Следродилна депресия – как да я избегнем

Следродилна депресия - как да я избегнемСледродилната депресия е много често срещано явление при голяма част от майките – около 60-70%. По какви причини настъпва, дали и Вие ще изпаднете в това състояние, до голяма степен зависи от нагласата Ви.

Дори рязката промяна на хормоналните нива, която настъпва около 3-4 дни след раждането, имате реален шанс да не изпаднете в следродилна депресия.
Вие сте тези, от които зависи живота на това мъниче, което 9 месеца е обитавало корема Ви. Сега то има още по-голяма нужда от Вас – не го лишавайте.
Ако Вие сте спокойна, и бебето Ви ще е спокойно. Но ако сте негативно настроена, напрегната и притеснена, бебето ще го усети. Не си мислете, че това малко същество е бездушно – то Ви усеща повече от колкото може би Ви се иска.
Със съзнанието си може да контролирате това състояние или поне да го намалите до минимум. Само се замислете, че това е било нещото, което сте искали толкова силно до преди няколко месеца, получили сте го, помогнали сте му да израсне в корема Ви и сега то има нужда от вас повече от всякога.

Ако кърмите, още повече ще предадете емоционалното си състояние на бебето.
Ако си позволите да изпаднете в депресия, това може дори да доведе до спиране на кърмата Ви. А знаете, че кърмата е най-добрата храна и имунизатор за Вашето мъниче. Искате да имате здраво дете – кърмете!

ОтглежданеВсяка жена износила и родила планувано бебе, трябва да е наясно, че е лесно да си майка. Но е много по-трудно да си добра майка, да не си изкараш негативите на бременността и следродилните смущения на детето си. Само се замислете – Вие сте тези, които сте го искали. Нещо толкова прекрасно и съвършено като Вашето бебе не може да е виновно за Вашето състояние. Това просто е част от естествения ход на нещата – приемете ги, не се вглъбявайте в тях. Те ще отминат!

За съжаление има и майки, които не приемат детето си след като се роди. Казват, че им трябва време да го обикнат, да приемат новия човек … Жалко е да отказваш да приемеш детето си, след като 9 месеца преди това си се грижил за него. Искате ли да станете родител, трябва да сте готов да сте такъв още от зачеването. Да сте с пълно и ясно съзнание, че давайки живот на едно мъниче, ще му предоставите и всичко нужно – и любов, и топлина, и прегръдка и милувка.

И докато се занимавате с бебока, не забравяйте за половинката си – той може много да Ви помогне, стига да знаете как да му подскажете ;)

Етикети/Тагове: , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
26 март 2008, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

4 Коментара по "Следродилна депресия – как да я избегнем"

 1. Maria Magdalena казва:

  То добре, обаче никъде в тая статия не се казва как да избегнем следродилната депресия. Казва се само, че не трябва да рефлектираме върху бебето си, защото то не е виновно.
  Или сменете заглавието, или оправете съдържанието – примерно щеше да помогне ако говорехте за физическите причини, които предизвикват тая депресия, липса на дадено вещество, начин на живот и т.н. и след това представехте какво майката би могла да направи за да се пребори с тях (например – витамини, разходки с бебчо и др.)
  Честно казано тази статия не ми даде никаква полезна информация и беше загуба на времето ми.

 2. Владимир казва:

  Що за глупости – бабите са ни раждали без статии в интернет и пак са отглеждали и възпитавали професори и учени прославили страната през миналия век.

 3. Милена казва:

  @Maria Magdalena: Благодаря за мнението Ви. Няма как всичко, което се случва с нас и организма ни да бъде обяснено, да се знаят на 100 % причините за появата му, както и рецепта за лечението му или предотвратяването. И това, че не е написано какви медикаменти да приемате или какви упражнения да правите за да намалите или избегнете това неприятно състояние, не означава, че не е казано как да я избегнем, а именно: „Със съзнанието си може да контролирате това състояние или поне да го намалите до минимум.“ Подсъзнанието на човек може всичко. Много хора го подценяват и дори не приемат, че това е възможно, но то е. Казана е и причината за поява на депресията, може би в яростното търсене на рецепта сте пропуснали да прочетете и това: „Дори рязката промяна на хормоналните нива, която настъпва около 3-4 дни след раждането“. Научно обяснение не мисля да пиша защо се случва, медиците достатъчно са изписали по темата. Това е основната причина за появата на следродилна депресия. Не може да спрете тази промяна – след раждането организма ви трябва да възстанови нормалните си хормонални нива, но можете да контролирате изблиците си, и да не си позволите да изпаднете в остра форма на следродилна депресия. Можете ли да спрете избиването на студена и топла пот след раждането ? Постоянната смяна на температурата Ви? Не, можете просто да стиснете зъби и да не правите страхотна драма от това. Всичко е във Вас, не в това което съм написала или това, което пишат навсякъде. Въпроса е дали Вие искате да го контролирате или не.
  Успех и дано витамините и предписаните рецепти Ви помогнат.

 4. ne e zaduljitelno казва:

  Не бе девойко Милена……Maria Magdalena Ви питаше какви според вас трябва да са начините да се избегне следродилната депресия!!! Нали точно така е озаглавена статията Ви – Следродилна депресия – как да я избегнем. Но от нея не става изобщо ясно какви са методите, има ли някои хитринки, тактики…..това с позитивното мислене и хормоните, всички го знаят. А относно контрола на съзнанието, то хубаво, но не всички са будисти или псохолози, за да могат да контролират съзнанието си. А пък Вие нали сте майка, най-добре знаете, че понякога това не е лесно, та затова на темата с такова заглавие очаквахме повече.
  Това е….и аз не видях полза от статията, но нищо де, следващия път повече!:)

Остави мнение/коментар