Махане на памперс

Махане на памперсМахането на памперса една от неизбежните и особено важни задачи в израстването на детето.
Съществуват много мнения по въпроса кое и кога е правилно и неправилно. Всеки родител обаче, сам за себе си може да прецени дали е дошъл момента и за него и за детето.
Няма да се лъжем, че ако детето е готово, но родителите или хората, които го гледат през по-голямата част от времето (ясла, баба или детегледачка например), не са, мисията ще е неуспешна.
Друга особеност, която не бива да забравяме е, че децата се променят постоянно, още повече във възрастта между 2 и 3 когато е особено бурно интелектуалното им развитие. Днес може да иска едно, но утре, макар и да може да го прави, да отказва. И не само това …
Факт е, че има родители, които са изключително стриктни в опитите си, да махнат памперса. Всеки час слагат детето на гърне, или пък на всеки 5-10 минути го питат, дали има пиш.
В това няма нищо лошо, даже е похвално. Но не така стои въпроса с работещи и откъснати от детето си родители през по-голяма част от времето.
И идва въпроса тогава, кога ли ще махнем памперса? Часовете вечер са не повече от 2-3, а уикендите залисани от времето заедно, забравяме за този не маловажен режим.

Как да си помогнем обаче? Има няколко варианта:

 • Настояваме, детето да се слага на гърне всеки час
 • Оставяме детето по гащи дори в яслата (естествено през топлия сезон, а сега вече е удачен момент), и пращаме повечко дрешки за смяна. Ако ви връщат гащите непокътнати, ясно е, че там не желаят да ви съдействат.
 • Говорим на детето постоянно за пишкане в гърнето, но не и да му се караме, ако вече се е напишкало (това си е наша отговорност, ако детето се е напишкало и ние като родителите си носим последиците). Ние сме решили да оставим детето по гащи и винаги има рискове то да се изпусне.
 • Отклонение: Виждала съм много грозни картинки на майка, която крещи на детето си, затова, че се е напикало за 3-ти път, от както са навън … Вие няма как да го промените това, че то вече се е напишкало. Само ще го унижите и притесните. Поговорете с него за следващия път, но не и да му се карате. Безсмислено е и дори е вредна подобна реакция.

 • Вариант е, да слагате над гащичките памперс. Така ще усети макар и за кратко мокрото. Тук има противоречиви мнения по въпроса. Но ако побързате да смените гащичките бързо, то ще свикне, че е хубаво да е сухо. И малко по малко, ден след ден, ще му хареса повече. А памперса просто попива течността и то дори не усеща какво се случва.
 • На всеки 5-10 минути питаме детенце, дали има пиш. Не трябва да забравяме питането. Особено ако детето е над 2 години и много добре знае какво е това и може дори да го каже. Те се залисват, заиграват и забравят.

Всъщност, най-важното е, да имаме търпение за това.

Който и каквото да ни обяснява, това е нашето дете и само ние знаем какво можем да постигнем и как. Понякога можем да постигнем много повече обаче, само ако мислим, че ще постигнем повече!

Би ми било интересно да споделите, вие как приучихте детето си на гърне и как махнахте памперса?

Успех на всички, на които им предстои този етап от развитието на детето – махането на памперса.

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
11 май 2010, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

14 Коментара по "Махане на памперс"

 1. дори казва:

  И на нас ни предстои, имаме си един малък инат, който много добре разбира какво се иска от него, обаче не иска да го прави. Случвало е да ходи да рови в кофата за боклук, за да си извади стария памперс ….а иначе, ако кажа няма шоколад, докато не седнеш на гърнето, съвсем сам се съблича, свалям памперса, прави пиш и ме вика да ми покаже, ако даже закъснея, вече е в банята да го изхвърли …. голяма хитруша. Но и ние сме от онези забързани родители, които нямат време, а в градината определено не ни съдействат, за съжаление ;-(

 2. Милена казва:

  Дори, в яслите съдействат, просто си е до дете. Добре де, в повечето.
  Моята принцеса почти всеки път казваше, но в един момент реши да спре.
  Наистина са крайно недостатъчни 3 часа на ден в които не можем да му се нарадваме. Определено, си е и до характер на детето. Някой даже изпадат в истерия, ако видят, че им хвърляш съдържанието в тоалетната. Големи мишковци са тези дребосъци :)

 3. Златка казва:

  Ние вече сме на финалната права, с махането на памперса, само с „голямата работа“ срещама трудност, да го начуим , той твърдо е решил, че това се прави в гащите или памперса. Но иначе с пишкането много лесно се научихме, татко му , направи няколко демонстрации, а после и видя приятелчетата си, как се справят, и сам пожела, не съм го насилвала въобще, дори гърненце си нямаме, директно сме на детска седалка в тоалетната. Другото, което много помага е да са максимално време по гащички, а не с памперс.

 4. mdaaaa казва:

  Абсолютно съм съгласна с Златка – „Другото, което много помага е да са максимално време по гащички, а не с памперс.“. Сменях всеки път гащите, прала съм по 50 пъти на ден , но имаше ефект:). Ние така се научихме и за пиша и за акото:)

 5. Bruce казва:

  Дам, ние имаме напредък, въпреки, че това променливо време много ми бърка плановете.

 6. Милена казва:

  Ние също напредваме. В яслата помолих да я слагат всеки час на гърне, като се приберем, също я слагам и всеки път пишка. Вчера дори и големите неща на гърне ги е свършила.
  След още седмица (само да се закрепи времето), ще я пусна само по гащи и да видим.

 7. Emily казва:

  Дам, ние имаме напредък, въпреки, че това променливо време много ми бърка плановете.

 8. Милена казва:

  Още по-голям напредък. Уикенда бяхме без памперс. Всичко беше чудесно, като изключим голямата работа в гащите :)
  Иначе и навън беше без памперс, и всеки път си казваше. А ако мине повече от един час и не каже, аз я изпишквах. Днес е първи ден в яслата без памперс, и с една торба резервни дрехи :) ))
  Като спи й слагам, че тя много течности пие вечер, нещо не може да се откаже от шише мляко и шише вода :)

 9. Ludmil казва:

  а защо, питам аз, трябва въобще да се слага памперс? Бебето се ражда с усет за чистота и няма нужда от памперси. Виж http://www.BezPampers.info

 10. Соня Георгиева казва:

  Здравейте,
  махнахме памперса на дъщеря ми на 1 г и 10 мес. Научи се да казва, че иска да пишка след 1 седмица мокри гащи, но мина вече месец и тя упорито си ака в гащите. Някой може ли да ми даде съвет?

 11. Лидия казва:

  Здравейте,
  аз сега започвам да уча дъщеря си на гърне, но след един ден в гонене, преобуване и бягане съм меко казано изтощена и обезкуражена.
  Дъщеря ми е на годинка и 10 месеца и разбира много добре за какво стнава на въпрос, но на гърнето се стиска, на тоалетната си играе с хартията и водата и пак се стиска и като я вдигна, се скрива някъде и се напикава :(
  Дори вечерта батко и( на 5) и показва как да сяда на гърнето, но тя го взе за игра и пак се стиска. Моля ви дайте съвет.

 12. Милена казва:

  Здравей Лидия, напълно разбирам проблема ти и знам какво ти е. Това, което мога да те посъветвам, слагай гащи, с тензух, за да попива в него урината, а отгоре непромукаеми гащи. Потърси инфо за многократните пелени и ще разбереш какви гащи имам предвид.
  Моето бебе сега е на 2 месеца и след 2-рата седмица започнах с многократни пелени. Сменям ги често, но пък така бебо още от сега не търпи да му е мокро на дупето и като се напишка сигнализира.
  Бях решила да започвам с ЕБХ – естествена бебешка хигиена, но има някой спънки, които не знам как да преодолея на този етап. Но поне се взаимо обучаваме с бебето, какво се случва, когато се напишка. Проблема е, че той още ака докато се кърмим. И не ми се струва удачно да прекъсна кърменето, за да го издържам да свърши работата.
  Не губи кураж, от един ден не става, дай поне няколко седмици време, но за да се улесниш, вземи непромукаеми гащички – вършат работа.
  Друг вариант е, да изтърбушваш памперсите – те са пълни с гел, и ако ги потопиш в леген, след няколко минути те са огромни. При гърба разкъсваш това, в което се намира гела, от вътрешната страна, изхвърляш гела в торба, махаш остатъците от гела на течаща вода и ги ползваш като непромукаеми гащи. Просто отгоре сложи парче тензух за да попие урината. Така няма да ти се налага да купуваш гащички, но пък ще и помогнеш да разбере какво е да й е мокро на дупето. Освен това, могат и в пералня да се перат. След няколко пъти употреба ги изхвърляш обаче. Те се поразкъсват.
  Както и да пробваш, щом си решила да го махнеш, ще успееш. Няма ненаучено дете, просто търпение.
  Ще се радвам да споделиш какво си направила и как се справяш!
  Успех!

 13. Еви казва:

  Здравейте, мамчета! Моят син е на 1г. и 10м., започнахме да седим вкъщи по гащи първият ден беше трудно, след това той започна да стиска, ако го поканя да пишка може да пишка, но може и да не, а ако не го карам, не пишка изобщо. Излязохме навън по гащи и той се напишка два пъти намокри се много и вече не пишка и в памперса с който стои навън цял преди обед :( . Силно съм притеснена дали не се травмира от намокреното дупе и сега задържа урина! Не може да не пишка 3 часа, а ми се случи и на сутринта памперса да е сух, цяла нощ не е пишкал. Моля дайте ми обяснение на това поведение! Благодаря.

Остави мнение/коментар