение ще се радвам да получа съвет от вас.

 40. Милена казва:

  Дени, пожелавам ти много леко раждане и всичко да е наред с вас.
  Колкото до мнение, за това къде да родиш … права си, че в майчин дом има най-добрата апаратура, ако се наложи не дай Боже …
  Но ако не си с избор на екип, спокойно ще те израждат студенти. Всъщност, за съжаление, вече стана така, че ако не си с избор на екип, където и да раждаш, риска да стане нещо с теб и детето е много голям. Просто никой не ти обръща внимание.
  Успех и късмет. Ще чакаме да споделиш къде си родила :)
  Най-важното е да вярваш, че всичко ще е наред.

 41. mirena казва:

  kakva e cenata za rajdane s izbor na ekip ili bez izbor

  • Милена казва:

   В зависимост от болниците, цените варират.
   Във Вита (частна) нормалното е 1400, а секциото е 1700 лева. В това число влизат вип стая, храна, поръчвана по меню, и отиваш само с чехли, четка и паста за зъби. Всичко друго се осигурява от болницата. Като в хотел си.
   За някой от другите болници, можеш да прочетеш информация от тук.

 42. geri казва:

  Zdraveite, az dnes vlizam v 9 mesec i teparva shte pazaruva. Spisaka ti Milena e edin ot nai- sinteziranite, koito sam chela v neta.Az sam mnogo pozitiven chovek i prez bremennostta chetqh samo polojitelni statii i knigi kato nqkoi ot vas, tova mi pomogna mnogo.Ne sprqh da rabotq i tova mi davashe stimul za raznoobrazni misli, ne samo za rajdaneto.I man me e starh malko ot rajdaneto nezavisimi che sam mnogo borben chovek. No ne promenqite ritama si na jivot sled zachevaneto, tova pomaga za normalnoto iznosvane na chovecheto, sportuvaite do kolkoto moje i slushaite priqtna muzika.

 43. Kristina казва:

  здравейте и аз чакам всеки момент да родя,за първи път ми е и смятам че е нормално да имам притеснения не е толкова страх от болката колкото от неочакваното чувство за онова което предстои.Страх ме е защото ми е за първи път и не зная какво да очаквам.Но от други родилки разбрах че не е кой знае какво и болката не била толкова силна колкото я изкарват всички, преживява се хаха.

 44. Kristina казва:

  исках да попитам за исписването за мен и бебето добре а за екипите и акушерките какво се носи?

 45. Kristina казва:

  а за списъка с нещата които е хубаво да имаме когато с бебето се приберем аз лично написах всичко което според мен е необходимо и го оставих на таткото,в момента в който влезна в родилното има поне 3 дена да набави всичко необходимо от него (разбира се с малко помощ от бабите)и да подреди стаята по най удобния начин .Хитро нали :)

 46. Nevi казва:

  Zdraveite i az sum budeshta maika v 8 lunaren sum! april shte rajdam i iskax da popitam tova che bebeto mi postoqnno ,kogato sum v sednalo ili v nen dvijeshto se sushtoqnie to ne spira da murda … postoqnno shava i to nikak leko,NORMALNO LI E?!

  • Милена казва:

   Абсолютно нормално. Когато не се движиш, бебето се събужда. А когато се движиш, движенията го унасят, като на люлка.

   • Деси казва:

    Здравей Милена
    Радвам се, че си написала този списък
    На мен ми е още рано – ще раждам някъде към 3 август. Първото го родих много леко. Най-важно е да се доставя кислород на бебето, а не да се вика. Този съвет ми го даде една жена преди раждането и много ми помогна. Вдишвах дълбоко въздух и като го издишвах напъвах. Така не ми се налагаше да викам.
    Пожелавам леко раждане на тези, на които им предстои скоро.
    А моето скоро започнах да го усещам да мърда и това ме радва.
    Не се плашете мами. Когато първото ми се роди, когато го чух да плаче-тогава всичко останало е без значение. Да си призная мен повече ме е боляло от зъб. Не е толкова страшно. Аз даже го очаквам с нетърпение. Преживяването е божествено и си заслужава усилията.

   • Krasi казва:

    Krasi казва:
    Коментарът ви очаква одобрение
    16 май, 2012 в 18:18

    zdraveite na vsichiki maiki i badeshti maiki.Az sam ot baeshtite maiki i slushaino namerih saita.Proshetoh spisaka obshto vzeto mi haresa no ima i izlishni raboti za vzemene.Gledah i vashite komentari kak si pi6ete she netrqbva da se strahuvame, kogato trqbva da postapvame v rodilnoto,no az tosho tova me pritesnqva,zashtoto neznam kakvo e i neznam prosto kakvo 6te pravq.Molq dai te mi nqkoi savet

 47. steli казва:

  Zdraveite i ot men,az 6te rajdam v kraq na april i mi e priqtno da 4eta mneniq i spodelen opit ot drugi mami.Mislq da rajdam v okrajna vav varna nqkoi 6te kaje li ne6to za tam.Milena mrs za spisaka no vaji li i za dr bolnica ?ZA izbor na ekip pari4ki nqmame i nz kak se procedira kato nqma6 ugovorka s nqkoi.

 48. Елена казва:

  Здравейте мами,
  Към полезния списък с неща бих добавила фотоапарат, термометъри сешоар.
  Аз сега очаквам второто си детенце и си подготвах нещата по този списък. Нищо не ми е липсвало с изключение на сешоара , защото на изписването все пак не би следвало да си неприветлив със сплескана и мръсна коса – Не стига ,че сме понапълненли айде поне в главата да приличаме на хора :) Все пак да не забравямв , че всички приятели и роднини дошли на изписването са се наконтили и с прически ,а ти… :) Все пак има мнг по важни неща от това де. Сега ще се постарая да изглеждам още по-добре на снимките от изписването, за да може след години да се радвам още повече на този невероятен и неповтоеим момент от живота си :)
  Пожелавам на всички леко раждане и леко и успешно отглеждане на малките бебоци !!!!

 49. Диана казва:

  Здравейте! Всичко прочетено до тук смятам за интересно и полезно! И аз съм една позакъсняла бъдеща майка, но смятам, че няма нищо по-прекрасно от това да видиш и гушнеш бебчето си! Някак с нетърпение очаквам момента и никаква болка не може да ме притесни :) Непрекъснато се информирам от нета и чета какви ли не статии и публикации! Всъщност смятам, че прекалено много се обръща внимание на болката, която изпитва родилката……ами това малко същество, което последния месец живее в тясното пространство , а при раждането преминава през отвор не по-голям от 10 см.?????? Хич не му е лесно и на него , ама нали не може да се оплаче :) Усилията в края на краищата са взаимни, както и връзката между майката и бебчето е още от момента на зачатие! Пожелавам на всички много щастие и успех в начинанието да бъдеш РОДИТЕЛ!

 50. Елеонора казва:

  Страхотни неща сте написали тук,накарахте ме да се усмихвам докато чета.И аз съм бъдеща мама,но още съм в самото начало и всичко ми е някак странно.Искам да ви кажа само едно „БРАВО“ за позитивните коментари и успешно бременеене на всички :)

 51. Кутлина казва:

  Aз също мога да кажа браво. Така трябва да е,позитивно мислене и говорене! Защото бременненето е хем щастливо преживяване хем си има и неговите лошотии! Затова когато се пише лошото трябва да се представя с щастлив краи!какво да кажа аз, която съм доста закъсняла мама над 40 съм, с първа бременност, почти накрая! Трябва ми много оптимизъм и позитивно мислене, което понякога ми бяга и изпадам в депресия, плача, но пак ставам и започвам да си давам кураж! Защото трябва да съм щастлива,че господ ми даде и на тази възраст да изпитам това чувство!

 52. asia казва:

  zdraveite na vsichki mami,kazvam se asia i sam 33 godini i ochakvam 4etvartoto si dete.veche sam v devetia mesec i useshtam kontracii oshte ot 4-tia m. No sega sa predupreditelni.neznam koga shte me izndnadda.parvata mi bremdnnost beshe mnogo leka i rodih leko ,v tinakirkova .vtorata sashto mnogo leka i barzo rajdane s bliznaci.do tuk 3 momcheta.4etvartoto e pak majko.ochakvam go s netarpenie.mnogo marda v koremami i noshtem sashto.dano i tova rajdane da bade leko.chestno kazano malko me e strah zashtoto tazi bremennost mi e trudna.poluchih razshireni veni i edva se darja i otdelno contrakcciite.dano roda lesno.pojelavam na vsichki badeshti maiki leko rajdand i jivi i zdravi deca.az sam v germania,neznam kakvo e obslujvaneto,no kazvat che sa mnogo dobri. Ako ima lechenie za venite spodelete.mnogo me boliat krakata i otdelno me sarbiat.

 53. ivelina казва:

  здравейте!След 2 дни влизам в 9тия месец и много ви благодаря за полезните съвети!Чакам с нетърпение моето бебче и не ме притеснява болката при раждане, просто защото знам че женския организъм е устроен за тази болка и щом всяка жена може значи и аз мога! Пожелавам безпроблемно раждане на всички бъдещи майки!

Остави мнение/коментар