Детегледачка – как да изберем най-подходящата? – част 1

Детегледачка - как да изберем най-подходящата?Детегледачка – каква трябва да е жената, на която ще поверите Вашето малко съкровище?
Много пъти съм си задавала въпроса, как ще разбера, дали една жена е най-подходящата детегледачка за моето дете. Така, нахвърлях няколко въпроса, които бих задала и които в последствие помогнаха на моя приятелка да си намери детегледачка.

Лични въпроси към детегледачката:

 1. На колко години сте?
 2. Коментар: Важно е, детегледачката да не е много възрастна, но и не твърде млада. Ако детето е по-малко, не проходило трябва да е във добро физическо състояние, за да устои на прохождането на едно бебе. Както и, когато проходи, да тича след него. Твърде младите пък, предимно студентки, обикновено стават за няколко часа на вечер, когато родителите искат да излязат. Разбира се, всяко правило си има изключение.

 3. С какво образование сте? Какво сте работили преди да решите да работите като детегледачка?
 4. Коментар: Не е без значение дали детегледачката е завършила средно образование, или пък висшето й е инженер, счетоводител, музикант, педагог. Чудесно ще е, ако попаднете на детегледачка, която е работила в детска градина, пък било то и по-възрастна, тук може да се направи компромис. За останалите професии, сами преценете, какво ще подхожда на Вашите представи.

 5. Какви допълнителни умения и навици имате?
 6. Коментар: Дори и образованието да не отговаря на Вашите предпочитания, ако потенциалната детегледачка има други заложби, като рисуване, умее да свири на някакъв инструмент, знае чужд език, и подобни. Те биха били от полза, за ранното развитие на Вашето дете.

 7. Какво е семейното Ви положение?
 8. Коментар: Разведена, вдовица, неомъжвана, омъжена – всяко едно от тези може да Ви подскаже поне малка част от характера й. Въпреки това, не е определящо, ако отговаря на всички останали поставени от Вас критерии.

 9. Имате ли собствени деца? На колко години са?
 10. Коментар: Дори и да няма деца, добре е да разберете каква е причината, въпреки навлизането в личното пространство. Това ще Ви покаже, дали проблема е бил здравословен, или пък несъвместимост с характер, с който да създаде семейство. Добре е все пак, да е отгледала поне своите деца.

 11. Можете ли да предоставите лични и медицински документи, удостоверения и препоръки?
 12. Коментар: В това число влизат: изследвания за СПИН, сифилис, хепатит, свидетелство от психо диспансер. Диплома за завършено образование, удостоверения за преминати курсове, които биха били от полза, за дейността за която я наемате. Препоръки от бивши работодатели, координати и телефони.
  Тук момента е повече психологически – да проследите реакцията, когато поискате тези документи.
  Ако търсите детегледачка на половин ден, и тя е и детска учителка, това може да се каже, че не е нужно и да я питате. Те са задължени да си правят такива изследвания периодично.
  Ако детегледачката, която интервюирате много Ви допадне, все пак е добре, да поискате от нея тези изследвания, които обаче ще трябва да заплатите Вие (здравната каса няма да й ги отпусне).
  Препоръките: важно е, да може да Ви даде координати поне на последните работодатели и по-възможност на още едни. Но не след като се чуете за да решите дали сте я избрали, а още когато дойде при Вас.

 13. Къде живеете?
 14. Коментар: Важно е, детегледачката да е в район близък до Вашия дом. Било то заради транспортни разходи, ако вечер Ви се налага да излизате, после трябва да я приберете, или да й вземете такси. Също така е важно, да може да стигне до Вас в определеното време.

 15. Имате ли възможност да оставате вечер до по-късно, дори до и след полунощ
 16. Коментар: Ако сте от родителите, които често излизат и искат да могат да го правят, или пък понякога се налага да оставате до късно в работа, трябва да може да разчитате на детегледачката и в извънредни часове.

 17. Колко често боледувате и от какво?
 18. Коментар: Ако детегледачката е с понижен имунитет по каквато и да е причина, определено не е подходяща за Вас. Така няма да може да разчитате на нея, ако се разболява всеки месец или пък на два месеца.

 19. Имате ли някакви здравословни проблеми?
 20. Коментар: Има се предвид нещо хронично, вродено, наследствено.

 21. Пушите ли? Какви пороци имате?
 22. Коментар: Дори и да сте пушач/пушачи в къщи, задължително е, детегледачката да не пуши. В крайна сметка, от нея се иска да гледа детето докато са навън или у Вас, а не да пуши и обикаля с цигара около него.

 23. Какви филми гледате? (Не дали, а какви)
 24. Коментар: Това може и да Ви се стори излишен въпрос, но не е така. Едва ли бихте искали да се приберете от работа и детето Ви да попита: Мамо, Вие с тати ще се развеждате ли? Вие учудено гледате и питате: „Защо така си мислиш миличко?“ А то отговаря: Защото Есперанса (или която и героиня от сапунка да вземете) ще се развежда с мъжа си …
  Това е перифразиран истински случай, затова е добре, да сте наясно, дали детегледачката обича да гледа филми и какви.

 25. В какви семейства сте работили?
 26. Коментар: Социален статус на предишните работодатели, професии, поне най-общо казано, дали са били в къща или апартамент, колко големи. Това ще Ви помогне да прецените дали тя би се нагодила към обстановката у Вас.

 27. Защо напуснахте предишните работодатели?
 28. Коментар: Добър отговор би бил ако просто детенцето е пораснало, почнало е ясла, градина или пък са се преместили.
  Ако все пак отговори, че някоя баба е започнала да го гледа, по-скоро ще звучи притеснително и е добре наистина да се свържете с предишните работодатели.

 29. Защо искате да работите като детегледачка?
 30. Коментар: Отговорите са много. Сами преценете дали отговора, който ще получите Ви харесва.

 31. Какво според Вас е нужно на едно дете под 1 годинка / над годинка (или възрастта, на която е детето Ви)?
 32. Коментар: Ако въпроса опира само до това да му смени памперса, да го нахрани и разходи, значи няма никаква представа от гледане на деца. Така че, поискайте по-подробно да Ви обясни какво според нея е нужно.

Във втора част от примерното интервю за детегледачки, очаквайте:
- Въпроси за професионалният опит на детегледачката и уменията й в отглеждането на деца;
- Обсъждане на заплащането;
- Какви неща да наблюдавате, когато дойде на интервюто.

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
28 септември 2009, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

3 Коментара по "Детегледачка – как да изберем най-подходящата? – част 1"

 1. ne e zaduljitelno казва:

  „Коментар: Дори и да сте пушач/пушачи в къщи, задължително е, детегледачката да не пуши. В крайна сметка, от нея се иска да гледа детето докато са навън или у Вас, а не да пуши и обикаля с цигара около него.“

  Наистина е отвратително!!! То не важи само за детегледачките. Ако знаеш колко майки пушат и обикалят с цигарите около децата и забележи не само около своето, а и около чуждите деца. Това е просто възмутително!!! Не стига, че тровят собствените си деца, но и чуждите!!! Само не знам защо другите майки си траят, аз поне не си трая, като искат да пушат да не стоят на детската площадка, никой не е длъжен да търпи дима им, още повече децата ни!!! Може да ви прозвучи грубо, но е така.

 2. Тангура казва:

  1) Коментар: Не е без значение дали детегледачката е завършила средно образование, или пък висшето й е инженер, счетоводител, музикант, педагог. Чудесно ще е, ако попаднете на детегледачка, която е работила в детска градина, пък било то и по-възрастна, тук може да се направи компромис. За останалите професии, сами преценете, какво ще подхожда на Вашите представи. ——– това означава ли, че хора от изброените професии не биха могли да бъдат добри родители ? Защото уменията, които една детегледачка трябва да притежава са точно такива, каквито трябва да притежава и един родител.

  2) Коментар: Дори и да няма деца, добре е да разберете каква е причината, въпреки навлизането в личното пространство. Това ще Ви покаже, дали проблема е бил здравословен, или пък несъвместимост с характер, с който да създаде семейство. ——— това е чисто клюкарски въпрос. Нито здравословният проблем, нито несъвместимостта с характера на половинката ще бъде минус или плюс при отглеждането на вашето дете. Навлизането до такава степен в личното пространство може единствено да откаже детегледачката да работи за вас.

  3) Ако търсите детегледачка на половин ден, и тя е и детска учителка, това може да се каже, че не е нужно и да я питате. Те са задължени да си правят такива изследвания периодично. ———— един психически неуравновесен човек може да ви излъже, че има педагогическо образование.

  4) Ако търсите детегледачка на половин ден, и тя е и детска учителка, това може да се каже, че не е нужно и да я питате. Те са задължени да си правят такива изследвания периодично. ————— личният пример е едно от най-важните неща при възпитанието на едно дете. Ако вие пушите пред детето, то нямате никакво право да забраните на детегледачката да пуши пред него. Ако вие сте способна да се грижите за детето си дори с цигара в ръка, то приемете, че и детегледачката е способна на това.

  5) Какви филми гледате? ———– този въпрос е смешен и напълно излишен. Просто посочете в изискванията си какви филми не искате да гледа детегледачката пред детето.

  6) Защо напуснахте предишните работодатели?
  Коментар: Добър отговор би бил ако просто детенцето е пораснало, почнало е ясла, градина или пък са се преместили.
  Ако все пак отговори, че някоя баба е започнала да го гледа, по-скоро ще звучи притеснително и е добре наистина да се свържете с предишните работодатели. ———— какво притеснително има в това, че баба е започнала да гледа детето? Причините могат да бъдат хиляди. Просто поискайте препоръки от предишното семейство, а ако имате съмнение поискайте и да се свържете с тях.

 3. Милена казва:

  Тангура, благодаря за коментара ти.
  1. ако плащам на някой да се занимава с детето ми, то ще изисквам от него, поне да има педагогически умения. Това е все едно, в яслите и градините да наемат лели, които са химици или програмистки. Да, хората с тези професии (моята също е инженерна, ако си видяла) могат разбира се да имат деца, но предпочитам с детето ми да се занимава човек, който има повече опит при комуникацията и занимаването на децата, щом по някаква причина нямам възможност да гледам детето си до предучилищна възраст, или пък да го пусна на ясла/градина.
  2. Ако се притеснява да говори за тези нея, значи не мога да разчитам да сподели, неща, които забележи при детето ми и са по-скоро притеснителни. Разбира се, въпроса по скоро как би отговорила, а не да не се зададе.
  3. Нима ще пуснеш в дома си човек, на който не си видяла документите, когато поверяваш детето си?
  4. Личен пример е едно, но ако тя вместо да гледа детето ми, пуши на терасата, или недай си боже пред детето ми, докато го люлее или пази да не падне от пързалката, мислиш че е компромис? Интересно наистина. Детето седи в скута на майка си, тя го храни и едновременно с това издиша цигарен дим в лицето му – романтика направо …
  5. Смешно е, че не са малко примерите в които когато родителите се приберат, децата им цитират имена на герои от сапунени сериали. При положение, че детето ми не гледа телевизия, никаква, не може докато то е будно да се пуска телевизора. Но може би предпочиташ на детето ти да му пуснат филмче, а детегледачката да седи в другата стая и да пуши? За това ли всъщност наемаш?
  6. Притеснително е не защото бабата си гледа внучето, а че има какво да се провери. Не, че в другия случай не е добре все пак да потърсите препоръки.

Остави мнение/коментар