Как да си изберем фотоапарат?

Публикувано в: Миш-Маш

ФотоапаратКак да си изберем фотоапарат? Много хора си задават този въпрос и нямат и представа от критериите за избор на такъв. Има много различни мнения по отношение на марка, оптика и какво ли не. Затова всеки, който е решил да си закупи фотоапарат, е добре да е наясно за какво би искал да го използва. Ето най-важните неща, които трябва да знаете и да прецените, преди да си изберете Вашия модел цифров фотоапарат.

1. Матрицата е в основата на цифровия апарат – от нея зависи колко пиксела съдържа изображението. Най-хубавите матрици са означени с 2/3″, следват 1/1,8′и 1/2,7″. Ако матрицата е по-малка, но пък с повече пиксели, има повече „шум“ и изображението е по-некачествено. За любителски снимки са достатъчни 2-3 мегапиксела. Ако ви трябват снимки А4 и по-големи – нужни са ви повече мегапиксели. Колкото е по-голяма матрицата, толкова по-добре.

2. Оптика: от нея зависи доколко изображението е на фокус. Оптиката е разликата между професионалистите и любителите. Най-добрите обективи са с пропускливост на светлината 1:1 (каквото влезе от едната страна, това отива в другата, но те се използват само при професионалните фотоапарати). Пропускливостта на обектива е отбелязана върху него и трябва да е цифричка от порядъка на 1:2,8.

3. Форма: дали да е компактен или по-голям? Цените не са много различни при този критерий, тъй като в много малка кутийка са поместени много джаджи. По-големите имат и по-добра оптика, повече функции, но тежат повече и не са удобни за носене. Преценете колко често ще го използвате.

4. Сензор – малкото чипче, което превръща светлината, която попада върху обектива, в цифрови стойности, които после се превръщат във файл. Чувствителен сензорът – повече светлинни точки може да поеме и по-голяма записаната картина. Чувствителността на сензора се измерва в мегапиксели. За интернет не е нужно високо качество, но ако искате да разпечатвате снимка, ще ви трябва поне 2-3 мегапикселова камера. За идеално качество на снимка 10/15 е файл с резолюция 1200х1800 или 2mpix. ( по 300 пиксела на 1 инч).

5. Увеличение – цифрово и оптично. Избирайте фотоапарата по оптичното му увеличение, което варира от 3 до 18 пъти в зависимост от модела. Фотоапаратите с по-голямо оптично увеличени обикновенно имат и оптичен стабилизатор на картината. Той помага да снимате по-лесно на тъмно или в движение. Цифровото увеличение може да има стойности от порядъка на 10 пъти, но пък при него се намалява качеството на картината. Колкото по-голямо оптично увеличение има даден фотоапарат, толкова по-голям е и като размер.

6. Бързина на работа – този параметър има няколко аспекта:
- колко бързо фотоапаратът е готов за снимка, след като го включите;
- фокусиране;
- колко време минава между натискането на спусъка и заснемането на кадъра;
- колко бързо фотоапаратът записва заснетия кадър и е готов да направи следващия.

7. Видеоклип: Повечето нови фотоапарати заснемат видео със звук, при това с 24 кадъра в секунда. Проверете в какъв формат се съхранява филмът и дали камерата поддържа запис на МРЕG-4 видео, което предлага по-добро качество при по-малка компресия.

8. Памет: Тук вече пазара е достатъчно широк, дори 4GB карти има, така че само трябва да знаете типа на картата. Цените също вече са съвсем прилични.

9. Екран: Добре е да е голям. Така значително ще си улесните снимането.

10. Настройки: Непрофесионалните и полупрофесионалните фотоапарати имат автоматичен режим. Разполагат и с ръчни настройки, като в зависимост от класата, те са повече или по-малко.

11. Софтуер и свързаност: Проверете дали модела поддържа USB 2.0 свързаност. Това ще Ви спести значително време при прехвърляте на снимките.

12. Батерии Проверете колко издържат и дали са стандартни. Ако не са стандартни (размер АА), вижте дали се продават резервни. Всяка зареждаща се батерия има живот от 500 – 4000 презарежания. Има и фотоапарати, които работят и със зареждащи и алкални батерии.

Е, дори и да съм пропуснала нещо, мисля че за да добиете първоначална представа за Вашия фотоапарат е достатъчно ;) . Описаните критерии са за непрофесионалисти и хора, който нямат представа дори от основни критерии, нужни за изборт на фотоапарат.
Сигурна съм, че професионалистите дори биха се присмели на тази статия, тъй като когато те за първи път са видяли фотоапарат е било твърде отдавна за да си спомнят, че и те нищо не са разбирали.

Снимките в галерията ми са правени предимно с Панасоник FZ7.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
12 декември 2007, категория Миш-Маш.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

6 Коментара по "Как да си изберем фотоапарат?"

 1. Ей, браво! Много полезна информация! Благодаря! :)

 2. Даниела казва:

  Наистина много полезна,сега ще си купувам, че ми се счупи моят апарат и се чудя какво да бъде,поне ще се ориентирам по лесно:)

 3. Елена казва:

  Сега да изпринтираме инфото и…на пазар! :-D

 4. padnaloblak казва:

  вчера си купих един ползвайки информацията от статията която много ми помогна

 5. evgeni казва:

  А каква е разликата между сензор и матрица?

 6. Диана Стоянова казва:

  Много благодаря за полезната информация! Точно от такава статия имах нужда!

Остави мнение/коментар