Дискусия „Здравословна бременност“

Публикувано в: Бременност

Среща ДискусияНа 08.02.2008г. се състоя среща дискусия с държавни, частни и неправителствени организации за здравословна бременност, организирана от „Еврофутбол“.
Интересното е, че неправителствените организации и частни фирми се опитват да направят много повече за увеличаване на демографския прираст на страната ни, за разлика от държавните институции. Не може да не се отбележи, че поканения представител на Министерство на здравеопазването – зам. министъра Матей Матеев, не си направи труда да присъства, както и д-р Емилия Ташева.
Обсъди се създаването, издаването и разпространението на информационна брошура за бъдещите майки. Целта и е не само да се издава, но и да информира бъдещите родители какво им се полага от държавата като изследвания и консултации през бременността. Отделно, ще съдържа информация за препоръчителните изследвания, които е добре да се направят, ако решите или има риск.
Една от основните причини за издаването и разпространението на тази брошура е провокирано от една страна от злоупотребите на лекарите имащи договор със здравната каса и не предоставяне на полагащите се изследвания на бременните. От друга страна, недостатъчно мотивираните лекари не правят нищо повече да информират майките за допълнителни изследвания, които могат да се направят и навреме да се вземе решение за бременността, в случай на патологии, генни изменения и потенциални проблеми с плода.
Естествено възникна и въпроса как ще задължим лекарите да предоставят тази информационна брошура на бременните. Едно от предложенията е срещу подпис при установяване на бременността. Целта на подписа е да има обратна връзка и контрол, че акушер-гинекологът наистина е информира бременната за полагащите и се изследвания, както и тези които може сама да избере дали да направи. Основната цел е брошурата задължително да достига до всички бъдещи майки, не само да се издава.
Идеята за брошурата е поредната прекрасна инициатива на „Еврофутбол“, част от инициативата „Ние чакаме бебе“, но за съжаление, този подпис няма как да гарантира предоставянето й на правилния човек, а не изхвърлянето в кошчето, срещу подпис Ала-пациент.

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
14 февруари 2008, категория Бременност.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар