Сладко от зелени смокини

Публикувано в: Моите манджи

Аз лично не наблягам на сладките, предпочитам шоколад, но пък за сметка на това, обожавам да приготвям на моето прекрасно момче, разни любими за него вкусотии.
Та, тъй като ни дадоха зелени смокини, моя милост, за първи път в живота си реши, че трябва да направи сладко и ето. Факта е на лице, в момента си поемат сока, днес трябва да ги кипна още един път и да ги слагам в бурканчета. Което е по-важно, те вече изглеждат, както би трябвало ;) , като стъклени са.
За желаещите да опитат, ето и рецептата, традиционна от Куклен, по която десетилетия я приготвят:
110 зелени смокинки се измиват и се отрязват на 2-3 мм над ствола на плода. Надупчват се с вилица на 2-3 места. За препоръчване е да използвате ръкавици (латекс), тъй като сока може да подразни кожата, а и е лепкав. Слагат се в тенджера, която да ги побере, слага се „син камък“ (колкото щипка сол, на връхчето на кафена лъжичка), за да се запази зеления цвят и се оставят да заврат. Варят се 10 минути на тих огън, след което се измиват 2-3 пъти със студена вода, и пак се слагат на котлона. Кипват се общо 6 пъти, като само в 1-вата вода се слага синия камък. След като приключите с тази процедура, смокинка по смокинка ги изстисквате добре, като внимавате да не ги спукате.

Сока се приготвя от 3,5 кафени чашки вода и 2 килограма захар. Ако имате дълбока тефлонова тенджера, още по-лесно – не загаря ;) . След като захарта напълно се разтопи прибавяте и пакетче лимонтозу.

В така приготвения сок, поставяте изстисканите смокинки и оставяте да поврат 10 минути на слаб огън. Изключвате печката и оставяте на котлона, да поемат от сока.
На другия ден, пак кипвате, повират още 10 минути и насипвате в бурканчета, докато е още горещо. След това обръщате бурканчетата ;) . За това количество са Ви нужни 7-8 бурканчета от 300мл.

Да Ви е сладко :) !

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
15 юни 2007, категория Моите манджи.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар