Правото на избор

Правото на изборМоже би си спомняте, когато сте били малки, че все са ви карали да правите това-онова, да ядете нещо конкретно, без да ви дават правото на избор, дали всъщност това ви се яде?
А сега се замислете, какво ли би станало, ако ви бяха дали право да избирате какво да ядете, какво да облечете, естествено, съобразено със здравето ви, както и други възможности за избор?
Може би щяхте да сте по-уверени и сигурно в решенията си?
Да, правото на избор е може би най-големия подарък, който един родител може да направи на детето си. Това, да го стимулира да взима сам решения, да не се страхува да направи грешен избор и да изгради едно уверено в себе си дете.
Правото на избор може да се приложи в почти всички ежедневни неща, като хранене, обличане, излизане, разходки до където избере детето и т.н. Но може да се приложи и като метод за справяне в по-неприятните ситуации, като мрънкане, тръшкане, хленчене и подобни.
Добре е да започнете с малките неща, като обаче сведете правото на избор до две възможности. Ако предложите на детето 5 храни за вечеря, то по-скоро ще се обърка, от колкото да успее да вземе решение. Същото е и с дрехите, подберете два комплекта, които са подходящи за сезона и нека детето само избере с кой от тях да се облече утре за градина.
Много е важно, детето да е наясно, че му давате правото на избор. Не пропускайте думата избор, когато говорите и то трябва да реши. Използвайте фрази като: „Какво избираш“, „какво е твоето решение“, „днес какво ще избереш да облечеш?“ и т.н.
Също така, изключително важно е, да може да осъществите правото на избор, което сте предложили. Независимо дали ви харесва или не, важното е да го направите. Никога не предлагайте нещо, което не е по силите и възможностите ви. Това би подронило доверието у детето и то ще остане несигурно, че неговия избор не е уважен.

Независимо каква е ситуацията, с всяка изминала ще виждате, как детето ви се забавлява, да участва все по-активно в своя и вашия живот. То израства много по-уверено в себе си, по-заинтересовано от обкръжаващата го среда и хора, много по-самостоятелно и щастливо.

Правото на избор дава възможност на детето да носи отговорност. Когато често имате трудности детето да направи нещо, или пък да спре да крещи, поставете го в ситуация, да избира, дали да крещи и мама и тати да не го чуват, или да обясни спокойно какво иска и евентуално да се случи. Повярвайте ми, това работи. Вярно, че е доста трудно първите двайсетина пъти, но не се отказвайте, после е доста по-приятна комуникацията с детето ви.
Друг пример, е да позволите на детето да прави нещо, въпреки че не го одобрявате твърде много. Моето мишле много обича да играе с вода. А в този студ и грипаво време, трудно се съгласявам. Но пък намерих решение, посредством правото на избор. Казах й, че може да играе с водата, докато не се измокри. Измокри ли се, се преоблича и спира играта с водата. Беше удивително. Първо, че тя внимаваше много повече от обикновено, второ не ми се налагаше да стоя до нея и да я пазя, да не се намокри, и трето, след като се намокри и казах „край“ нямаше нито мрънкане, нито недоволство, а слезе от мивката и веднага си съблече мокрите дрехи. Разбира се, опита се пак да отиде на мивката, но дори не ми се наложи да повтарям, че не може. Казах й: „Разбрахме се, че намокриш ли се, край с играта“, ако искаш пак да играеш с водата, слез и да поиграем с нещо друго. Така и стана.
Прекрасен начин да накараш детето да избира как да се държи, като предварително му казваш, какво ще се случи в двата варианта.
Разбира се, когато детето порасне, може да са повече от два варианта, но когато говорим за малки деца, не е подходящо.

Като родители, често забравяме, че малките неща са много по-важни, а в целта да дадем на децата си повече, даваме по-малко, като се ограничаваме до правила, наложени преди години.
Затова, помислете как може да дадете на детето си повече – повече възможности, повече право на избор.

И докато мислите, може да споделите вашите идеи за право на избор, които да улеснят всеки друг родител.

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
31 януари 2011, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар