Почистване на ушите на бебето

почистване ушите на бебетоКакто при възрастните, така и при бебетата, ушичките имат нужда от почистване. Естествено, не бива да се прекалява с нищо и всяко действие по отношение на бебето трябва да е много добре премерено.
През първия неонатален месец на бебето, не се налага ежедневно почистване. За почистването на ушите на бебето Ви са нужни клечки за уши с ограничител. Продават се не само в аптеките, но и във веригите магазини за хранителни стоки, магазини за козметика и др. През този месец само се подсушава леко ушната мида, без да се навлиза в ушния канал.
След първия месец, през 2-5 дни почиствайте и ушния канал, като внимавате да не навлизате много навътре (независимо, че има ограничител). Ако навлезете твърде навътре, освен че може да вкарате ушната кал навътре, може да засегнете и тъпанчето.
Почистването става винаги, след къпане на бебето. Не е добре да почиствате ушичките преди къпане или по друго време, без да е размекната ушната кал.

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
31 март 2011, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

4 Коментара по "Почистване на ушите на бебето"

 1. Нана казва:

  Не мисля, че тази статия е съобразена със съвременните мнения по въпроса за почистване на ушите на бебетата. Живея в чужбина и тук са на мнение, че категорично клечка за уши не трябва да се пъха в ухото – почиства се само ушната мида и периодично се ползват специални капки/спрей.
  Преди да пишете глупости, консултирайте се с добър специалист УНГ или най-добре публикувайте интервю с него, не пишете свободни съчинения!

 2. Милена казва:

  Нана, не виждам причина за агресивното ти мнение, въпреки, че всеки има право на такова. Ако при вас е практика, да не се чистят ушите, тук масова практика е това. Тук се намират и такива специалисти, които поддържат мнението ти, но масово, дори и да го знаят, пак чистят така ушичките.
  Освен това, някой „лекари“ са изписвали Отипакс, за почистване на ушите, защото са много компетентни (без да им отит или друго възпаление).
  Затова, по-полезно би било да кажеш какъв е този спрей, какво съдържа и дали имаш представа в България дали може да се купи? Дали съм права или не, дали това е обща практика и кое е правилно, едва ли сме хората, които може да го кажем ;)

 3. Mentha казва:

  Всъщност не е необходим специален спрей, капка зехтин върши чудесна работа :) ако се е насъбрала ушна кал, зехтинът я размеква достатъчно, за да изтече от ушите…
  Милена, и аз живея в чужбина (в Израел) и тук изрично забраняват почистването на ушите на бебетата с клечки за уши (въпреки че масово се продават, но не се ползват за уши, а пр. при почистване на рани, на насъбрали се сополи в носа и т.н.)

 4. Милена казва:

  Мента, аз не отричам новостите, даже напротив. Просто тук практиката е друга и са наистина много малко педиатрите, които съветват родителите с този подход.
  А не мислите ли, че добавянето на външни течности, било то спрей или зехтин по-скоро би навредило?
  И в крайна сметка, от ровенето по темата, не разбрах, след коя възраст може да си чистим ушите? Или ушите на децата си с въпросите клечки?
  А вие като родители с какво си почиствате ушите?

Остави мнение/коментар