Египет – древен и мистичен – част 2

Публикувано в: Пътешествия

Продължение на Египет – древен и мистичен – част 1
Египет – древен и мистиченЕ, вече сме в Египет. Така мечтаната дестинация. Натовариха ни багажите на нещо като микробус, отгоре върху покрива бе „багажното отделение”. Потеглихме към хотела. По програмата имаше два възможни и този, в който бях настанена беше Зосер или Zoser.
Малко история: Zoser – така се нарича считаната за първата построена пирамида в Сахара, както и най-старата постройка, все още запазена в Египет. Пирамидата на Фараон Зосер – от началото на старото царство – трета династия.
Улиците бяха впечатляващи. Мръсотия навсякъде, хората ходят почти боси, трафика на автомобили е непрестанен, пешеходците пресичат на прибежки. Фарове не се ползват – това ме учуди. Карат само на габарити. Екскурзовода обясни, че ако са с пуснати светлини, при този трафик само ще се заслепяват и тези които са насреща, както и тези който ти свети в задното огледало. Логично, а и трафика е наистина фрапиращ. За всички „майстори на пътя“ и голфаджии, мога да кажа, че това е мястото където човек или се научава да кара кола, или катастрофира всеки ден.
Пристигнахме в хотела, малко зашеметени, малко объркани. Минутка почивка, време колкото да се насладим на гледката от хотела,

Хотел Зосер
Close
Хотел Зосер

да измием ръце и преминахме към следващото предизвикателство – посещение в Египетски рибен ресторант.
Начин на сервиране – в малки правоъгълни купички, сервират различни салати, хумос, панирани малки калмари и рибни деликатеси, и какви ли не други вкусотии, на които признавам си, не можах да им запомня имената. Вечерята не продължи много дълго, не повече от час и половина. Ние дори се забавихме много, твърде дълго заемахме масата, тъй като си поръчахме и вино. В подобни ресторанти, който работят с туристически агенции практикуват по типичен Египетски стил – колкото може повече, за по кратко време – като в столова. В момента, в който чинийката ти е празна, не ти носят пълна нова освен, ако не си поискаш. Оказа се, че не е проблем да си искаш, но когато хората не знаят, се замислят – това ли беше? Вкусно да, но изключително оскъдно. Като на дегустация. Каквото и да е за пиене не влиза в цената от 15,00 $. Преди да поискате нещо от бара, съветвам Ви, питайте колко струва и уточнете цената, която Ви кажат дали е за бутилка, или чаша. В някой от случаите, екскурзоводите не го предупреждават това. За щастие, ние попаднахме на много свеж Египтянин, благодарение, на който успяхме максимално да усетим духа на Египет. Но за това, в следващата част.
Уморени, но впечатлени от новостите, предизвикателствата, обичаите и всичко с което сме се сблъскали, се прибрахме по стаите и със сетни сили, по един душ и кратка почивка до сутринта.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
20 ноември 2007, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар