Платени чадъри на плажа – нарушения без санкции

Платени чадъри по моретоДействието се развива на плаж Атлиман, Китен.
Почивката ни започна с яростния сблъсък между нас потребители на българското Черноморие и плажните горили, наети от концесионерите.
Според закона за концесиите на плажовете, „6. задължение да оставя свободна не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане от посетителите на собствени принадлежности, съгласно ежегодно изготвена от него и утвърдена от концедента схема;“.
Този плаж е на 80% запълнен с чадъри, а горилите, които обикалят с касов апарат, за малко не намушкаха децата ни с нашия чадър, който изтръгнаха, защото отказахме да се преместим, въпреки, че бяхме на линията на последния ред чадъри. По регламент 50% от стопанисваната територия трябва да е свободна от чадъри, шезлонги и други атракциони. Тези територии трябва да се редуват с платените и всички да са с излаз на море. Въпреки това, че си знаем правата, децата ни щяха да пострадат.
Концесионера е в нарушение, не само на този плаж. От КЗП се оправдават, че концесиите не са в техните правомощия, а в 24 часа пишат, че започват проверки.
И какво като са тръгнали на проверка? Покажете промените, които сте постигнали? За потребителите няма значение дали сте „глобили“ някой концесионер, а това дали след установено нарушение вече може да се възползваме от законовото си право да избираме дали да плащаме всеки ден по 15 лева за шезлонг и чадър, или да ползваме наш такъв. Трябва да чакаме следващия сезон, за да имаме не 20, а 30% от неохраняваната и неподдържаната плажна ивица ли?
Защо продължавате да пишете закони, които да не спазвате и да не санкционирате нарушителите?

Семействата с деца (и не само разбира се) са принудени да ходят в другия край на плажа, или да са на най-отдалечените точки от плажа, без пряка видимост към брега, ако не си платят. Тогава имаме следните алтернативи:
1. Да си платим за чадър, който обаче на първа и втора линия върви задължително с шезлонг;
2. Да забием чадъра си до кошчетата за боклук, бурените или покрай обособената дървена пътека;
3. Просто да не ползваме чадър и кърпа и да останем с децата на плажната ивица.
4. Да отидем на другия край на плажа, и да забодем чадъра си, където няма нито спасител, нито се почиства, няма тоалетни (т.е. самия плаж се ползва за такава) и заведения.

Причината за всички тези затруднения е нарушението на концесионерите и сляпата ни държава.
Ако беше спазено изискването „трябва да се редуват с платените и всички да са с излаз на море„, щеше да има спасители около свободните зони, кошчета за боклук, излаз за всички до ивицата, или поне тези, които са станали по-рано, тоалетни в близост, медицински персонал (който по закон също трябва да има на плажа на концесионера).
Тогава нямаше и туристите независимо дали български и чуждестранни да се чувстват изнудвани и България отново да стане предпочитана дестинация за почивка.
Уви, загорялото момче от плажа, което изтръгна чадъра ни, за малко не удари малката, а вместо да се извини, той започна да се перчи и да крещи, как бил направил забележка, а ние не сме се преместили.

Има и ВИП зони, които са до 1 или 2 заведения на плажа. Достатъчно малка площ заемат, прилежно оградени са, цените на чадърите и шезлонзите са двойни, дори имат закачено менюто на заведението. Но те не заемат 80 или повече процента от плажната ивица…

В заключение: Колкото и положително да е настроен човек, колкото и толерантен да бъде, не мога да се съглася, че някакъв недоносен тип с липса на сиво вещество, ще осакати детето ми, заради работата си, която на всичко отгоре е в нарушение на закона и конституция!

До кога почиващите ще бъдат изнудвани по този начин?

Етикети/Тагове: , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
18 юли 2011, категория Миш-Маш, Пътешествия, Спoделено.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

2 Коментара по "Платени чадъри на плажа – нарушения без санкции"

 1. Free Tempaltes казва:

  В един момент ще стане така,че да си плащаме,за да излизаме от вкъщи…

 2. D.Stoilov казва:

  Dnes 06.09.2012g. mi poiskaha pari za miasto bez 4adar na ivicata m/y moreto i plaja!!!! poneje bilo na 1 va linia !!!! Primorsko severn plaj m/y 3-4 post na spasitelite ???? Biah zapla6en s dumite “ Trai da ne ti se slu4i ne6to ??????“““ obadih se 112 !!!! prehvarliha me kam dejurniat v Primorsko ???? i …….. iavno be6e bradov4et na koncesionera ? pri vaprosa zadaden niakolko pati “ imat li pravo da me zapla6vat pred deteto mi ??? otgovora be6e (niakolko pati )““ emi koncesionera ima pravo da da mu zapla6tat(zaplaha )(zapla6tat)
  iavno edno i sa6to
  dejurniat e ot Primorsko ….. taka i ne razbra kade e plaja za koito mu govoria ?????
  e super dobre do6li v demokrati4na balgaria s tel 112 ima takav ????!!!!
  Dimitar Stoilov .
  Pisna mi da se boria !!!!

Остави мнение/коментар