Абу Симбел – Храма на Рамзес II

Публикувано в: Пътешествия

Абу СимбелОколо 3 часа сутринта бях будна. Днес предстоеше екскурзия до Абу Симбел. Град, намиращ се на около 280 км. южно от Асуан и на по-малко от 50 км. от границата със Судан. Доспах си в автобуса, едвам гледах, но за изгрева бях будна. Определено си струваше да се види и заснеме, макар и в движение.
Пристигнахме при новопостроения храм на Рамзес II и храма на Нефертари (Nefertari). Тези исторически храмове претърпяват най-голямата спасителна операция в историята на архитектурата. Открити през 1813 година, храмовете са оставени под пясъците, докато бъдат събрани достатъчно пари за преместването им. И двата храма са преместени със 64 метра над първоначалното си местоположение, за да не бъдат залети от прииждащите води на язовира Насър.

Павиани
Close
Павиани

Фасадата на Храма на Рамзес II е уникална със своите четири каменни статуи, всички изобразяващи Рамзес II с короната на Горен и Долен Египет. Над статуите на Рамзес са изсечени в скалите 22 павиани – богомолци на слънцето и пазещи входа на храма. Непосредствено до краката на статуите

Малки статуи
Close
Малки статуи

могат да се видят по-малки статуи на майката на Рамзес II, върховната му жена Нефертари и някой от многото им деца. Размера им не надвишава коленете на основните статуи на Рамзес II.
В голямата зала се намират 8 колони изобразяващи бог Озирис.

Озирис
Close
Озирис

В най-вътрешната част на храма се намира най-свещеното място – Олтара.

Най-вътрешната зала - Олтара на четирите божества
Close
Най-вътрешната зала - Олтара на четирите божества

Залата е била така проектирана и изградена, че само два пъти годишно на 22 Февруари и 22 Октомври, първите лъчи на слънцето преминават през цялата дължина на пещерата и огряват статуите на четирите божества Птах (Ptah или Peteh), Амон-Ра (Amun-Ra), Рамзес II (Ramses II) и Ra Harakhti в дъното на храма пещера.

Храма на Нефертари
Close
Храма на Нефертари

На по-малко от 100 метра се намира и Храма на Хатхор (Hathor) и Нефертари (Nefertari), или така наречения Малък храм. Това е първия в историята на Египет храм, посвещаван на царица. На фасадата на храма величествено се издигат статуите на Нефертари и Рамзес II. Друго изключение, което се наблюдава при този храм, е че статуите на царица Нефертари са със същата големина като тези на Рамзес до нея. Обикновено, жените и децата са с размери не по-големи от колената на фараона, спрямо статуята до, която стоят.

Контакти
Close
Контакти

Отвътре храма е копие на Големия Храм на Рамзес II, но с много по-човешки размери.
Едва ли мога да опиша усещането, когато се разхождах сред тези колосални постройки. Мога само да кажа, че си струва всяка една крачка, която съм направила.
За щастие пропуснахме големите тълпи, и когато те „наводниха“ храмовете, ние вече бяхме разгледали и снимали.
Не мога да пропусна да отбележа и този забележителен вид монтаж на контакт, който може да срещнете там.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
20 декември 2007, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар