Стъкловидно вещество в топено сирене

Публикувано в: Миш-Маш

Топено сиренеЧудейки се каква следобедна закуска да си направя, дали със саламурено сирене или с топено – второто надделя.

Уви, отяде ми се каквото и да е. Останах потресена от кристалните образувания, които намерих в топено сирене, марка „Добрев“.
Миналата година, гледайки щанда с колбаси видях „Свински Шунков колбас“ на който в съдържанието пишеше купища Е-та (стабилизатори, консерванти и т.н.), пилешко месо, но не и свинско. Не направих нищо, просто не си го купих, а нямах и фотоапарат в себе си, за да снимам униката. След този случай, освен, че гледам винаги срок на годност, избягвам всякакви храни тип кренвирши, наденици и т.н. Замислих се обаче, какво се прави в случая и как хората предлагащи на пазара некачествени и опасни хранителни продукти ще бъдат спрени, наказани и санкционирани?

Стъкловидно вещество в топено сирене
Close
Стъкловидно вещество в топено сирене

Сега, когато действието се развива в къщи, не можех да пропусна да заснема кристалните образувания с фотоапарата си.
Решена да не оставя нещата така, отидах до „Комисията за защита на потребителите“ с адрес пл. Славейков 4А, където вместо да ми обърнат внимание, ме пратиха да ходя в „Държавен Ветеринарно Санитарен Контрол“ – бул. Пенчо Славейков 15А. Оказва се, че независимо, че има „Комисията за защита на потребителите“, тя те препраща някъде другаде. Дори и да искаш да направиш нещо, за да промениш неуредиците в тази държава, задачата е много трудна, почти непосилна.
Дадоха ми телефон да им се обадя все пак (може би се смилиха, че съм в напреднала бременност) и се оказа, че тях ги интересува не какъв е проблема, а от къде е купена стоката. Обяснението е, че те трябва да направят анализ сами от съответната партида и не вярват на донесена от „пострадал“ потребител стока.
След като не постигнах нищо, нито с посещението си в комисията, нито с обаждането в ДВСК, се обадих на телефона на потребителя. С дежурния оператор си поговорихме, обясних му случая и отговора бе: Ние се занимаваме с черна и бяла техника, с потребителски проблеми от не хранителен, не животински и не растителен характер. Нямаме лаборатория и затова са Ви пратили там. Ако ние приемем Вашата жалба, трябва да я препратим към ХЕИ или ДВСК за да я изследват, и от там, те да ни пратят резултата, който да Ви съобщим ние.
Това окончателно ме обезкуражи. А за да не си свършат те работата, просто не приемат проби от потребителите, а ако има още от тази партида стока, ще изследват. Ако намерят нещо, ще ни информират. Ако не, няма какво да се направи…
И за да завърша, а Вие сами си вадете изводите, всички снимки може да видите в галерията.
Сами преценете дали е нормално в цялото сирене да има такива образувания, от какъвто и да е произход. Дори и да са безвредни, това кой би го ял?
Силно се надявам, че ако хората започнат да си търсят правата, рано или късно ще се променят нещата и в България.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
1 февруари 2008, категория Миш-Маш.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

4 Коментара по "Стъкловидно вещество в топено сирене"

 1. Кърти казва:

  Аз веднъж в „свежо сирене“ намерих парче лайно!
  Не съм се оплаквал на никого – просто не си купувам вече такова сирене.
  За въпросното откритие съм сигурен какво е, просто миризмата…

 2. p.vlaskovski казва:

  Еми няма начен да промениш нещо без да си загубиш здравето. Аз като писах на агенцията ме препратих към Метролоическата агенция. Трябва най-малко трима човека да умрат за да ти обърнат внимание!!! :(

 3. Dimi казва:

  Защо не се обадиш на „Господари на ефира“?

 4. Милена казва:

  @ p.vlaskovski – Много си прав, но това не значи, че аз ще се откажа толкова лесно.
  Жалко е, че хората само мрънкат, недоволстват и казват: защо да си губя времето, нищо няма да променя. Не е така. Вярвам, че колкото повече хора си потърсят правата, толкова повече неща могат да се направят за в бъдеще. В която и да е сфера.
  @ Dimi – Мислих и това да направя. На този етап се свързах с производителите, тъй като както се сещате, от никое министерство или комисия не си мръднаха ръцете. Сега очаквам да ми отговорят и какво е било веществото. Надявам се да е до 10 дни. Бяха доста отзивчиви, сега да видим и какво ще ми отговорят, след като им предоставих пробата да си я изследват.

Остави мнение/коментар