Ком Омбо или Храма на Собек

Публикувано в: Пътешествия

Ком Омбо или Храма на СобекСъщия ден след ранното посещение на Абу Симбел ни очакваше още един от храмовете в Египет. На около 50 километра от Асуан се намира и храма Ком Омбо, наречен на Бога на Крокодилите – Собек (Sebek, Sobek), и бога на Соколите – Хорос.
СобекПървоначално крокодилът е считан за демон, плашещ народа по река Нил. Обожествяването му започнало, като опит за укротяване на крокодилите, за да се намали опасността от тях. В последствие Собек станал дори символ на плодородието по земите на Нил. Така получил двойнствен статус. Свирепостта на крокодилите в позитивна светлина.
мумифициран крокодилНе мога да кажа, че по някакъв начин този храм е толкова впечетляващ. Въпрос на лично мнение и виждане. Това, което предизвика интереса ми бе мумифицираните крокодили, положени в стъклени витрини. Допълнение на обожествяването на крокодила и култа към него.
облечени в робиСлед като се завърнахме на кораба, ни очакваха много забавления и интересни игри. Тази вечер трябваше и мъже и жени да са облечени като Египтяни. Естествено, не беше задължително, но всеки който искаше просто да се разнообрази или да се види в роба, можеше да си наеме на кораба.
картофиГолям смях падна и на играта: „премести картофа без ръце“. На пръв поглед изглеждаше лесно, докато мъжете, който участвата в надпреварата не започнаха да отпадат. Оказа се доста трудно, но и забавно за публиката :)
Останалите снимки са качени в галерията
На следващия ден ни чакаше посещение на храма Едфу.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
11 януари 2008, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар