Божествата в Египет – Едфу

Публикувано в: Пътешествия

ЕдфуНа следващата сутрин корабът бе акостирал на пристана близо до най-запазения храм в Египет – Едфу. На улицата чакаха четириколки в конски впряг. Качихме се по 4 човека в четириколка. Ние попаднахме на особено щур кочияш. Освен, че направихме няколко нарушения в правилата за движение, коня ни се заби в един микробус и огъна задната му врата. След тази доза адреналин – все пак не всеки ден катастрофираш с каручка и кон ;) – кочияша ми предложи да седна до него, за да мога да снимам по-добре, а и естествено, за да получи Бакшиша си. катастрофа с бус
Всъщност разходката бе доста кратка, едва ли имаше повече от 2-3 километра до впечатляващия паркинг пред Храма Едфу. Както се вижда от снимката, там автомобили няма, но пък четириколките са най-употребяваната марка автомобили. По-дълга бе разходката пеш до „портите“ на храма, отколкото с „бесния“ ездач. паркинг
И този, както и предишните храмове имах сходна архитектура. Но за разлика от досега посетените, храма в Ефду бе най-запазен.
Птоломей III започва строителството му и за завършването са били нужни 180 години. Храма е посветен на Бог Хор – Божество с глава на Сокол. Едфу
Впечатляваща е кулата близнак на входа на храма, с двете статуи на Бог Хор, охраняващи портите. Стените са изсечени с релефни изображения за да отблъскват враговете на фараона.
Първоначално храма е бил обрисуван в светли цветове, говорещи за ранния период. Формите му са правоъгълни. Пилонните порти водят към двор, отворен към небето и заобиколен с колонади в южна, източна и западна страна.
Статуя на Бог ХорИма много митове относно произхода на Бог Хор, като най-известната е, че е син на Бог Озирис и Богиня Изис. Твърди се, че Бог Хор отмъстил за смъртта на баща си, като поразил демоничния Бог Сет в няколко битки.
Друга версия за Бог Хор е, че неговото ляво око, което представлявало луната е било наранено в битка с Бог Сет, и така се обясняват фазите на луната. Окото му било излекувано от Бог Тот (Thoth) и това око станало символ с форма на амулет, известен като УДЖАТ (UDJAT). Счита се, че този амулет предпазва от зли и недоброжелателни погледи.
лодката на ХорВ една от малките стаи зад олтара се намира пиедестал, на който е поставена ритуална лодка, наречена лодката на Хор. Светилището само по себе си, което се намира в най-вътрешното място на храма е светая светих. Задната страна е от гранит, където се е съхранявала старуя а Хор.
Към обяд се върнахме на кораба и потеглихме към така очакваните Карнак (Karnak) и Луксор (Luxor).

Етикети/Тагове: , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
22 януари 2008, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар