Как да се защитим от интелектуална кражба?

Публикувано в: Миш-Маш

Защита на интелектуална собственостРовейки из нета в събота, попаднах на един сайт, който впечатляващо много наподобяваше моя. А защо мислите, че приликата е толкова голяма? Ами елементарно, разглеждайки сайта, видях собствените си статии, със снимковия материал, на част от който фигурирам дори самата аз. Но това съвсем не е всичко, човека си е направил труда дори да постави моето лого на сайта си. Изобщо не искам да споменавам, че категориите, от които е копирал материалите, дори се казват по същия начин. Във въпросния сайт има и други крадени материали, но техния брой е значително по-оскъден и не надвишава повече от 5-6 публикации. Останалото е копие на www.momentofpeace.net. На приложения по-долу снимков материал ще видите около 20 статии, с логото Moment Of Peace и категориите.
Е, не е като да се случва за първи път, да намирам повече от 10-15 мои публикации, окачени на нечий друг сайт, но такава наглост, да сложат и моето лого, изработено от дизайнер за моя сайт, просто е върха на наглостта.
За съжаление, няма начин без намесата на правни органи да го накарам да свали статиите ми, както и откраднатото лого.
Естествено, първата ми мисъл беше да се свържа с хостинг компанията, където се хоства и да поискам да го спрат. Само че, веднага възниква въпроса: на какво основание? Дори и те да знаят, че аз съм първоизточника, дори и факта, че аз съм на някой от снимките, просто те не са съда, който да каже, ти трябва да бъдеш спрян. По същата логика, ако на вас някой ви открадне голяма част от материалите и логото, представи ги за свои и поиска да бъде спрян вашия сайт, твърдейки, че той е първоизточника, ако хостинга спре вашия сайт, тогава Вие какво ще направите? Ще се нахвърлите върху хостинга за неправомерно спиране, защото според вас то е такова. Същото е и в случая.
Въпроса е не кой как да изиска от хостинг компанията да му спре сайта, а как да не се стига до подобни ситуации.
Време е и в България да се намери начин да се защитят авторските права. Време е така разрастващото се интернет общество да има начин да защити авторските си материали.
Кой е легалния начин, по който човек най-лесно може да защити правата си? Коя е институцията, към която човек може да се обърне при възникване на такъв проблем? Как човек да си търси правата в такава ситуация? Кой е най-правилния подход в такава ситуация?

Разчитам изключително много на Вашето мнение и ще Ви бъда благодарна, ако може да се включите в намирането на решение на подобни проблеми.
Благодаря предварително на всички отзовали се!

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
8 декември 2008, категория Миш-Маш.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

9 Коментара по "Как да се защитим от интелектуална кражба?"

 1. Deni казва:

  Първо. Голяма част от материалите и снимките не са авторски. Ти по същия начин си ги взела от някъде.
  Второ. Ако логото ти не е регистрирано като твое няма начин да се защитиш.

 2. Милена казва:

  Дени, по-голяма част от материалите и снимките са авторски. Проблема не опира до тези, които са преводи, въпреки, че според закона за авторските права върху преводи и преработки: „Чл. 9. Авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Това не лишава други лица от правото да правят самостоятелно свой превод или своя преработка на същото произведение. “
  Въпроса е в авторските материали, текст и снимков материал към тях, на които присъствам и самата аз.

 3. sara казва:

  Милена, ако снимките ти са публикуване в мрежата, те са публични. Неприятно, но факт. И аз се научих на този урок по трудния начин :( (((((
  Практически съвет – намери приятел, който да хакне сайта на този тип, и да го „унищожи“ или с други думи да изтрие съдържанието или да го бъгне. Не иска особени усилия.
  А авторско право имаш, само ако си го защитил. това доколко можеш да си упражниш авторското право.
  Подкрепям те напълно, плюя на крадеца, но дай да подходим практично, вместо да страдаме.

 4. Милена казва:

  sara, проблема е решен. Човека свали всичко от сайта вече. Но проблема остава с другите, които ще направят същото като него. Няма лесен начин да си защитиш правата. Това е по-големия проблем.

 5. sara казва:

  А как го накара да го направи ми е интересно?

 6. Mastiff казва:

  Това са пълни глупости. Можеш да публикуваш снимки в интернет и стига да имаш оригиналите(примерно снимките които публикуваш да са умалени и да са 80% от актуалния размер) имаш ли оригиналните снимки в оригиналния размер те са твои и ще си търсиш правата с адвокат

 7. Милена казва:

  sara, хостинг компанията му писа, че на сайта му има съдържание, за чиито авторски права претендира друг сайт. Човека се оказа разбран и още на следващия ден премахна всичко. Въпреки всичко обаче, хостинг компанията не е арбитъра и не може произволно да спира сайтове, само защото някой казва, че той е първоизточника.
  Mastiff, това на думи е много лесно. Проблема е, че в България нещата не стават толкова лесно.

 8. Julian казва:

  Здравей,
  Аз съм автора на въпросният сайт и първо бих искал да ти се извиня, че така се получи. Да найстина това ще ше да е нещо като клонинг сайт на твоя защото голяма част от статиите и съдържанието ми допаднаха но сайта още беше в процес на изработка която нахвърлях през пръсти да добия някаква представа как ще изглежда и какво точно ще се публикува в сайта. Всички твой и други чужди матеряли щяха да имат автор и линк към съответния сайт, даже не си спомням дали всички картинки в дясното меню не водеха към твоя.
  След като ми звънаха от хостинг компанията и ми казаха за твоето оплакване аз веднага спрях сайта, но те ми казаха че ако променя нещата няма никакви проблеми и затова бих искал да ти дам мойте отговори на зададените по горе въпроси.
  1. Имала си късмет, че ползвах услугите на добра българска хостин компания, която се погрижи да ме информира за нарушаване на авторското право, ако ползвах някой анонимен адул сървър дали щеше да ти помогнат.
  2. По никакъв начин не можеш да докажеш, че статиите, снимките и логото са авторски, под тях дори непише кой е автора или фотографа, а и между другото ако толкова държиш на copyright-а оправи си годините 2006-2008, вече сме 2009 :)
  3.Ако бях само сменил цветовете на логото и преработил малко статиите неможеш да имаш никакви претенци за АП, поне в БГ с тези закони.
  На предложението което ти дава Sara, да намериш приятел който да „хакне“ и „унищожи“ сайта доста ще е тръдно да намериш такъв човек.
  Успех на сайта и да има найстина само авторски статии за напред, а за авторско право в БГ още не може да се говори.

 9. Милена казва:

  Julian, благодаря Ви за коментара!
  1-во искам да Ви благодаря за разбирането, и че не ми създадохте допълнителни проблеми с копираното съдържание.
  2. Както и аз съм коментирала, за мой късмет, бях попаднала на разбран човек – Вас.
  3. По отношение на доказателството за снимки и АМ обаче, не мога да се съглася. Проблема не е че аз не мога да го докажа, а законодателството в България. На някой от снимките, които бяхте копирали ме има мен самата. Ако това не е доказателство, печатите от пътуването до Египет конкретно, EXIF-a на снимките и оригиналите са достатъчно доказателство по принцип (само на някой от снимките имаше линк към моя сайт, категориите си сочеха навътре, към твоя).
  Проблема остава с българското законодателство и другите, който ще копират, но няма да премахнат материалите.
  Но, както и да е, нещата бяха решени безболезнено и в този случай.
  Преди няколко месеца имах друг случай, с откраднати материали и публикувани в блог на limpa.bg, но там също проблема беше решен много бързо и материалите свалени.
  Копирайта го оправих, благодаря ;)
  За предложението на sara, не е невъзможно, по скоро не е етично. Човек винаги трябва да подхожда първо с добро!
  Още веднъж Благодаря, че бяхте така разбран!

Остави мнение/коментар