Магията на нощен Луксор

Публикувано в: Пътешествия

ЛуксорСлед посещението на поредния храм в Египет – Едфу ни предстоеше така дългоочаквания световно известен открит музей – Луксор. За щастие, програмата така ни бе организирана, че успяхме да уловим Магията на нощен Луксор. Невероятно красиво, пленяващо и потресаващо божествено седалище.
Този древен Египетски храм е разположен на източния бряг на река Нил, в днешен град Луксор и древния Thebes, основан през 1400 пр.н.е. Храма е посветен на тройката египетски богове: Амон, Мут и Khonsu (Chons). Център на един от най-важните фестивали Опет, по време на който статуята на Амон е изваждана и пренасяна до Карнак за кратко, да постои при Мут и да се отпразнува плодородието.
Храма е строен предимно от Аменхотеп III и Рамзес II и се оказва най-подходящ за ритуалите на фестивала. Фестивала сам по себе си е честван за да се съгласува човешкия образ с божествените служители.
По времето на 18-тата династия, фестивала е продължавал 11 дни, а по време на царуването на Рамзес III през 20-тата династия е станал 27 дни.
По това време фестивала е включвал раздаване на 11 000 самуна хляб, 85 кейка и 385 делви с бира. Шествието на образите на кралското семейство започвало от Карнак и завършвало в Луксор. До към края на 18-та династия, пътуването започвало от голяма лодка (приспособена за живеене) в река Нил. Всеки Бог или Богиня са били пренасяни в собствена лодка, теглена от по-малки лодки. Огромни тълпи, състоящи се от войници, танцьори, музиканти и висши служители придружавали лодките, ходейки по крайбрежието на реката. По време на фестивала хората имали право да се молят за различни неща на статуите на божествата или на техните образи, които се намирали на лодките. След пристигането в храма, царя и неговите свещеници влизали във вътрешните зали. Там царя и неговия КА (божествения дух на всеки цар, създаден още при раждането му) се сливали, и царя се трансформирал в божествено създание. Тълпите отвън чакали нетърпеливо царя да се трансформира, с радостни възгласи приветствали неговата поява. Това допълнително затвърждавало ритуала и превръщало царя в Бог. Фестивала бил гръбнака на правителството на фараона. По този начин се предпазвало някой, който не е от същата кръв или узурпатор да стане управник на Египет.

Пилоните и обелиска
Close
Пилоните и обелиска
Павиани издълбани на пилона на обелиска
Close
Павиани издълбани на пилона на обелиска

Пред пилоните на храма величествено се издига обелиск от червен гранит. На пиедестала на обелиска са издълбани четири свещени павиана, които първи посрещат сутришните лъчи. Близнака на обелиска понастоящем се намира в Париж, на площад Конкорд (в близост до градината на Лувъра). Пирамидалния връх на обелиска бил покрит със злато, което силно проблясвало на слънчева светлина, символизирайки Бога-Слънце Ра в неговата светлина. От двете страни на портите на храма се намират колосални статуи на Рамзес.
Двора на Рамзес II: Южния край на храма на Луксор е допълнително построен от Рамзес II по времето на XIX династия. Заобиколен е от добре оразмерени и изографисани с йероглифи колони. Вътре в двора може да се види върха на минарето на джамията Abu’l Haggag.
Двора на Аменхотеп II:

Колонада
Close
Колонада
Колонада
Close
Колонада

Първоначално колонадата била построена от Аменхотеп II, като по-късно двора бил променен от Тутанкамон. Колонадата се състои от 14 колони с издълбани по тях надписи. На входа на колонадата се намират две статуи. Информацията изографисана по колоните обрисува коронясването на Аменхотеп II.
От ляво и от дясно в двора се виждат добре запазени двойни колони. А в южната страна се намира четири редова, осем колонна колонада.

Луксор
Close
Луксор

Впечатляващо е величието на храма в Луксор. Останах потресена от грандиозните колони. Крачейки сред това величие се чувстваш като в капан и сякаш небесата те поглъщат. Обгръща те духа на фараоните и се пренасяш в един друг свят. Опитах се максимално за аматьорските си умения с фотоапарата да заснема поне част от обаянието на нощен Луксор. Несравнимо е. Денем излъчването е едно, нощта и осветлението придават съвсем друг дух.
Ако имате възможност да посетите храма Луксор или Храма Карнак през нощта – заслужава си. Ако не, оставям да се насладите на малката галерия от нощен Луксор.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
15 юни 2008, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар