Развитие на бебето

Развитие на дететоПрез последните 3-4 месеца, наблюдавайки малката принцеса как расте и открива света, все повече започнах да търся различни начини за стимулиране на развитието й. Не знам до колко постъпвам правилно със желанието си да й помогна в развитието, но на моменти се плаша от нейното възприемане и неизчерпаем изследователски дух. Още в началото на 7 месец искаше да ходи, държейки се за пръстите на ръцете ми, стъпваше на цяло ходило и крачеше с маршова стъпка. Когато я оставя на пода да си пълзи обаче, тя се сърди, реве, пищи и ми се кара по неин начин. Така сме вече почти три месеца. Тя става все по-стабилна, по-пакостлива и се завира на всевъзможни места.
Преди три седмици, т.е. в началото на 8-мия й месец, реши, че това да прескача пръчките на трапезните столове и да се провира под тях е по-забавно от играчките й.
Тази сутрин бях напълно потресена от поредното и постижение, а именно да слезе от леглото, но не с главата напред. Преди месец й показах, че като стигне до ръба трябва да се обърне и да си пусне крачетата. Но само два пъти тогава. Не съм искала да задълбочавам и да я стимулирам да слиза от леглото. Е, днес като стигна до ръба на леглото, обърна се към мен, спусна си крачетата към пода и слезе от леглото.
Колкото до игрите, всичко, което не е играчка е интересно, но това е нормално. Единият ми стар телефон съм го измила и стои на масата, а като се изправи си го взима и го яде. Настава тишина и мир, докато е в ръцете й. Същото е с дистанционното. Затова, ако имате старо, непотребно, измийте го добре, дръжте го на масата и му дайте възможност то да си го вземе, след като го забележи. Естествено, след кратка игра разигравате сцена, как така е взело играчката на мама и го качвате пак на масата. Така със сигурност ще поддържате интереса му доста време :)
Другата ни занимавка от 8-мия месец е музикален жираф, в който като пусне кубче и той издава мелодия. Е, след няколко показвания, тя си взе сама кубчето и започна серия от пускания в дупката, която е по-малка от юмрука ми. Вече само я питам къде е жирафа и кубчето и тя сама си ги пуска, без да чака да показвам наново.
Вече знае как се увеличава уредбата и когато е пусната, отива и върти копчето за усилване, заедно с това върти ръчички и клати дупе като чуе музика.
А когато спра уредбата, отива под колоната и почва да ъм-ъм-ъм-ъм -ка :) и да ме кара да пусна музиката.
На моменти блокирам какви игри да измислям, за да я разнообразявам, да предизвикам друг интерес, но колкото и да търся, намирам само игри, които за нея са безинтересни.
Вчера докато слушахме музика я гушнах и танцувах заедно с нея. Това до определено време й беше забавно.

Затова, ако имате предложения за различни видове занимателни игри за развитие на 9 месечно бебе, ще се радвам да споделите.

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
3 декември 2008, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

9 Коментара по "Развитие на бебето"

 1. s казва:

  идейка – буркан и шепа орехи и лешници, които се слагат, после се трака с тях и след това се изсипват и играта започва отначало. действа добре при дете, което е злояд тип и така се улисва, докато го хранят, но може и за нормална игра да се ползва.

 2. Милена казва:

  Хм, това е идейно, но не мисля че буркана е добра идея за моя малък дзвер :) Ще захапе буркана и докато си играе с него и го пусне, може да се пореже на отчупено парченце. Лешниците са твърде малки за нея все още, но орехите става. Просто ще трябва да измисля друго.
  Иначе от 2 дни си играе с рингове, още не ги нанизва, но мисля че до седмица и това ще започне да прави сама.

 3. s казва:

  буркан може да е някоя пластмасова кутия или голяма картонена дори

 4. Милена казва:

  да, и аз за такова си мислих. Но като цяло, буркана повече ще дрънка :) , повече шум, повече забавление за беба :)

 5. Ele0nora казва:

  Най любимите играчки са дистанциони, GSM, копчетата на ТВ и клавиатурата и компютъра.
  В една прятелка видях: малко шише от минерална вода, в него поставен ориз, който дрънка.
  Едно предложение от мен: поне аз така правя: докато храня малката пускам на Youtube песнички и тя се захласва до последната лъжичка. Най харесва hippo and dog, Hakuna Matata, Gummy Bear-English Longer Version.

 6. Милена казва:

  Определено дистанционните, телефоните и клавиатурата с мишката са най-любимите играчки.
  Номера с Youtube или рекламите по телевизията е полезен и действа при много деца. За мое щастие, още не ми се налага да прибягвам до него при храненето.

 7. йоана казва:

  и ние играем с дистанционно и музикално пияно

 8. Елица казва:

  При нас вариантът с фалшивото дистанционно проработи един ден. После Кати откри, че нейното „не работи“ и спря да го иска… За сметка на истинските :)

 9. Милена казва:

  Ели, и при нас беше за 1-2 дни, но ако достатъчно добре отбраняваш фалшивото дистанционно ще има по-дълъг резултат.
  Въпреки всичко, децата са природно надарени и трудно можеш да ги излъжеш. Дори и да си мислиш, че не те гледат какво правиш, те виждат всичко :)

Остави мнение/коментар