Гимнастика на ръцете на бебето

Публикувано в: Масаж и гимнастика

Гимнастика за ръцете на бебетоСлед края на втория месец намалява мускулния тонус на бебето и е добре, освен масажа се прилагат и разни упражнения.
Гимнастиката на ръцете включва три упражнения: кръстосване на ръцете пред гърдите, сгъване и разгъване на ръцете, повдигане и спускане на ръцете. Дайте на детето да хване палците на ръцете ви, а с останалите пръсти придържайте китките му.

Първо: Ръчичките се кръстосват над гърдите, и се отпускат максимално в страни. Движенията на ръцете се извършват в раменните стави. Повторенията на упражненията 3-4 пъти.

Второ: Сгъване и разгъване на ръцете в лакътните стави. Повторенията на упражненията 3-4 пъти.

Трето: Движения за повдигане и спускане на ръцете. При това упражнение движенията се извършват в раменните стави, като при повдигане ръцете отиват нагоре от двете страни на главата, а при спускане и от двете страни на тялото.

Четвърто: Повдигане и спускане на ръцете – когато повдигате лявата ръчичка, спускате дясната и обратно.

Пето: Едновременна гимнастика на ръцете и краката – хванете лявата ръка и я придърпайте към десния крак, като се опитате да ги допрете. Повторете 5-6 пъти. След това сменете ръката и крачето.

Етикети/Тагове: , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
16 септември 2008, категория Масаж и гимнастика.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

6 Коментара по "Гимнастика на ръцете на бебето"

 1. сара казва:

  много е сладка!

 2. DESI казва:

  БЛАГОДАРЯ МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

 3. Elitsa казва:

  Милена, много е полезен материалът, но аз имам малък проблем. Синът ми е на почти 3 месеца и направо мрази частта с ръцете, включително се разплаква по време на масажа, когато стигнем до тях. Евентуално да имаш съвет как да подобрим това, защото иначе упражненията са си истинско изтезание :) ?

 4. Милена казва:

  Ели, може би е добре дапровериш, дали не изпитва някаква болка, при хващане или раздвижване на ръцете. Естествено, това е крайна причина. Може шросто да не обича да му хващат ръцете и това да му създава неприятно усещане. И още, може просто да иа гъдел?
  Говор му, но не го насилвай, ако нещо друго му е по-приятно, по-добре правете него и не го насилвай. Важно е тази гимнастика да е за освобождаване на напрежението и на двама ви, за разтоварване и раздвижване Ако натоварва един от двама ви, значи трябва да промените нещо.

  • Elitsa казва:

   По закона на Мърфи днес при педиатърката се представи отлично с ръцете, т.е. нищо не го боли :) Ще продължа да го дебна кога е в настроение, за да се отпусне, а може и да е фаза, знам ли…Благодаря и за съвета с говоренето – ще пробвам и това.

Остави мнение/коментар