Св. Спиридон – 12 декември

Публикувано в: Български празници

Св. Спиридон - 12 декемвриДни, след Зимна Св. Ана народът ни чества денят на Св. Спиридон. Спиридон Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея.
На Никейския събор изобличавал еретическото учение на арианците, като стиснал в ръката си керемида и от нея избухнал пламък нагоре, а надолу потекла вода. Тази легенда е разпространена по целия Балкански полуостров.

Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил.

Свети Спиридон е почитан като закрилник на занаятчиите (керемидчиите, грънчарите, тухларите и казанджиите, обущари, бакърджии, златари и др), закрилник на козарите, покровител на кожните болести. В православната иконография е изобразяван с плетена от върбови клони шапка. Смята се, че името Спиридон произлиза от гръцката дума ѕреіѓа, което означава плетеница, мрежа, кошница. Често зографите го зографисват и с тухла държащ в дясната ръка.
По някои места го почитат чехларите, а има и вярване, че той бил козар или търговец на кози, затова го почитат и козарите.

В родопския край, за да го умилостивят – жените приготвят специални обредни хлябове, и ги раздават топли, тичайки. Освен този хляб жените от Благоевградския край замесват пити. Те са предназначени за домашните животни. Те им се дават за да бъдат здрави. Но най-вече такава обредна пита се дава на конете.

В Асеновградско и Смолянско Св. Спиридон се почита като патрон на занаятчиите и особено от обущарите, като според местната легенда самият той някога бил обущар. В нея се разказва, че Св. Спиридон тръгнал с магарето си на събор, но селяните отрязали главата на животното. На сутринта светецът залепил отрязаната глава и хората го признали за светец.

Спиридон се почита и като покровител-закрилник на абаджийско-терзийския еснаф, тъй като според друга легенда той можел да изтъче за един ден няколко топа аба, а от изрезките на ушитите от него дрехи да направи чувал.

Смята се, че Св. Спиридон пръв се опитал да направи съд от глина. Мъчил се, мъчил се, но не успявал, защото глината се лепяла по ръцете му. Тогава се разплакал. Сълзите паднали върху глината и той разбрал, че за да източи съд на колелото, трябва да вземе вода. Замесил глината с вода и направил първия съд. След това го опекъл. Оттогава насам светецът се счита за покровител на грънчарите.

На този ден именници са: Спиридон, Спиро

Традиционна храна за денят на Св. Спиридон е:

  • Рибник – шаран в пита
  • Сарми от зеле и ориз
  • Кокошка, задушена по габровски
  • Лучник – постна баница с праз и ориз
  • Маслини с ориз
  • Кифлички с орехи

Честит имен ден на всички именници!

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
14 декември 2009, категория Български празници.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар