Бременност и здравното ни осигуряване

Публикувано в: Бременност

Бременност и здравното ни осигуряванеЗамисляме ли се защо плащаме здравни осигуровки?
Замисляме ли се за правата си, които имаме, плащайки ги? Или просто се оставяме да ни замазват очите и да ни изнудват за още и още пари?
Е, това е нещо което вълнува доста хора, мъже, жени, млади, възрастни, деца. Но аз ще Ви разкажа моята история, от позицията на бъдеща майка, плащаща си осигуровките от студентка. С непрекъснато здравно осигуряване съм и се опитах да си потърся правата.
Съвсем нормално, след като всяка жена разбере, че след 8-9 месеца на бял свят, ще се появи малко човече, ѝ се иска да му осигури най-доброто. За съжаление, не винаги бъдещите родители са платежоспособни, за да могат да платят допълнително от 200 до към 500 лева само за изследвания по време на бременността, и прибягват до услугите на това, за което вече години плащат – здравната ни каса.

 • Стъпка първа за всяка бременна е да си вземете направление от личния лекар за наблюдение от специалист акушер-гинеколог. С така издаденото Ви направление отивате в здравно заведение, което има договор със здравната каса. НО, тук е въпроса да не бързате, за да не Ви е случи това, което стана и с мен.
 • Стъпка втора: Преди да изберете къде и кой ще Ви води бременността, моля Ви, прочетете ето това: „Аз ще ставам майка“ по програма „Майчино здравеопазване“. Обърнете внимание И на страница 6, където е описано, какви изследвания се поемат от здравната каса. Оказва се, че в почти всички здравни заведения, имащи договор със здравната каса НЕ ВИ предоставят възможността да се възползвате от полагащите Ви се безплатни изследвания, а Ви казват, че не се поемат от здравната каса. Това категорично не е вярно и ако само малко повече поровите и се поинтересувате, ще разберете, че и изследването за кръвната група, което е не по-малко от 12,00 лева в лабораториите, и Хепатит В се поемат от здравната каса.
  На сайта на Националната Здравно Осигурителна Каса в приложения 6 и 7 може да видите също какво Ви се полага, и какво не.
 • Стъпка трета: Дори и да Ви кажат: „Да, имаме договор със здравната каса“, това не означава, че ще Ви бъдат издадени направления за всички полагащи Ви се безплатно изследвания. Затова просто разберете предварително, дали за Всички (може дори да ги изброите – Кръвна група, СПИН, Васерман, Хепатит В – еднократните, и останалите) изследвания ще получите направление.
 • Стъпка четвърта: Не във всички лаборатории ще Ви направят всички изследвания, независимо, че имате издадени направления за тях. Или ако кабинета, в който сте отишли Ви даде направление, може лабораторията в която Ви пратят да не е сключила договор за всичките. Затова попитайте хора около Вас предварително, къде са си правили изследванията и какви. Вече има доста форуми за бъдещи майки, така че просто проверете предварително.
 • Е, на поисканото от мен обяснение, отговор не получих.
  Жалко е, че когато сме в такива моменти вдигаме рамене и казваме: не мога да се разправям с това, по-добре да си платя и да минава безпроблемно. Е, тук идва и проблема. Един ден и Вашите деца ще се сбъскат с този и останалите проблеми които ние, като зрели и можещи да променим пренебрегваме.
  Това не е призив, това не е молба, това е само нещо, за което никой не мисли в такива моменти и с годините ни просто свикваме да живеем в държава, която потъпква правата ни.

  Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
21 ноември 2007, категория Бременност.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

2 Коментара по "Бременност и здравното ни осигуряване"

 1. viki казва:

  Не мога да разбера колко пъти имам безплатни на ехограф. Интересувам се, защото до сега са ме гледали само един път, а тоновете на бебчо не съм ги чувала. Гинеколожката я мързи и само го отлага, че имам малко и трябва да оставям за по-късно. Моля Ви, кажете ако знаете нещо, за да си търся правата. Благодаря предварително.

 2. Милена казва:

  Имаш право на 2 ехографа през бременността – през 3-ти месец, и през 5-ти (16-20 седмица). За тоновете не съм сигурна, но са минимум 2 пъти. На 1-вия линк са посочени и останалите неща които ти се предоставят от здравната каса. Прочети го внимателно и ако не ти предоставят полагащите се изследвания, по-добре и поискай обратно направлението, за да си смениш наблюдаващия лекар.
  Успех и леко бременеене.

Остави мнение/коментар