Лазаровден или Лазарова събота

Публикувано в: Български празници

Лазаровден или Лазарова съботаЛазаровден е християнски празник, който винаги се отбелязва в съботата преди Цветница и е осем дни преди Великден. Също като Великден и Цветница зависи от лунния календар и е с променлива дата. Наричан още Лазарова събота, Лазарица, Лазар.
Св. Лазар е изобразяван като старец с брадва в ръка, който е тръгнал да почисти гората и полята от стари дървета, клони и храсталаци, за да са готови за коситба.
Тази година Лазаровден е на 16-ти април и въпреки снеговете и студеното време последните дни, това едва ли ще помрачи този прекрасен празник.
Лазаровден носи името на Св. Лазар, който бил възкресен от Иисус Христос четири дни след като бил починал. Смята се, че после живял още 30 години в строг пост.
Празникът е известен с така нареченото Лазаруване. Това е ритуал, който се изпълнява само от моми на възраст между 6 и 17 години. Шест защото това е възрастта от която се считат за пораснали и е време да се научат на плетиво, месене, тъкане … Момите се събират в дома на водещата – 6-7 танцьорки, а водеща наричали кумица.

Всички моми трябвало да лазаруват, за да се омъжат. Считало се, че ако някоя мома не е лазарувала, няма да може да се омъжи. Това е и денят, в който момците се годяват за момите.
Има различни обичаи в различните краища. Момите пускали оплетените венци в реката по течението, а чийто венец е първи, тази мома ще се омъжи първа през годината. Друг обичай е, момите да слагат пръстени, гривни или китки в менче с вода от предния ден. Така, на Лазаровден предварително избрана мома вади един по един пръстените и за всеки предрича, за какъв момък ще се омъжи притежателката.
Момичетата са облечени в народни носии, с венци от живи цветя на главите. Откъсват се върбови клонки, за следващия ден на Цветница. В група обикалят по къщите и пеят обредни песни за богат урожай, здраве, щастие, берекет. Стопанките на дома карат момите да скачат, за да се плодят животните. Стопаните даряват лазарките с яйца и пари.
На засетите ниви момите също обикалят и изричат обредни пожелания и песни.

Традиционна храна за празничната трапеза на Лазаровден е:

  • Лопушник (баница с лапад)
  • Пържена риба
  • Рибена супа
  • Гъбена супа
  • Содена питка

На Лазаровден празнуват: Лазар, Лазарина, Лазара, Лозана, Лозан.

Честит имен ден на празнуващите и весел празник!
И малко снимки на малката от празника в градината:

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
16 април 2011, категория Български празници.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар