Никулден – 6 декември

Публикувано в: Български празници

Никулден – 6 декемвриНикулден е един от най-големите зимни празници с ясно изразен семеен характер.
Според поверията, жените трябва внимателно да почистят рибата (по традиция шаран) от люспите. Люспите не трябва да падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи върху тях, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести. А костите на рибата се събират и изгарят, като на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

На 6 декември източноправославните християни честват Свети Никола Чудотворец, чието име означава „Побеждаващ“, или наричан още Николай Угодник. Първообразът е историческа личност – Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

Според народното поверие св. Никола е един от шестимата братя светци, на когото, при разделянето на света се паднала водата. Затова, източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на моряците и рибарите, в образа на юнак с криле, който лети над водите и спасява изпадналите в беда. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб.
Според друга пък, светията запушил дупка в кораба със шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.

Източноправославната иконография представя Св.Николай (Никола) като белобрад старец. Този образ се наложил и в представите на на западните. Там той е наричан Санта Клаус и Крисмас.
Също така, вярва се, че св. Никола помага на младите да се оженят. Освен това е и патрон на търговци и банкери.
От много хора, Св. Никола на който се посвещава курбан, в случай на преживяно премеждие.
На този ден се принася в жертва риба. Основното ястие на празничната трапеза е рибника. Той се приготвя от шаран и плънка. След като се приготви плънката, тя се пълни и рибата се зашива, а след това се пече. В някои райони на страната шаранът се овива в специално приготвено тесто и се пече така. На този ден се приготвя и обреден хляб, който често пъти има формата на риба или кораб.
Празника на Св. Никола винаги е бил повод за събирания. На него ден много често са се провеждали и все още се провеждат събори.

На този ден именници са:
Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненко, Нино, Кольо, както и всички рибари, банкери и търговци.

Традиционна храна за Никулден е:

 • Пита
 • Рибник
 • Риба
 • Постни чушки
 • Постни сарми
 • Фасул

Съвети за обработката на шарана:

 • Люспите на рибата се чистят лесно, ако рибата се потопи за няколко секунди във вряща вода.
 • Люспите се остъргват от опашката към главата.
 • За да не се разпръснат люспите из цялата кухня, рибата се почиства в дълбока тава или леген със студена вода.
 • Перките се отрязват с ножица.
 • Изчистената от люспите риба се разрязва по дължината на корема – до хрилете. Трябва внимателно да се извадят вътрешностите, така че да не скъсат жлъчката и червата на рибата.
 • Ако сте избрали шаран, трябва да махнете така нареченото седефено копче или горчиво кокалче, както се нарича в някои краища на България. Това е кокалче на върха на главата при свръзката й с тялото. Ако то остане, ястието ще има горчив вкус.
 • Почистената риба не бива да се накисва във вода – трябва просто да се измие обилно с вода. След това рибата се подсушава с чиста кърпа и се наръсва с лимонов сок или смес от оцет с вода. Така шаранът трябва да престои поне един час, след което може да се готви.
 • Рибата трябва да се посолява непосредствено преди готвене.
 • Съвети за филетиране на шарана:

 • За да не се мърда много рибата, през опашката и се забива пирон, така и двете ви ръце ще са свободни.
 • След като се отдели главата, кожата се цепва леко близо до опашката. С тънко и остро ножче с едната ръка се реже внимателно месото близо до кожата, а с другата ръка се хваща здраво с клещи и се тегли. Това се прави внимателно, за да не се накъса месото или за да не се заколи обработващия рибата.
 • Гръбначната кост се отстранява като с тънко и остро ножче се реже внимателно съвсем близо до костта.

Това, което остава, след като се отделят филетата (глава, кожа, опашка, перки, и кости), се използва за приготвяне на бульон, основа за рибни сосове или супи.

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
7 декември 2009, категория Български празници.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар