За държавните ясли

За държавните яслиКакво бихте направили, ако въпреки трудностите за прием в държавни детски заведения приемат детето ви? Но от друга страна, бихте искали детето ви да получи много по-добра грижа?
Може би трябва да дефинираме и термина „добра грижа“? Освен чисто физиологичните нужди, които има детето (хранене, преобличане, сменяне на памперс за по-малките), да му се провежда ежедневно обучение, занимание, групови игри, развиващи моториката и говорните умения занятия.
Който е наясно с държавните ОДЗ-тата, знае, че са поне по 20, обикновено 25 деца в група. На всички тях има една леля и една сестра. Леля обаче, не значи учителка. Педагожката е една на цялата ясла, и един път седмично влиза във всяка група за по 10 минути. А когато е в отпуска, просто децата нямат дори тези 10 минути …
Дали 10 минути за 25 деца, един път седмично са достатъчни? Сами си отговорете на този въпрос, като си спомните колко време ви е отнело да научите детето си да прави или казва определено нещо. И че дори ежедневното броене от 1 до 10, само сутрин не винаги е достатъчно, за да се научи детето на две годинки и половина да брои до 10.
Държавните заведения биха били чудесно място за отглеждане на децата ни, ако средствата, които плащаме (които са 1/6 от таксата, която би трябвало да се плаща), и поне половината от държавния дял на дете, отиваше в детското заведение. А тези пари дори не се отпускат. Учителите са на преклонна възраст, и рядко може да видите млади кадри, които да се занимават с децата ни.
Щеше да има по-нормални работни заплати за персонала, от който до много голяма степен зависят първите 7 години на децата ни. Щеше да има дори по 2 учителки и вероятно едната поне щеше да се занимава активно с обучението на децата. Вероятно базата за отглеждането на децата ни щеше да е по-добра… и още и още …
За сметка на това, след няколко месечно посещение на детска ясла, детето ви се научава да се бие, да хапе, да се тръшка, да иска бонбони истерично, да иска да го приспивате и т.н, и може би да ходи на гърне и да махнете памперс.
И не на последно място, но нещо, което смятам за изключително важно, много са малко яслите, в които извеждат децата навън. Моето поне за 6 месеца не е извеждано от детската ясла.
Не мога да виня детската ясла и персонала за това, защото съм реалист и ми е ясно, че и хората работещи там не одобряват много неща, но някой от тях дори нямат избор. Не мога да си представя как двама човека ще облекат, изведат, следят да не се пребият някъде и приберат над 20 деца на по 1-2-3 годинки.
Но и не мога да гледам безучастно какво се случва. Някога исках да имам поне 3 деца. И все още искам, но бих искала да отглеждам децата си в други условия и среда.

Какво бихте направили вие? Бихте ли преместили детето си в частна ясла/градина? Бихте ли пренебрегнали развитието на детето си, за сметка на държавно място в градината ако имате възможност да си го позволите?
Какви са критериите, по които бихте избрали частна ясла?

Ще съм благодарна на всички имащи опита с държавни и частни детски заведения.

Етикети/Тагове: , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
21 април 2010, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

5 Коментара по "За държавните ясли"

 1. ne e zaduljitelno казва:

  Не, аз не бих избрала часна ясла, детето ми се чувства добре в държавната, има отговрни медицинки сестри, които старателно преглеждат децата сутрин, добри учителки, които gi занимават и най-важното, деца с които се разбира и играе. По-високата заплата в часните ясли, респективно по-високата такса не е гаранция за по-добро отношение и обучение, напротив, много често е точно обратно.

 2. Антоанета Гигива казва:

  Здрвейте. Аз имам опит с държавните ясли и немога да кажа, че са толкова лоши. Всеки ден има педагожка при децата по 2ч. може и да са малко, но не мисля че в часните детски ясли се занимават с децата повече.
  А това че по списък са 20-25 деца не означава че всичките са на ясла. В много редки случаи са 16-18 деца, но мн. от времето децата са 10-12. Това е защото контрола в държавните ясли е мн. засилен и болни или ако има съмнение че детето е болно се връща и не се допуска докато не бъде прегледано от лекар.
  В часните ясли съм чувала от приятелки си водят децата болни с лекарствата и там им ги дават.
  А за това, че не ги извеждат е така, в часните извеждат ли ги, съмнявам се.
  Това е от мен. Дано съм била полезна.

 3. assya казва:

  И аз да се включа…Моето детенце посещава от 1 1/2 месец ЧДГ, с 3 седмично отсъствие по болест, без да пропуснем приема на антибиотик, въпреки че децата са по-малко в група. За сега не мога да кажа нищо лошо, доволна съм от отношение и занимания. След усилено търсене на частна ясла и оглед на доста такива, открих доста минуси. Все пак, нали се плаща и таксите не са малки…Следва да получаваме нещо повече…
  1. Повечето разполагат с изключително малки дворчета или околоблокови пространства, където скупчвайки се по 10-30 деца, става доста тесничко, като изключим малка част в покрайнините на София.
  2. Наетите/собствените помещения са партерни магазинни площи или апартаменти или стари къщи/етажи от къщи, което прави помещенията вътре многофункционални.
  3. За мен сухите пасти, сандвичи с разни салами и сокове, пълни с консерванти, нищо че на етикетите пише без, е недопустимо. А имах случаи на директорки, които гордо показват това в менютата…
  4. В повечето сайтове пише или казват, че разполагат с квалифициран и достатъчен на брой персонал, което при посещение се оказва, че не е съвсем така…Например – 1 директорка завела 5 деца на възраст м/у 1.5 и 6г. в гората, вървейки през няколко улици…В повечето частни градини мед. лице посещава градината 1 път или 2 пъти седмично. Так, че каква вирусоизолация правят, не е съвсем ясно.
  Отношението в частните, разбира се е по-добро. Като цяло се държат по-любезно и по-мило. Или на мен така ми се струва, защото нямам база за сравнение с държавна. Имаме вече 2 апликации с рисунки. Знаеш коя ясла съм избрала, да не я споменавам, да не прозвучи като реклама. Персонала и директорката са интелигентни и се стараят. Аз съм капризна и малко маниак за храненето. Квася мляко, ходя да купувам месища от проверени места, плодове и зеленчуци – пак така и т.н. и това беше единствената ЧДГ, която посетих и нямам почти никакви забележки в това отношение.
  Има много добри ДДГ. Сградите са създадени, за да бъдат такива. Разполагат с големи дворове. За храната на няколко ДДГ съм чувала прекрасни неща. Да попаднеш на свестен персонал, е късмет. Преимущество за мен е да се борят и доказват като личности, защото те на тази възраст още неосъзнато започват да правят. Е, не разбира се, с хапания и побой. Но тези неща, мисля биха могли да се случат навсякъде и повече зависи от възпитанието на другите деца в групата, от това те в каква среда живеят в къщи и какво виждат там.
  Ако не си доволна от ДДГ детенце върви назад, вместо напред в развитието си и имаш финансова възможност, мисля че не трябва да се прави компромис с първите най-важни 3, и не по маловажни 6 години. Лелее, колко писах… Успех в избора ти!!!

 4. Милена казва:

  Благодаря ви мамчета,
  Антоанета, наясно съм за тези аномалии, но не мога да се съглася, че за 6 месеца, детето ми не е донесло нито една рисунка, апликация или нещо!Каквото и да е, за да ми покаже, че те правят нещо. Днес сутринта питах учителката, кога идва педагожката, а тя ми каза, че всеки ден от 9 до 9:30. И тогава попитах, а какво правят? И отговора беше, следват програмата. Попитах, а аз като родител, как да разбера как се развива детето? Какво прави, къде са му рисунките, и каквото там правят. Е, казаха, че не ги давали на родителите, а ги събирали. Ясно ми е, че просто НИЩО не са правили. Кое дете не би изтичало при мама с първата си рисунка?
  Така че, между ясла и ясла има разлика явно.
  Има и частни ясли/градини, които определено са много по-зле от към контрол, обслужване и образование на децата. Но не съм съгласна, да не се прави нищо с децата. Не искам да го научат да смята на 3 години, но поне това, което е нужно като минимално обучение, са длъжни да го правят.
  Днес ще говоря и другата седмица ще обиколя още 2 частни.
  @Асе, без да съм я виждала още вашата ясла, мога да кажа, че директорката ме очарова. Бях в една друга, но там освен че е в приземен магазинен етаж, има само северен двор, много малък, и нещото, което окончателно ме отказа, пиеха вода от пластмасови бутилки, които с извинение бяха позеленели. Надписани с маркер имената на децата. Пластмасата развива микроби и бактерии, как изобщо не са ги затворили … и са за еднократна употреба не случайно.
  Може би в детската градина ще са по-добре, защото за там имам наблюдения от други познати, но яслата, освен че обслужват децата, друго не правят. Персонала – обслужващия е ОК, но образованието е под всяка критика.

 5. Бистра Чанева казва:

  здравейте и от мен, аз също съм на вълна ДГ, и бях бясна вчера на едната ни учителка, защото всички деца от ДГ вчера следобяд бяха на двора, а нашата група вътре реди пъзели и оцветява. В хубавото време децата запрени вътре, представяте ли си как са се чувствали след като виждат другите на двора да играят… Иначе тази въпросна госпожа като педагог е много добра, ноооо това че я мързи да ги изведе ме побърква.
  Иначе според мен би трябвало да правите разлика между ясла и градина. В яслата изискванията са едни, докато в детската градина обучението и работата на персонала е съвсем различна. За щастия големият ми син тръгна направо на градина и пропуснахме момента с яслите, за малкия бебо все още е мн рано да се мисли. Надявам се и с него да се спасим от яслата. За съжаление тук при нас във В. Търново има само една частна яслаа и ДГ и съответно таксата е доста голяма, не всеки може да си го позволи.
  Успех желая на всички, не е лесна задача….

Остави мнение/коментар