Детегледачка – как да изберем най-подходящата? – част 2

Детегледачка, как да изберем най-подходящата?В първа част от интервюто разгледахме Личните въпроси, които е добре да зададете на бъдещата детегледачка.
Във втора част ще намерите примерни въпроси за професионалният и опит и умения в отглеждането на деца, въпроси свързани с обсъждане на заплащането, както и кои детайли е добре да наблюдавате, докато водите интервюто.

Въпроси за професионалният и опит и умения в отглеждането на деца:

 1. С деца на каква възраст сте се занимавали?
 2. Коментар: Ако детето Ви е малко, за Вас е важно, бъдещата детегледачка да знае как да се отнася с него. Ако пък има опит с по-малки, а Вашето е по-голямо. Има голяма разлика в гледането на 6-10 месечно бебе и дете на 1г., 1г. и половина – 2 год.

 3. Как занимавате детето в къщи и навън?
 4. Коментар: В зависимост от възрастта на Вашето дете, ще прецените, дали тя може да удовлетвори неговите потребности.
  Добре е да знае и пее песнички, да обяснява подробно, да чете книжки, да се вдетенява на моменти и т.н.
  А когато са навън, не е важно само да седи около него и да гледа то какво прави, а да провокира неговата игра с различни забавления. Също така да пее песнички навън, да рисува с тебешир и т.н.

 5. С какво ще се занимавате, докато детето спи?
 6. Коментар: Ако детегледачката е на цял работен ден, това е много важно. Докато детето спи, тя може да му сготви (ако не предпочитате държавна или частна кухня), може да изглади детските дрешки, може да му приготви следобедна закуска, както и да подреди многобройните играчки, които преди това детето е разпръснало навсякъде.

 7. Какво искате да знаете за моето дете?
 8. Коментар: Много важен въпрос, чрез чийто отговор ще разберете до колко тя е заинтересована към предлаганата работа.

 9. Как си представяте идеалното дете?
 10. Коментар: Това може да е последния Ви въпрос, преди да коментирате условията на заплащане. А отговора на този и другите въпроси, ще очаквам да го споделите!

  Обсъждане на заплащането:

  • Ако търсите детегледачка на пълен работен ден (8 до 10 часа, без извънредните), в повечето случай детегледачките искат платен отпуск (2 седмици в годината), почиват при официалните празници и уикендите. Същото важи и ако се разболеят. Имате опция да се договорите за други условия.
  • Някой може да искат и осигуряване на 1-2 или дори 3 хранения – какво ще поиска потенциалната детегледачка, и какво ще се договорите, решавате Вие.
  • При оставане в извънредни часове, от предварително договорените, се заплаща на час и се осигурява транспорт. Тук е важно да се отбележи, че цената за гледане (по-скоро наблюдаване) на неактивно спящо дете е по-ниска от предварително договорената на час, но не всички са на това мнение.
  • При почасово гледане или на половин ден най-добре е да се договорите за плащане на присъствени часове. Без осигуряване на храна и транспорт. Изключение прави оставането вечер, ако имате такава уговорка.

  Когато влезе, наблюдавайте следните неща:

  • Ако поиска да си измие ръцете, още преди да Ви е подала ръка, това е много голям плюс.
  • Ако тя започне с нейните изисквания и условия – в повечето случаи са детегледачки с дългогодишен опит, със сравнително високи претенции за заплати, но гледането на дете не може да е просто бизнес, а предимно всеотдайност, подобаващо възнаградена.
  • Ако Вашето дете покаже привличане към нея, и за краткото време през което разговаряте тя успее да го впечатли, получава допълнителен плюс.

  Въпреки всички тези въпроси, най-важното остава Вашето усещане към съответния човек.
  Дори на някой от въпросите да не отговори по начина, който Вие бихте искали, или отговора, който очаквате, но инстинкта Ви подсказва, че това може да бъде Вашата детегледачка, по-добре я наемете. Достатъчни са Ви 1-2 седмици, за да разберете, дали изборът Ви е бил правилен.

  Ако това примерно интервю Ви е било от полза, ще се радвам да споделите мнението си, дори и впечатленията си след интервюто. Ако се сещате и за други въпроси, ще очаквам коментарите и предложенията Ви.

  Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
4 октомври 2009, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Един Коментар по "Детегледачка – как да изберем най-подходящата? – част 2"

 1. sara казва:

  Да трябва да осигурявам транспорт би означавало да е небоходимо да карам някого някъде с кола. Това ли е идеята? Честно казано за мен е нормално да се определи заплата по задачите, които този човек ще изпълнява и той да прецени, когато се договаря с нас, дали тя удовлетворява нуждите му включително транспорт. С какво и как пътува решава и организира сам.

  Да осигурявам някого също ми е непонятно. Това би ми създавало изключително много затруднения, тъй като би означавало да става служител във фирма на мой близък, което за мен е некоректно. Не бих поискала такова нещо от никого, защото за мен щом не работи за този човек, няма какво да търси в списъчния му състав.

  Привърженик съм на честните, ясни и добре уредени взаимоотношения. При първоначалните разговори за мен е много важно насрещната страна да бъде отпусната, подробна и конкретна в разбиранията за заетостта си, за да установим, дали мислим сходно. Очаквания ние да сме се сещали какво имала предвид въпросната дама, ако не го е казала ясно и конкретно, не е смислено да поставят спрямо нас.

  С храната бихте ли ми споделили как виждате нещата. В нашия дом месо не се внася. Колбаси не купуваме. Яде се богато плодове и зеленчуци, ориз, бобови, зърнени, ядки, млека, сирена, масло, подправки – сухи и пресни, хляб (черни хлябове, с ядки, зърна и допълнения). Яйца и картофи се купуват за конкретно ястие в конкретно количество, но не държим налични. Готвим и именно с изредените продукти. В този смисъл как се съобразяват гледачките с начина на хранене в семейството?

Остави мнение/коментар