Вече без памперс

Вече без памперсАко някой ми беше казал, че за по-малко от 10 дни ще махна памперса, щях доста да се усъмня в думите му, след всички отзиви от обкръжението ми и интернет.
Процедурата отне по-малко от 2 седмици и бе осъществена с помощта на яслата.
Попитах ги, дали може да съдействат, за да махнем памперса, и отговора бе положителен.

През първата седмица я слагаха на гърне не само след всяко хранене, но на всеки половин-един час.
След третия ден, когато я взимах от ясла, тя сама си махаше памперса и искаше да е по гащи. И когато имаше нужда ми казваше, че иска гърнето.
Следващата седмица още от понеделник я пуснах по гащи, с една торба резервни дрехи. Но когато отидох да я взема, гледам, няма плик с напишкани дрехи и питам: „Не сте ли я оставили по гащички“?
А отговора беше, че цял ден е по гащи, просто няма нито едно напишкване! :)
Може би се сещате, какво е за една майка да чуе това, за детето си …
За цялата седмица имаше 3 напишквания, което смятам, е повече от напредък.
А през изминалата седмица, последните 5 дни дори сама си казва, и не се налага на всеки половин час да я слагам. Когато я питам, отговаря напълно вярно дали има или няма.
Вчера вечерта дори след разходката сама си свали гащичките и бяга към тоалетната и вика: Имам пиш, имам пишшш :)

Всичко до тук е чудесно, като изключим големите неща :)
С тях е все още на Вие. В яслата казват, че успява на гърне, но при мен се случва само в гащите.
Рано или късно и това ще преодолеем, важно е търпението, което дори не е толкова много.

Надявам се до края на лятото да махна и нощния памперс (и при следобедния сън), но за сега пие много вода и мляко преди лягане, и все още памперса е мокър, макар и не препълнен на сутринта.
Ще изчакам докато няколко дни поред памперса е сух и ще предприема и този ход. Всичко зависи и от нея.

Най-важното е, че махането на памперса стана без тръшкане и суетене, а с режим и създаване на навик.

Горещо препоръчвам на всички, които им предстои махане на памперса, преди да оставят детето по гащи, да започнат поне седмица да го слагат на всеки половин – един час на гърнето. Когато това стане част от живота му, като къпането вечер, миенето на зъбите, миенето на ръцете, много по-лесно ще го оставите по гащички.
Когато поне половината от пътите детето пълни гърнето, значи е готово. Но ако явно показва, че не му се седи, че дори и занимавките с приказки или игри не го задържат дори за 5 минути, може да отложите махането на памперса с 2-3 месеца.

Не се притеснявайте да изведете детето само по гащи още от началото, след възпитателния режим.
По-добре да смените 3 чифта гащи, отколкото да внасяте промени в режима.
Махнете ли памперса веднъж, няма слагане. Само докато спи. Ефекта може да е обратен, и без да искате да отложите тази процедура с още няколко месеца.

Успех на всички, които им предстои махането на пелените. Лятото е в разгара си, не пропускайте момента!

Интересно ми е, вие кога и как успяхте да махнете памперса? Как се случи всичко? Колко време ви отне?

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
15 юни 2010, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

20 Коментара по "Вече без памперс"

 1. Елица казва:

  Честито, сладурчета :) Аз към момента не забелязвам интерес в Кати (1,7 месеца) и 100% от „попаденията“ ни са в гащичките :) За „голямото попадение“ ми казва, след като вече го е свършила, а за останалото дори и не казва, а само си сочи мокрото бельо :) Мисля си, че може би избързах, но като не стане сега ще го отложим с няколко месеца :) Успех на всички!

  • Милена казва:

   Ели, затова казвам, че първите десетина дни не махаш памперса, а само я изпишкваш. Ако няма резултат, при нито едно слагане, смени часа.
   Ще се справите, сигурна съм, ако не сега, пробвай пак след месец-два.

 2. Вера казва:

  Браво на детенце че толкова бързо се е научило. Ето го и моето мнение по въпроса

 3. mdaaaa казва:

  Прочитайки заглавието, реших че наистина сте махнали памперса, имайки в предвид колко теми изписа по въпроса още от миналата година ;) ))). А то било само за 2-3 часа преди да заспи на обяд, ако съм разбрала правилно:). Мила Милена, да махнеш памперса означава да не купуваш и да не слагаш памперси, само да си казва детето, когато му се пишка и ака. Моля те недей така да заблуждаваш останалите майки, това не е махане на памперс! Според мен все още сте на етапа подготовка да махнете памперса, имате напредък, но когато започне само да се усеща и за акото и докато спи и да изкарвате деня поне без памперс, тогава ще сте махнали дневния памперс! След това пристъпвате към нощния и така докато наистина махнете памперса. В твоя случай детето е без памперс само докато е будно (а все още спи и следобяд по 2-3 часа, през което време е с памперс нали?!). Така, че очакваме историята с истинкото заглавие „Вече без памперс“;). Тази може би е „Без памперс за 4-5 часа“;)
  Не се засягай, но наистина трябва да се гледа реално на нещата и да не se бърка желанието с реалността:)
  Поздрави!

  • Милена казва:

   мдааа, разбирам загрижеността ти, но ще си по-полезна, ако споделиш личния си опит :) , защото не стана ясно ти какво и за колко време си постигнала и как?

   А това, че детето 14 часа е без памперс съвсем не е само 4-5 часа.

   И тъй като ме изпревари, ще добавя, че сама си сяда на гърнето и за акото и си казва на всяко пиш, без да се налага да я питам.

   А следващата статия ще бъде вече и без нощен памперс. Има етапи през, които се минава. При някой махането на нощния не е осъществимо дори година след махането на дневния. Но, ти си по-веща, трябва да ги знаеш тези неща :)

 4. mdaaaa казва:

  Да, смея да твърдя че съм по-веща, имам 2 деца и ще имам близнаци. Животът ми в момента е свързан с децата ми и възпитанието им. И двете ми деца са без памперс, подчертавам БЕЗ ПАМПЕРС (и дневен и нощен) от 2 годинки и 3 месеца с постояннство и търпение, но вече няма смисъл да споделям за своя опит с памперса, нали вече сте без памперс ;) .
  Подразни ме това, че непрекъснато изопъчаваш думите си, от което лично аз много се обърквам и не мога да преценя за себе си кое е вярно в тях и кое си измисляш. Ето и сега: пишеш „Всичко до тук е чудесно, като изключим големите неща. С тях е все още на Вие. В яслата казват, че успява на гърне, но при мен се случва само в гащите.“ а след това „сама си сяда на гърнето и за акото и си казва на всяко пиш, без да се налага да я питам.“ , е на кое да вярваме последно?! Ака ли в гащите или не? Но това не е никак важно, детето ще се научи, но не разбирам майка му защо страда от тези комплекси, че детето й все още е с памперс и изписа сума статии, кога ще започват с махането, ту го махаш, ту го слагаш?! Като го махнете, напиши махнахме го и край. И 14 часа това значи, че през целия ден трябва да сте без памперс!!! А казваш, че спите с памперс или тези часове не се броят ;) .
  Писах ти, да не се обиждаш, а да погледнеш трезво на нещата, но ти започваш с заяждане! Хубаво! Моите деца си ги гледам както аз го усещам за най-добре и не ми ги е изпишквал и учил друг как се ходи на гърне, как се маха памперс и т.н.
  „При някой махането на нощния не е осъществимо дори година след махането на дневния.“ – аз лично нямам такива познати.
  Успех!

  • Милена казва:

   mdaaa, не можех да напиша, че с акото е готова, като не е била и при мен не се е случвало. Вики беше болна последните дни и почти не ядеше. Отслабна повече от половин кило. Но последните два дни, ми казват, че ходи в яслата, при това на гърне, защото нямам и пликче с дрешки за пране. А вчера следобеда ме изненада, като ми каза, че има ако, а като се обърнах, акото беше вече в гърнето. При някой деца първо се започва с акото, после с пишкането на гърне. При нея е обратното.
   Писала съм 2 пъти за махането на памперса, но сумати звучи, като че всеки ден за това пиша или всяка седмица.
   Далеч съм от избиване на комплекси или вманиачаване. Правя нещата както ги усещам и когато усетя и детето. Около Великден не виждах това от нея, въпреки моите опити и затова не продължих.
   14 часа на ден е без памперс, защото става в 7 и ляга в 23 часа. На обяд спи 2 часа. Това прави 10 часа сън. И 14 часа будуване (знам че е малко, но тя и като бебе спеше много малко).
   Не се и опитвам да махна нощния, от една страна, защото е без дневен едва от 2 седмици, но не това е проблем, а количеството течности, които поема дневно и вечер преди лягане. Не мога да ги намаля, защото е твърде горещо, за да я лишавам. Когато започне сутрин или следобедите да се буди суха, ще предприема и това.
   Но крачката е повече от голяма и споделям, че всичко се е случило много бързо, по-малко от 2 седмици, като средно статистически е около месец дневния и след още няколко месеца, махането на нощния.
   Факт е, че около мен има хора, чийто деца от миналото лято са без дневен памперс, но нощния не успяват, по описаните горе причини.
   Факт е, и че има деца, които на 3 години са още с памперс и въпреки опитите на майките не успяват да го махнат.
   Чудесно е, че имаш 2 деца и чакаш още две :) Поздравления! Точно затова е добре да споделиш как ти си успяла да махнеш памперса и при двете, проблемите с които ти си се сблъскала, кога си започнала, как се е случило всичко. Не се заяждам. За мен би било по-ценно да споделиш опита си. Сигурна съм, че и за останалите, ще е полезно.
   Махането на памперс не е проблем, нито страдам от това, а споделям моментите и етапите през които минаваме.

 5. Елица казва:

  Вяра, много хубаво мнение :) Аз също се бях запалила по ЕБХ и миналата година Кати седеше на гърне и аз съсках, шътках и какво ли още не :) Крайният резултат беше, че тя реши, че сядането на гърне е свързано с издаване на звуци. Оставях я голичка с идеята да хвана някакъв режим, но за почти две седмици не успях да намеря някаква логика. Най-вероятно съм сбъркала някъде, защото и досега като я сложа на гърнето, тя казва „пииииш“ и става. Забелязвам, че повече се задържа на седалката за тоалетна и поне аз мисля да опитвам тан да я слагам.

 6. Любов Рашич казва:

  Здравейте от мен! При моята дъщеря нещата се случиха много бързо и някак естествено, от самосебе си. Започна да си върши голямата работа още със сядането на гърнето (на 7-8 месеца) и така и не се наака с изключение на един период, който беше хванала летен грип със разстройство. Първо беше, защото успявах да я „хвана“ преди да го е направила в гащите, а в последствие осъзнато.
  Памперса през деня го махнахме веднага при настъпването на жегите-тогава тя беше на година и три месеца. В началото се напишваше, но аз улових ритъма и някак си и като и обяснявах всеки път какво се „случва“, когато се намокрят гащите или пък когато сме успели да ги спасим от намокряне. Детето започна да си казва само. Тръгна на ясла на година и шест месеца изцяло без да ползва памперс.
  Тя е вече на седем години и от две седмици се радва на малко братче. Далеч съм обаче от мисълта, че има принципи, които като следваме можем да разчитаме на лесен „развой на събитията“. Макар, че бях млада майка тогава и нямаше кой да ми помага или напътства, не съм ползвала тогава за целта форуми и опити на други мами, нещата за мен се случваха лесно и естествено. Сега имам известен опит и уж съм по-просветена, но не очаквам от малкото си бебче да се справи непременно така, както се е случило при кака му. :)
  Нека да се отнасяме с много любов и търпение към децата си, да не очакваме от тях да са непременно в рамки или схеми измислени от някой, правил да речем еди-какво си изследване…
  Желая успех на всички!

  • Милена казва:

   Благодаря ти за коментара и честито бебче :)
   Миналата година мислих да махам памперса, но проблема беше първо в мен и времето ми. Не съм спирала да работя, дори и след като родих, разликата е, че си бях у дома. Но нямах онова време, което другите майки имат и не ми бе по възможностите да я проследявам. След разходка бързам, готвене, чистене, работа и занимание с детенце. Но пък не съжалявам, защото без кой знае какви усилия се случи сега.

 7. Елица казва:

  Любов, честито момченце :)
  Естествено, че всяко детенце е различно, но все пак опитът, който другите майки споделят, много често ми е вършил чудесна работа. С удоволствие чета всякаква литература за децата, но отделен въпрос е кое и до каква степен прилагам. А да не говорим, че почти по всеки въпрос има „за“ и „против“ :)
  Иначе аз за никъде не бързам. Памперсите не ми пречат, нито пък детето даваше такива индикации до преди един месец. Тогава започна да ми казва, че е свършила голяма работа и тичаше към шкафа, за да и сменя памперса. Е да, но нито иска да казва предварително, нито пък (както споменах) иска да стои на гърнето. Това, от което се страхувам по въпросната тема е, че няма да разбера сигналите на детето си и ще изпусна момента, в който тя е готова.

  • siskin казва:

   Моята малка дъщеричка, далеч не толкова малка вече – започна 11 месец, като свърши нещото казва „бабабабаба“. Но … като го свърши … Някои дни акането съвпада като период – например след като обядва, други поредни дни – още със ставането или пък въобще по някое време на деня.
   Започвам с гърненце… посъветвайте ме нещо, което мислите, че ще ми е от полза. Хаотичен въпрос, но … все пак.
   Благодаря предварително!

 8. Анна казва:

  Благодарна съм на майка ми за следния съвет, който ми даде в деня на изписването от болницата и ми спести трудното свикване с гърнето: „Като сменяш пеленките, го остави малко без ританки и памперс – да си поритка покрит с пеленка, когато стане на 40 дни, започни да го държиш над леген да се изпишка“… Помислих че е ИЗКУКАЛА, но го правех и нямаше никакви проблеми. Бебо чакаше да махна памперса и си се изпишваше. Няколко месеца след това започнах да го придържам на гърнето за да не цапа и мокри.
  На 7 месеца вече ми беше писнало да мия гърнето и за това го държах на преходна седалка за тоалетната. Малко е досадно все да придържаш, но поне до годинката се налагаше, за да не падне. Когато стана стабилен с ходенето, сложих стъпалце в тоалетната …
  Благодат
  Най-важното е постоянството, необходимо е през час да изпишваш бебето… поне докъто проговори и може да казва какво иска…
  Всички мои приятелки ми обясняваха, че това е глупаво и че докъто не осъшествяваме „комуникация“ с детето, нямало как да се махне памперса…
  Най-върлата противничка на моите действия беше приятелка, която в последствие приложи същия метод за второто си дете. И много съжалява че мажеше подсечено дупе, вместо да опита още с първото дете.

  • Милена казва:

   Анна, благодаря ти за ценната информация.
   Вики не съм я издържала, но може би, ако имаше проблемна кожа, щях доста по-сериозно да задвижа въпроса. Подсечена е била 1-2 пъти, като единия беше заради вирус с разтройство. И със сигурност е по-добре и за детенце и за памперс бюджета, колкото с може по-отрано да се махне памперса.

 9. Tanya казва:

  Zdraveite:)Moeto mom4enze e na 1 godinka,zapo4nah da go slagam na garneto predi mesets.Otkakto razbra kakvo se pravi tam-nqma problemi,i pi6ka i aka,problemat e 4e ako go slagam po-4esto zapo4va da nedovolstva.T.e.polu4ava se,4e parviqt pat si var6i rabotata,sledva6tiqt pat(sled okolo 4as naprimer)mranka i se darpa,ne iska da sqda,i estestveno e s mokri ga6ti,sled tova pi6ka pak i taka.Sazdava mi use6taneto 4e e saglasen da var6i ne6tata na garneto,no ne mn 4esto.Pitam se kakvo trqbva da napravq,da go darja v ka6ti bez pampers(kato e navan mu go slagam)i da prodaljavam s opitite ili da ostavq ne6tata taka,da go slagam samo kogato toi iska?Savetvat me priqtelki da prodaljavam s opitite i kogato se priberem ot rashodka i pamersa e suh-ozna4avalo 4e e gotov za okon4atelnoto mahane.Blagodarq predvaritelno za otgovorite

  • Милена казва:

   Таня, всяка майка си го усеща. Не съм си давала зор за Вики, видях в началото, че желанието е предимно мое, независимо че имахме няколко попадения, не си струваше часовете чакане в прекрасните слънчеви дни на лятото и се отказах. После нещата си се случиха, когато детенце бе пораснало и може би и тя вече бе готова за махането.

 10. З казва:

  Здравейте, виждам че темата е за отказването от памперс, и че без тази драма никай не минава, но се интересувам какви памперси като макра сте позлвате и смятате за най-добри, понеже на пазара марките са много и чесно казано се по затрудних и съответно на какви цени ориентировъчно ги взимате?

  • Милена казва:

   З, марките са според джоба и самото дете. Има деца, които се обриват от някой марки, има деца, при които няма проблем с обриви, а количество урина. Има такива които поемат много, и такива, които пропускат. Ползвала съм 3-4 вида, но всеки е добре да си прецени според детето.
   Както казах, цените също са според възможностите на хората. А една марка може да се намери с разлика от до 5 лева в различните магазини (говорим за големи опаковки). Това е като да питаш, каква марка обувки купуваме :)

 11. iliana казва:

  Здравейте,
  започнах да слагам дъщеря ми на гърне когато беше на 1г.6мес., преди година във връзка с тръгването на ясла от есента тогава. При записването ни казаха, че е желателно само да сяда на гърнето без да й е неприятно. Не било задължително да се изхожда само в него. Тръгна от септември в яслата с памперси. Лека полека се научи да върши нуждите в гърнето. Започнах да я слагам на гърнето задължително след ставане от сън, и имахме успех, но в останалото време от деня /което по подразбиране е само събота и неделя/ вършеше нуждите и в гърнето и в памперса. Тъй като беше зима сметнах, че не е удачно да я оставям по гащи, в които да си пишка волно и някак си сама да разбере колко е добре да останеш сух?! Изчаках пролетта и вече на 2г.6мес. твърдо няма памперси. Всичко стана за една седмица. Останахме вкъщи защото беше малко неразположена. Хрема и кашляне вероятно последните кътници се задават и реших да опитам. Направи ми впечатление, че последните няколко дни носиме памперси в яслата и си стоят в гардеробчето. Явно всичко правеше в гърнето.Това ме стимулира да я пробвам. Беше топло и я оставих по рокля и гащи и през час я слагах на гърнето. При всяко сядане пишкаше. Имаше три напишквания през първите два дни. На обедния сън оставаше суха както и на нощния. На третия ден започнах да я слагам през два часа. Успешно. През цялото време повтарям, че вече е голяма, че памперсите са за бебетата и пр. След третия ден започнах да я питам и тя започна да ми казва „имам“ или „намам“. И много добре се получи. Една седмица си бяхме вкъщи. Тръгна на яслата твърдо без да носим памперси, оставих резервни гащички и чорапи и долнища. Няма пробив. Това стана преди 2 седмици и продължава така. Като излизаме някъде носим гърнето с нас в колата за всеки случай защото не съм сигурна, че на непознато място ще се изпишка ако я издържам? Не знам дали ще й е удобно.
  Това е. Може би стана лесно защото тя е голяма и е дошъл момента да си го осъзнае без да й коства много усилия….вече си казва сама и не я подсещам и питам.

 12. Людмил казва:

  Нашия памперс го махнахме окончателно на 5 месеца, но от 3-ти месец насам носеше вече гащи, а памперса беше за нощем и разходки. Големите работи ги правеше изключително и само в легена. На месец да сме имали не повече от 1-2 инцидента извън него. Пишкането беше с променлив успех, но към 5-ти месец вече можеше да задържа и да ни сигнализира, когато му се пишка. Свикна си още от началото с легена, а после направо минахме на гърне – нямаше тоалетни тренировки, махане на памперси, убеждаване… На годинка вече бяхме забравили какво е това памперс…

  Ето цялата ни история: http://www.bezpeleni.info/ebh_stories/mirena_samuil

Остави мнение/коментар