Атанасовден – зимата си отива – 18 януари

Публикувано в: Български празници

Атанасовден - зимата си отива - 18 януариДнес 18-ти януари, българите почитаме паметта на Свети Атанасий Велики. Атанасовден е християнски празник, а според народните вярвания, св. Атанас е повелител на на снеговете и ледовете. Свети Атанас обличал бяла копринена риза, яхвал своя бял кон, отивал в планината и се провиквал: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Това е причината и празникът да е известен и като Среди зима.
Както Антоновден, така и Атанасовден са патронни празници на ковачи, железари, ножари, налбанти и се спазват същите традиции, както на празника на брата близнак Антон.
Жените не трябва да предат и шият, а обредната содена питка, трябва да се надупчи с вилица, за да не се надупчат децата от шарката.
На Атанасовден в Тракия се коли черно пиле или кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.
Атанасий Велики е роден около 291 г. след Христа в египетската столица Александрия, също като брат си Антоний. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.
Зимният Атанасовден има и свой летен антипод свети Атанас летни, който се чества на 5 юли.
Има и още много легенди за Атанасовден, които коренно се различават, от предположението за братята близнаци Антон и Атанас.

На днешния ден трапеза се състои от:

  • печено свинско
  • печено черно пиле или кокошка с ориз
  • содена питка

На Атанасовден празнуват: Атанас, Атанаска, Насо, Наска, Наско.

Честит имен ден на всички празнуващи!

Етикети/Тагове: ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
18 януари 2011, категория Български празници.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар