Страстната седмица – обичаи и нрави

Публикувано в: Български празници

Страстната седмица - обичаи и нравиВеликден е другия ми любим семеен празник, който последните години харесвам още повече. Истинско удоволствие е да виждам усмивката на детето докато се маже с боя за яйца и да чупи така непринудено яйцата, които й попаднат в ръчичките.
А тази година, ще бъде още по-цветна, защото ще прекараме празниците у дома.

Тази година Великден се пада на 24-ти април 2011. Той е един от най-големите подвижни Християнски празници и винаги е Неделята след първото пролетно пълнолуние.
От днес, понеделник започва страстната седмица, в която се спазва най-строг пост. Това е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва от влизането му в Йерусалим и завършва с Възкресението му. Всеки един от дните се нарича Велик – Велики Понеделник, Велики Вторник и т.н.
Характерно за Страстната седмица е следното:
От Велики Понеделник до Велика Сряда се почистват домовете, подрежда се, разтребвате, като се влага символиката на пречистването.
На Велики Четвъртък не се работи, а само се боядисват яйца. Първото яйце винаги е червено и с него за потъркват челцата на децата и се оставя пред иконата до следващия Великден.
На Разпети Петък (Велики петък) се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Минава се под масата три пъти за здраве. Сутринта на разпети петък е разпънат на кръст Иисус. Велики петък е времето за душевно пречистване. В този ден не се работи.
На Велика събота пък е денят за месене и печене на обредните хлябове и козунаци за Великден и е ден за оплакването и погребението на Иисус Христос от майка му Света Богородица. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.
От Лазарова събота до Неделята след Великден (Томина Неделя) не се ходи на гробища и не се прави помен за починалите.
Неделята е първия ден от Великденските празници. Следва продължение…

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
18 април 2011, категория Български празници.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Един Коментар по "Страстната седмица – обичаи и нрави"

  1. toni казва:

    Здравейте! И аз искам да почна тази диета но незнам ще могали да се справя :)

Остави мнение/коментар