Здравословно хранене след раждането

Здравословно хранене след ражданетоЧестита Ви рожба! Един от най-красивите моменти в живота е да държите Вашето бебе в ръцете си.
А за да може да се радвате максимално дълго на тези моменти, трябва да имате сили за това. Правилното и здравословно хранене след раждането, ще Ви помогнат да се грижите по-добре за Вашата рожба. Отделно, здравословното хранене ще Ви помогне до голяма степен да не изпаднете в следродилна депресия.
Както знаете, най-голямото предизвикателство за всяка жена е да възвърне килограмите си преди забременяване. Но това не означава, да спрете да се храните здравословно или да започнете да отбягвате определени храни.
Разбира се, ако изберете да не кърмите, безпроблемно може да се върнете към стария си начин на хранене. Но, ако изберете да кърмите или пък сте анемична, или сте раждали със секцио, тогава трябва да се погрижите за храненето си доста по-внимателно.

Някой хитринки за здравословно хранене след раждане:

1. Придържайте се към витаминозни храни като зеленчуци, свежи плодове, препечена филийка със сирене, кисело мляко с фибри, пълнозърнести храни, слънчогледови семена, овесени ядки и други.
2. Седнете в удобна поза и хапнете порцията си. Никога не яжте права, или набързо. Това по-скоро ще остави усещането, че не сте яли, а в някой случай, ако бързате твърде много, може и да преядете. Това може да доведе до изтощаване и храносмилателни проблеми.
3. Погрижете се да възстановите загубата на желязо от Вашето тяло. Яжте повече зелени храни – спанак, червено цвекло и други богати на желязо храни.
4. Намалете, или ако можете спрете приема на кофеинови питиета.
5. Направете всичко възможно да си осигурите достатъчно почивка и сън за Вашето тяло.

Как да се справите със запека след бременността:

За съжаление, запека е едно от най-честите оплаквания след бременността. Ето и няколко начина които може да опитате, за да се справите с него.

1. Правенето на гимнастика, упражнения и други форми на физическо натоварване не само е задължително за да намалите запека, но и ще Ви помогне да свалите някое и друго излишно кило.
2. Приемайте колкото се може повече диетични фибри като пресни плодове и зеленчуци, трици, пълнозърнести храни и др.
3. Пийте много вода – поне 2 литра.
4. Пийте 150 мл сок от сини сливи, заедно с няколко чаши топла вода или безкофеиново кафе. Приемайте на гладен стомах.
5. Не приемайте разхлабителни. Обратно на масовото мнение, те правят изхождането много по-трудно – може да се стигне до лениви черва.
6. Пийте вода с фибри

Освен здравословния режим на хранен и редовните упражнения, почивката и съня са изключително важни за родилката. Вашето тяло има нужда от почивка, след като е преминало през тези тежки 9 месеца. Оставете на Вашия партньор или роднини да помогнат в домакинската работа, за да не се преуморявате допълнително след раждането.

Крайно важно е да се храните здравословно и да поддържате тонуса си с упражнения след бременността. Така Вашето тяло ще се възстанови много по-бързо, и вероятността да загубите част от излишните килограми е много голяма.

Етикети/Тагове: , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
5 юни 2008, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Един Коментар по "Здравословно хранене след раждането"

  1. Надя казва:

    Независимо цезарово сечение или естествено раждане не се изисква различно хранене.

Остави мнение/коментар