Света Ана – 9 декември

Публикувано в: Български празници

Св. Ана - 9 декемвриНа 9-ти декември се отбелязва зачатието на Св. Ана – майката на Богородица. Като майка на Богородица Св. Ана е покровителка на майчинството, брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие.

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Така, един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: „Ано, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!“. Девет месеца по-късно, на 8 септември – семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус.

Освен с майчинството деня се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празника се е празнувал на 22 декември, деня на зимното слънцестоене).

Според народните обичаи, празникът Анино зачатие е празник, познат само в отделни райони на Южна и Западна България.

Този празник се почита също от врачките и магьосниците. Те правят различни заклинания. Нощта, предхождаща този празник, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки.
В нощта срещу празника магьосниците могат да примамят чуждото плодородие – тогава се извършват най-различни заклинания и прокоби (за раздяла, болест и смърт). Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии „хващат“.

На този ден, жените не трябва да работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът, а мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Пред вратите мъжете запалват купчинки говежда тор, която прогонва злите сили. Жените мажат виметата на животните с въглен, чесън и мазнина, за да не им се отнеме млечността. Птиците държат затворени, за да не ги примамят с магии. Девойките слагат под печките сол и жито, похлупват ги с паница и на сутринта с тях захранват животните, за да ги предпазят.

Анна е латинска форма на староеврейското Hannah “благоразположение, милост”, името се обяснява и с цяло изречение – “Бог благослови ме със син!”.

На този ден именници са: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка, Аньо, Анчо

Традиционна храна за денят на Св. Ана е:

  • Варено жито
  • Варена царевица
  • Баница със зеле
  • Праз с ориз и маслини
  • Имамбаялдъ

Честит имен ден на всички именници!

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
9 декември 2009, категория Български празници.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар