Годишни писма

Годишни писмаПреди малко прочетох един разказ на Реймънд Л.Арън, който не само ме накара да се замисля, но и да започна подготовката на 18 подаръка за 18 годишнината на първата си дъщеря.
Тъй като тя все още е малка, само на 2 години и 7 месеца, все още не съм закъсняла и лесно мога да набавя и материалите за изминалите 2 години.

Чудите се какво представляват годишните писма?
Годишните писма са послание към детето ни. Те са сбор от интересни случки, моменти, които сме преживяли заедно, мислите ни, когато сме били разделени, снимки, картини, които то е рисувало, фрази и бисери, които е казвало, спомени, прилежно събирани всяка година, до деня на рождения ден на детето ни. Като част от подаръка, детето получава затворен плик с всички онези мигове от вечността, които грижливо сте колекционирали. Повече от които много скоро забравяме, докато детенце расте и ни изненадва с нови и нови, все по-интересни случки.
Колекция от емоции, споделени родителски чувства описани в годишно писмо, обръщение към малкото създание, което да бъде отворено когато навърши 18 години.

Интересен начин да колекционираш усмивки и мили спомени, които в даден момент да излязат на яве, в моменти от живота на детето ни, когато най-много се нуждае да разбере, колко много любов блика от сърцат ни и че независимо дали понякога сме били по-строги и сурови родители, ние го обичаме и то е най-ценното същество, отглеждано с неописуемо много любов.

Тогава малкото пораснало вече дете, ще разбере истината, която може би по пътя на израстването и съзряването, повечето деца не приемат, просто защото им се иска да са големи и независими.

Писма, трупани с годините, подарявани всяка година, с надпис на плика:
На Моята дъщеря (На моя син)… , по случай х-година!
Да бъде отворено на 18-тата годишнина!

Тези писма, може да преобърнат и вашия и на детето ви живота, а след време да станат традиция и за децата ви, и за техните деца и т.н.

Толкова енергия, мисли и любов трупани с годините, от вашата позиция, с вашето усещане, което с времето се променя, детето пораства, и ако сега може да го гушкаме, след някоя и друга година, ще трие бузата си засрамено, ако го целунете пред някой съученик …

В началото когато се роди малката, водих нещо като дневник, прокрадвала ми се е подобна идея с писмата, но този вариант, модифициран, както всеки го усеща, може да бъде един наистина прекрасен спомен и за нас като родители и безценен подарък за децата ни.
Ако всеки от нас се замисли, през какви етапи от живота си е преминал, каква е била нагласата му към родителите му в даден момент, борбата за самостоятелност и желанието да се докажем, че вече сме големи, сигурно бихте се радвали и вашите родители да ви бяха написали такива писма, които да може да прочетете след толкова години.

Ако имате предложение за допълнение към Годишните писма ще се радвам да споделите и вие?
Писали ли сте писма на малките си деца? Бихте ли го направили, макар и със закъснение? Какво бихте им казали?

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
3 ноември 2010, категория Майчинство и отглеждане, Спoделено.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

8 Коментара по "Годишни писма"

 1. Eva казва:

  Страхотна идея, благодаря ти!
  Много ме трогна и силно се замислих да наваксам пропуснатите рожденни дни на дъщеря ми.

 2. Marina казва:

  Браво!
  Невероятна идея,чак ме просълзи!
  Ще се опитам и аз да направя на моята дъщеря!
  Благодаря!

 3. Прекрасна идея! Благодаря ти за публикацията. Ще трябва сериозно да помисля – моите синове са на 8 и 9 години вече : )

 4. Татяна казва:

  Браво Миленка идеята ти е наистина много интересна и оригинална.Моята дъщеричка е на 4 и смятам да се възползваме от нея за напред.Благодаря ти

 5. trudi казва:

  Идеята е чудесна Милена и ти благодаря, че я сподели с нас. Няма да мога да наваксам шестте години, но за седмата му заедно с подаръка ще има и писъмце в което ще се опитам да систематизирам всичко до момента. Мисля си, обаче дали няма да иска сега да го отвори ?! Децата са любопитни и ми се струва, че ще държи сега да му го прочета, че все още знае само буквите и сега се учи в първи клас да чете.

 6. Кръстина казва:

  Страшно ми харесва! И макар, че аз отдавна съм пропуснала тази възможност, ще го направя за моя внук.Наистина, само преди два дни той навърши 10години, но аз имам съхранени записи на аудиокасета от негови изпълнения, негови рисунки а сега ще добавям и нови неща – идеи, взаимствани от Вас.Благодаря!

 7. Vicky казва:

  Чудесна идея, Миленка!
  Ще споделиш ли кой е разказа на Реймънд Л.Арън?

Остави мнение/коментар