След бебешкия пубертет

След бебешкия пубертетКакто вече писах, малката стана на 3 години. И с навършването на трите, сякаш това дете съвсем се промени. Все си мислих, че ще има разлика спрямо поведението й по време на бебешкия пубертет, но това надмина представите ми.
Започна да говори като голямо човече, да моли възпитано, да не крещи когато иска да й дам нещо, а да помоли спокойно. Не крещи истерично, когато се прави на сърдита, а отива в едно ъгълче, скрива си лицето и се прави че плаче. Но едновременно с това разтваря пръстчетата, за да види твоята реакция.
Преди месеци се чудех, дали някога моето дете ще ми даде ръчичка и ще ходим хванати за ръце … Бяга щурото напред, дърпа се, не може и 100 метра да минем за половин час. Сега е приказка, с умиление чакам вечерите като я взема да излезем навън, на разходка и да ме хване с малките си ръчички и да каже: мамо, аз вече съм голяма и ходя като хората :) (коментара е в следствие на това, че когато преди излизахме, все я казвах: мамо, ходи като хората моля те, не като отвързана :) )
Това е и поредното доказателство, че това което положиш като основи, ще се помни след време, независимо, че в този момент детето се прави, че не ви чува. По-скоро не осъзнава какво му казвате и му е нужно време.
Миенето на зъбите вече е удоволствие, състезание, кой по-добре и по-бързо ще си измие зъбите.
Заспиването вечер не е с двучасово приспиване.
Последните седмици дори не съм я хранила … А как изкусно държи вилицата и навива спагетите на нея, просто се изненадах, сякаш яде спагети през ден.
Изведнъж се променят толкова много неща, че не можеш да осъзнаеш, дали всъщност промяната е наистина скоростна, или просто изведнъж то показва всичко, на което си го учил до тогава :)
Разговорите ни са като между двама големи. Въпросите които задава, получават отговорите, които смятам, че трябва да получи – истината. А не в един момент да се чуди какво е това …
Така че мили родители, имайте още малко търпение – детето ви ще стане точно това, което му покажете, че искате да е, докато е било в бебешкия пубертет.
Затова не забравяйте, че трябва да се държите с него така, както бихте искали то да се държи.

Етикети/Тагове: , , , , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
5 април 2011, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар