Призив към ВСИЧКИ, към настоящи и бъдещи родители!

Информационна брошураОбръщам се с молба към всеки попаднал на тази страница!
Поради безразличието на държавните институции, дори и да имаме някакви права като бъдещи/настоящи родители, те не ни се предоставят, в повечето случаи поради незнание.

От 01.04.2008 г. започна разпространението на Информационна брошура за всички бъдещи майки – АЗ ЩЕ СТАВАМ МАЙКА.

Брошурата съдържа най-общо информация за прегледите и изследванията за бъдещата майка, които се поемат от НЗОК по програмата „Майчино здравеопазване”; периодите, през които те трябва да бъдат правени; допълнителните изследвания и процедури, покрити от НЗОК в случай на рискова бременност и/или усложнения; кой, кога и как поема грижите за бебето и майката след раждането; болнични и отпуски за бременност и раждане; др.

Целта не е спам, а достигане на тази информация, до колкото се може повече хора, и дори и да не сте пряко засегнати в момента, да помогнете за тази кауза. Да знаете, че я има, и когато Вие или Ваши познати имате нужда от информация, да не се налага да се ровят в стотици теми по форумите, за да разберат какво им е нужно, какво се полага и какво се препоръчва.

За съжаление, НЗОК няма как да задължи лекарите, наблюдаващи бременните да предоставят тази информация на пациентите си, тъй като те нямат изгода от това, поради ограничения брой направления. А докато никой не направи нещо по въпроса, няма как да се променят нещата, в който и да е сектор.

Брошурата се разпространява и в аптечните мрежи, в тестове за ранна бременност Quick Sure и Be Sure – комплект за отчитане на овулация, училища за бременни, букмейкърските пунктове на „Еврофутбол”; Районните здравно-осигурителни каси, които ще предават листовките на лекарите при ежемесечното им отчитане; Национален център по опазване на общественото здраве; Национално сдружение на общо практикуващите лекари в България, Сдружение „Настоящи и бъдещи майки”, Фондация „Помощ за благотворителността в България”, Фондация „Здраве и социално развитие“, Движение на българските майки, Българска асоциация по семейно планиране, специализирани печатни издания, медии и интернет.

Информационната брошура е част от благотворителната кампания „Ние чакаме бебе“ на „Еврофутбол“. Началото на кампанията стартира с издаването на Дневник-Календар за Бременни. А втората крачка бе Дискусия „Здравословна бременност“, на която бе взето решение, за издаване на тази брошура.

За да помогнете в България да се раждат повече българчета, повече българки да се възползват от правата си, повече хора да могат да се възползват от правата си, за моля използвайте бутоните по-долу.

Благодаря от името на всички бъдещи и настоящи родители за оказаното съдействие.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
14 май 2008, категория Бременност, Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар