8-ми Март – Историята за Деня на майката

Публикувано в: Забавно, Онлайн магазини

8-ми МартЗа много мъже, денят на майката или както е известен в България 8-ми Март, е просто ден, в който се очаква от мъжа да подари цвете на жена си или и друг подарък. А поради комерсиализирането на този прекрасен празник, съвсем се забравя за същността му, а някой дори не го почитат. И това е жалкото. А празника на Майката се празнува от векове по цял свят, и целта му съвсем не е мъжът да се сети един път в годината за майката на децата му. Ето и историята на Деня на Майката:

Празнуването на майчинството е историческа традиция, датираща много отдавна. Редица древни култури отдават почит майките като богини, включително древните гърци, които възхваляват Рия (Щраус), майката на всички богове. Древните римляни също почитали тяхната майка богиня – Кибела, с прочуто буйно пролетно честване, а келтските езичници отбелязвали настъпването на пролетта с пищно тържество, свързано с тяхната богиня Бриджит, заедно с първото мляко на родилката. През 17-ти век хората, живеещи на Британските острови, започнали религиозно честване на майчинството, наречено средопостна неделя (Ден на майката), която се празнува през четвъртата неделя по време на великите пости. Този празник изобразява събирането на майките и техните деца, отделяни от тях, когато семействата на работническата класа е трябвало да изпращат децата си за домашна прислуга. На Деня на майката, на децата прислужници се разрешавало да се завърнат вкъщи на този ден, за да посетят своите родители. Популярността на празника изчезнала през 19-ти век, само за да бъде възродена през Втората световна война, когато американските военнослужещи възродили сантименталните (и комерсиални) аспекти на празнуването на американския ден на майката.

Страница: « 1 2 Всички страници »

Pages: 1 2

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
9 март 2009, категория Забавно, Онлайн магазини.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

4 Коментара по "8-ми Март – Историята за Деня на майката"

 1. Denitza казва:

  След като родят всички жени започват да празнуват денят на „майката“. Всъщност празникът е „Международен ден на ЖЕНАТА“ и е възникнал заради протестите на жените срещу лошите условия на труд и липсата на право да гласуват.

 2. sara казва:

  Аз празнувам деня на майката от дете, определено преди да родя :)

 3. dany казва:

  малко ме обърква тази история! Погледнете и прочетете тук: http://bg.wikipedia.org/wikipedia.org/wiki/Международен_ден_на_жената
  Сигурна съм,че и вас ще обърка!!!

 4. някой казва:

  Днес, 8 март НЕ Е ПРАЗНИК НА ЖЕНАТА! Това е комунистически измислен празник! През всичките години на този ден мъжете се лигавят на жените (ОСОБЕНО КОЛЕЖКИТЕ и ОСОБЕНО ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ). Това е смешно, тъжно … Има си ден на майката в Християнството – Благовещение (http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/03.25_Blagoveshtenie.htm). Има ден на бащата, но не знам кой е :)

Остави мнение/коментар