Зимен Кръстовден – 5 януари

Публикувано в: Български празници

Зимен Кръстовден - 5 януариНа днешния ден българската православна църква отбелязва Зимния Кръстовден или известен още като Попова Коледа. Наричан още Водокръст, Зимен Кръстовден, Кръста, Водокръщи, празника е ден преди Богоявление – Йордановден, и се празнува всяка година на 5 януари.
На Кръстовден свършват така наречените “мръсни дни” – Поганните, които започват на 25 декември. За мръсни дни се смятат тези, в които новородения Исус Христос все още не е получил Светото Кръщене. По тази причина ги наричат и “некръстени” дни. Българите вярват, че през тези дни демонични и зли сили бродят и по земята цари хаус.

През деня в църквата се отслужва служба, свещеникът “кръщава” водата, като пуска в нея кръст. Със светената вода и босилкова китка той обикаля домовете и ръси къщата за да изгони лоши, нечисти сили и болест от нея.
Домакините слагат железни пари в котлето със свещена вода и го даряват с различни неща.

Ръсенето със светена вода е свързано с вярването, че се пропъждат нечистите дни и злите сили. Затова всеки трябва да пийне от кръстената вода, за да прогони от себе си злото.

Кръстовден е наричан още Водокръщи. Този ден е първия от поредица водни обреди, които са много сходни. Вторият е Йордановден, а третия Ивановден. Тези „водни имена“ на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо ще се сбъдне.
Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново. В Родопите смятат, че в тази нощ ветровете се бият помежду си.

На места в Югоизточна и Северна България на този ден по къщите ходят „совойници“ или „водичарки. Те са неженени момичета облечени като булка и младоженец. Те ръсят с китка босилек и вода и пеят песни наричания за всеки член от семейството.

Придружени са от по-малки момичета (подобно на коледарите), които носят торбите с подаръците, които са им дарени: брашно, плодове, орехи, сланина, лук, дребни пари, които се пускат в бакърено котле със светена вода.

На другия ден същия кръст, попът хвърля в река или водоем.

На Кръстовден именници са: Кръстьо, Кръстана

На Зимния Кръстовден (Попова Коледа) се спазва строг пост. Трапезата е с постни ястия.

  • боб
  • постно зеле
  • постни сърми
  • плодове
  • В някой райони се прави обредна пита с пара


  • Честит имен ден на празнуващите!

    Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
5 януари 2011, категория Български празници.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар