Разходка до Трявна

Публикувано в: Пътешествия

Разходка до ТрявнаСлед като споделих с Вас за прекрасния романтичен уикенд, ще отделя време и на някой детайли и красиви места от пътуването ни.
Реално имахме само един ден в това малко китно градче – Трявна. Но независимо от това, бе достатъчно, да усетим невероятния дух и страст на града. Въпреки малките си размери, в Трявна се почувствах като в онези малки градчета в Германия, които са превърнали всеки квадратен сантиметър в градинка. Всичко е подредено, точно на място, поддържано и като че времето е спряло и имаш възможност да се насладиш повече, на заобикалящата те красота и хармония.

Китайски апартамент - хотел Уника
Close
Китайски апартамент - хотел Уника

Освен прекрасния хотел Уника, в който бях направила резервация 3 дни по-рано, бяхме приятно изненадани и от посрещането. Стопанина бе изключително приветлив и мил човек. Посрещна ни в полунощ, а след като помолихме за тирбушон, той любезно ни попита, дали желаем и чаши за вино :) Да, на пръв поглед е нормално, но усещането бе много различно. Ако някой иска да се пренесе в един друг свят, било то Китай, Япония, Африка, Индия, Испания, Египет или други по-екзотични места, би могъл да го направи и в България, поне за кратко, дори и само със стила на стаята, в която ще отседне – може да го направи.

Център на Трявна
Close
Център на Трявна

Сутринта (или по-скоро на обяд) отидохме на кафе в центъра. Препоръчаха ни ресторант Савоя, който определено заслужа да бъде посетен. Храната е фантастична, атмосферата приятна, стилна и до голяма степен романтична.

Общината на Трявна
Close
Общината на Трявна

Центъра на Трявна бе пълен с хора – предимно майки с деца, двойки и хора на средна възраст. Общината на град Трявна бе толкова стилно озеленена и поддържана, че за миг ти се иска да останеш вечно обграден от тази красота.

Училището в Трявна
Close
Училището в Трявна

Училището в Трявна определено ме впечатли с поддръжката и стилното излъчване. Замислих се, кога и в София училищата ще бъдат толкова уютни… ?

Общината на Трявна
Close
Общината на Трявна

Следващия красив елемент от центъра на Трявна бе този малък кът за отдих, който се намира на гърба на общината. Заедно с предупредителната табелка, закачена на задния вход!

Общината на Трявна
Close
Общината на Трявна

Освен типичната за района архитектура и запазени стари гради, музеи и автентични занаяти, в Трявна може да посетите единствения в България и на Балканите музей на азиатското и африканското изкуство.

Музей на азиатското и африканското изкуство в Трявна
Close
Музей на азиатското и африканското изкуство в Трявна

Намира се в самия център на Трявна и около него е също толкова добре поддържано, чисто и отпускащо. Нов, от около 2004-2005 година музей, в който може да видите автентични за съответните култури предмети, реликви, маски от Китай, Индия, Тибет, Непал и някои африкански държави. Всичките са оригинали и са от различни периоди – от втори век до ден днешен. Вечерта пред музея на азиатското и африканското изкуство имаше вечер на Японското изкуство. Това още повече ме впечатли – толкова малко градче, намира начин да пресъздава различни култури, ученици да демонстрират бойни изкуства и други типични азиатски умения – оригами, йога, икебана, китайска кухня и различни танци.
Заслужава си да бъде посетен, и ако имате повече късмет, може и вие да попаднете на нощ на Музеите в Трявна.
И както за пореден път се убеждавам – няма нищо случайно! Няма случайни срещи. Докато се разхождах по улицата на занаятите след демонстрациите пред музея на азиатското и африканското изкуство, влязох в едно магазинче. От приказка на приказка, се оказа, че жената, която прави уникални керамични бижута е същата, която е правила декорацията, рисунките, платната, драконите … в хотел Уника, Роси.
Вечерта имах среща с прекрасния си съпруг пред ресторант Савоя. Почти не ядохме, дори и виното не можахме да си изпием, след 2-те бутилки вино в хижата и невероятното сирене. Гледахме се така, както на първата ни среща в Ревю (за съжаление вече не съществува този ресторант), разговаряхме, изпивахме се с поглед и имаше само ние!
След сутришното кафе напуснахме град Трявна и потеглихме към София, едновременно с тъга, че си тръгваме от толкова отпускащо място, след такъв емоционален уикенд, от друга с радост, че се прибираме и ще видим нашата малка принцеса, която бе през цялото време с нас в сърцата, мислите и приказките ни!
С нетърпение чакам следващите ни такива уикенди!

Етикети/Тагове: , , , , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
18 май 2011, категория Пътешествия.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар