Египет – древен и мистичен – част 1

Публикувано в: Пътешествия

luxorГодини наред, може би почти целия ми съзнателен живот, мечтаех да посетя тази държава, изпълнена с толкова мистика, история, фараони и храмове. Една култура, един различен от нашия свят. Ден след ден времето минава и мисля, че е крайно време да споделя това незабравимо изживяване за мен.
Няма да преувелича, ако кажа, че самата подготовка за това пътуване е започнала още преди повече от 5 години.
Проучване на фирми, пакети на екскурзии, различни варианти, които да обхванат всичко онова, която трябва да бъде видяно в Египет.
Е след като туристическата агенция вече бе избрана, както и пакета, включващ обиколка на цял Египет, който бе нещото което аз исках, без много колебание, багажа беше приготвен. Получих и предварителен инструктаж за нещата, от които да се пазя и много да внимавам, за който ще спомена по-късно.
Пътуване към Кайро:
Полета беше следобеден. Чисто небе, тук там облачета и красиви гледки

Полетът до Кайро
Close
Полетът до Кайро

Познатата ни природа, зеленина, планини, приключи, след преминаване над морето.
Гледката отгоре е несравнима. Пустош, прави като струни пътища тук там, изкуствено залесени парцели, тук там някоя къща с басейн, което мен определено ме изуми.
Още от кацането на летището в Кайро, човек може да усети духа на третия свят. Гледката за миг е потресаваща, но след по-малко от 5 минути се взимаш в ръце и продължаваш напред. Все пак за това съм мечтала, няма от сега да се стъписвам.

Пустош
Close
Пустош

След паспортна проверка се запътихме към транспортната лента за багажа. Е тук бе първото по-съществено предизвикателство. Египтяните, или по-скоро арабите населяващи днешен Египет си искат бакшиш навсякъде. Това за тях е свещена дума и си е направо ритуал да изнудят един турист за пари. За целта, този сблъсък бе показателен. На част от пътниците им бяха скрити куфарите и просто не се появиха на лентата. Нямаше ги. Настана паника, цялата група с куфари чакайки да излязат тези на двама или трима, на който бяха скрити. Е, в началото и не предполагахме, че са скрити, докато представител от агенцията, който ни посрещна на летището не им каза нещо на техен език, и изведнъж, ей така от нищото се появиха няколко младежа, с липсващите куфари. Каква изненада!!! Те, така „добри”, „намерили изгубените” куфари, чакаха немили недраги техните бакшиши. Чиста проба изнудване. Ако Ви се дава, дайте. Въпрос на избор, но за мен това е изнудване.
Следва продължение …

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
11 септември 2007, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар