Пещера Магурата

Публикувано в: Пътешествия

Пещера МагуратаВ неделя сутринта събрахме багажа, пихме кафе и поехме към пещерата Магурата.

В известния исторически паметник, датират следи от човешко присъствие от преди 12 хиляди години. Скални рисунки са изпълнени с прилепно гуано (тор). Те са многопластови и от различни епохи. Рисунките в пещерата „Магурата“ изобразяват танцуващи женски фигури, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, различни животни, слънца, звезди, оръдия на труда, растения. Слънчевият годишен календар е с голяма точност и прецизност на записите. Чрез рисунките са се съхранявали информациите за регионалния календар и празниците с техните символични и конкретни персонажи.
В проучения културен пласт се разграничават няколко наслоени селища – останки от жилища, огнища, пещи, оръдия от камък, кости, метал, керамика. Открити са кости на пещерна мечка, пещерна хиена, див кон, говедо, елен, сърна и др.
Пещерата Магурата се намира до село Рабиша, на 25 км северозападно от Белоградчик и на 35 км от Видин.
Образуването на пещерата е започнало преди 15 млн. години. Тя има няколко входа, като най-големият се намира в южния склон на могилата. Друг вход (сега изход) – Вратач, който се намира в североизточното подножие на хълма, е опасно място за преминаване.
Магурата е една от най-големите български пещери. Площта на пода се изчислява на над 30 000 кв. метра, а кубатурата – на над 220 000 кв. м. Освен скалните рисунки, пещерата изобилства на причудливи образувания – сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, „пещерно мляко“. Някои от тях, освен с красота, поразяват и с размерите си – „Големият сталактон“ има височина над 20м. и диаметър на основата 4м.; „Падналият бор“ е най-големият сталагмит в изследваните български пещери – дължина над 11м. и диаметър в основата около 6м.
А в едно от разклоненията на пещерата е създадена единствената в страната изба за производство на естествено пенливо вино по класическата технология.
Пещерата Магурата се причислява към 100 национални туристически обекта, като на входа, желаещите могат да получат и печат.
За съжаление, залата със скалните рисунки този път беше затворена, или по-скоро без осветление.
Въпреки това, невероятните пещерни образувания могат да компенсират до голяма степен пропуснатите галерии.
Към снимки от галерията на пещера Магурата

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
18 октомври 2008, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

2 Коментара по "Пещера Магурата"

  1. Ирина казва:

    Много добре написано. Аз скоро бях там, а тук съм почерпила допълнителни сведения. Само, че площа и не е 30 000 кв.км., а кв. метри.

  2. Милена казва:

    Благодаря за коментара, грешката е поправена.

Остави мнение/коментар