Величието на Египетските пирамиди

Публикувано в: Пътешествия

Продължение на Към Египетския музей:
ГизаСлед поредната доза изумление и възхищение, се отправихме към фабрика за производство на папируси. Във фабриката нагледно ни показаха как се правят истинските папируси, как трябва да изглеждат и по какво да се разпознае оригинала от фалшификата. За желаещите да си купят оригинален папирус, има наистина голямо разнообразие. А дори и да не е нещо много голямо, можете да изберете разделител за книга, на който могат да Ви напишат инициали, името или каквото пожелаете на староегипетски йероглифи. Папируси
Накупили който каквото си е харесал, някой повече, други по-малко, се отправихме към Величествените пирамиди. Всеки, който чуе Египет го отъждествява с Пирамидите и Сфинкса, гордо стоящ на стража. Хеопсовата пирамидаПо план автобуса спира на три места, от който може любителите фотографи да за заснемат пирамидите от своя поглед. За желаещите да влязат в Хеопсовата пирамида, има достатъчно време, но все пак не се препоръчва. Твърде задушно, много тясно и голи стени, на които няма стенописи. Просто няма какво да видите. За сметка на това, атракцията да се качите и да се снимате на камила, би впечатлила любителите на особени миризми. Дори и да не се качите на камилата, ако се снимате до нея, трябва да платите на собствениците им, независимо, че минута преди това са Ви убедили че това е безплатно. Същото практикуват и преди да се качите на камилите, с тази подробност, че ако се качите, няма да Ви свалят от камилата, докато не платите. СфинксаТака че, сами преценете какво искате.
Камъните на пирамидите са наистина впечатляващи. Височината им е около метър и половина и е забранено катеренето по тях, освен ако не си платиш на някой от обикалящите патрули – естествено.
Третата спирка е при Сфинкса. За там има отделен вход. Бяхме от щастливата група, която влезе и успя да стигне до статуята без нос. камъниЗа разлика от групата, която пуснаха на входа, но не й позволиха да стигне до сфинкса, тъй като работното време свърши и затварят. Независимо, че си си платил и на входа са те пуснали, не можеш да стигнеш до мястото, от където се вижда сфинкса. Затова се подгответе за всякакви изненади – те са неминуеми, на всяка крачка. Същото е и със фалшивите папируси, който се предлагат около пирамидите и другите туристически обекти, който нямат нищо общо с оригинала, но за сметка на това са над 5 пъти по-евтини, с порядъчно добро качество.
След подобен ден, със сетни сили влязох в автобуса и нямах търпение просто да седна и да отпусна. Ден, изпълнен с неповторими гледки, запомнящи се мигове и емоции. Нямах търпение да заспя и да оставя мислите за видяното да отлежат.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
10 декември 2007, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Един Коментар по "Величието на Египетските пирамиди"

  1. minimaksi казва:

    страхотна картина

Остави мнение/коментар