Към Египетския музей

Публикувано в: Пътешествия

Към Египетския музейПърви ден в Кайро. Будилника на телефона нададе звън. За разлика от сутрините, когато ме буди за работа, днес дори се зарадвах. Закуската в хотела бе на шведска маса с типични Египетски ястия, салати и плодове. За хората с по-чувствителен стомах навярно това би било приключение да опитат от различните вкусотии. Въпреки това, гледах да се придържам към инструктажа относно храна и напитки в Египет. Основните са, да не се яде храна от капанчетата по улиците, или ресторанти с неизвестен за нас произход. Причината съвсем не е за пренебрегване.
Така наречената Амеба, която обитава тяхната вода. На пръв поглед, хората които получат стомашно-чревно разстройство, ще си помислят, че е нещо временно и се дължи на промяната, различната храна и климата. За съжаление, това е бактерия, която остава в организма ни. Познатите ни лекарства не могат да я излекуват. След кратко симптомите отминават, до един момент след десетина години, когато се окаже, че черния Ви дроб е разяден и няма начин да се оправи. Горещо препоръчвам и на Вас, читателите, или желаещите да посетят тази страна, да внимават много с това.

трафик
Close
трафик

Не е трудно, трябва само да спазвате елементарни правила, а именно: пийте САМО минерална, бутилирана вода, ако можете да си позволите 4 и 5 звездни хотели подобни проблеми няма да имате, тъй като хигиенните мерки са на ниво. Не яжте плодове и зеленчуци, на които не може да обелите кората (която се мие с такава вода). За възникналия въпрос: А защо те не се разболяват от тази Амеба – те просто имат имунитет.
Като пропуснем тази малка подробност за възможните здравословни проблеми се впускаме в първите стъпки от програмата в Кайро. Автобусът ни взе от хотела и се отправихме към Египетския музей. Сега разбрах, че трафика в Кайро е просто непрекъснат. Няма час пик, няма намаляване на потока …

Мумия
Close
Мумия

В музея освен, че снимането е абсолютно забранено, ако снимаш с камера на мобилен телефон ти конфискуват телефона. Затова, на входа си оставяте и раници и всякакви снимачни принадлежности. За съжаление, времето в музея е крайно недостатъчно, ако искате да разгледате по-подробно Египетските богатства и история. Определено си заслужава да го посетите заедно с екскурзовода Ви, тъй като поне за това, което ще видите, ще получите информация. Определено най-впечатляващо за мен бе извадените от гробницата на Тутанкамон саркофази и ковчези. За щастие, богатствата намерени в гробницата са достъпни до света и не са били разграбени. Ако сте решили да посетите и „Долината на Царете”, влезте в някой от другите гробници. Тази на Тутанкамон е изнесена напълно в Египетския музей и единственото, което ще може да видите са стени и останалия мраморен саркофаг, в който са били положени другите саркофази, до който така или иначе, не може да стигнете, дори не може да надникнете, тъй като е ограден.
Е, все пак за краткото време, което имаме в Египетския музей, определено не можеш да разгледаш всичко, което би ти се искало, но поне ще добиеш бегла представа за Древен Египет.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
18 септември 2007, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар