Асуан и Храма на Изида

Публикувано в: Пътешествия

Асуан и Храма на ИзидаРано сутринта пристигнахме в Асуан. Най-южния град в Египет. Автобуса ни натовари и поехме към Асуанската язовирна стена (Насър). Честно казано, насред пустинята, да видиш толкова вода наистина е впечатляващо. Язовира е 550 км дълъг и 35 км в най-широката си част. Обедното слънце не позволяваше много снимки за съжаление. След по-малко от половин част се отправихме към кея с моторните лодки, който ни отведоха до остров Филае (Philae)

Филае
Close
Филае

Разположен на този малък и кокетен остров, Храма на Изида не случайно очарова – християнски олтар в Египетски храм. Дали, защото Изида е богинята на любовта и живота, дали защото е олицетворение на майка кърмеща сина си Хор, или просто защото на това откъснато от света място човек се чувства омагьосан от спокойствието, което излъчва, не знам, но със сигурност, това усещане е незабравимо.

Централен изглед
Close
Централен изглед

След всяка крачка се чувствах все по-малка и в същото време замаяна. Може би, защото съм романтик, не само по душа, този остров ме плени. Не отричам, че Пирамидите са в пъти по-големи, може и за някой и по-впечатляващи, но за мен това място бе магическо.

Vestibule of Emperor Trajan
Close
Vestibule of Emperor Trajan

Едва ли мога да опиша с думи това, което почувствах. Само човек, който е стъпил на това място, може да се замисли върху пленяващото усещане, даващ този малък, но изключително стилен храм. След по-малко от два часа потеглихме обратно към „обетованата земя“ за да се настаним в Круизният кораб, на който щях да прекарам още 3 дни.
Следва камилска езда …

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
9 ноември 2007, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар