Рахит при децата – профилактика и лечение

РахитПреди седмица бяхме на редовната месечна консултация. Най-накрая ни биха третата ваксина Пенаксим, отлагана поради няколко причини през последните месеци.
До сега все забравях да питам педиатърката, какво ще каже за по-обилното потене на Вики, но сега не пропуснах. Лятото тя много се потеше, но тъй като беше доста топло, реших, че може причината да е горещината. Но последните няколко седмици, въпреки че вече е зима, тя се поти вечер и чаршафчетата й са мокри. Много се притесних в един момент, тъй като знам какви са симптомите за рахит и един от основните е, обилно потене. Останалите, като ниско наддаване на тегло, както е случая и при нас, закъсняването на зъбките (още нямаме зъбче, а сме на 9 месеца) и потенето, определено ми притесняваха и исках да я види специалист.
Педиатърката ни изпрати на специалист и отидохме. Бях убедена, че при нея го няма този проблем, но по-добре една консултация и изследване, от колкото цял живот сакато дете, заради ненавременни мерки.
Оказах се права, въпреки наличието на някой от симптомите. Вики е в отлично физическо състояние и дори изпреварва вратниците си в някой отношения.
Останалите симптоми за рахит са: нарушен сън, бавно затваряне на фонтанелата, слаб мускулен тонус, изкривяване на гръбначния стълб, чест запек при детето, и други, които са по-специфични за всяко дете. Затова, ако имате съмнения за няколко от изброените симптоми, по-добре говорете с педиатъра си, за да се отхвърли евентуалното притеснение.
Като цяло, прегледа при специалист не е нищо особено, проверява дали бебето стои изправено стабилно, дали седи добре, колко е голяма фонталнелата и задава въпроси, кое кога е започнало да прави.
Колкото до изследването, за да се потвърди или отхвърли заболяването се прави кръвен тест.
От рахит заболяват най-често деца от 6 месечна възраст до 2 годинки, и то предимно родените през есента или зимата, заради по-малкото разходки и слънчева светлина.
Лечението на рахит включва прием на по-високи дози витамин D и калций, повече разходки и лечебна гимнастика. Затова, след първия месец на бебето, обикновено се дават по 2 капки витамин D, ако бебето е на кърма, или по една, ако е на адаптирано мляко. По препоръка на педиатъра, ако прецени, през лятото може да спре приема на витамин D за около месец-два.
При нас определено няма наличие на болестта рахит и докторката посъветва да я обличам по-леко. За мое успокоение ме прати за кръвни изследвания и утре ще я водя да й вземат кръв.

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
3 декември 2008, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар