Антоновден – 17 Януари

Публикувано в: Български празници

Антоновден - 17 ЯнуариСпоред народния календар, на днешния ден 17-ти януари се празнува Антоновден или така наречения Лелинден. Това е ден, в който се празнува предпазването от болести.
Прави се содена питка намазана с мед или петмез и задължително се раздавала на децата и съседите по едно парче. Винаги се отделя едно парче и за лелята, което било нарицателно за шарката (чумата).
В този ден жените не готвят леща и боб, които асоциирали с пъпките на шарката. В този ден не се и плете, нито преде за да не разсърдят „лелята“.

Гръцкия превод на името Антон (анто), което означава цвете. Според други автори името Антон е добило популярност благодарение на древноримското име Антоний, което пък означава „влизащ в бой“. Трети считат, че Антон е старо римско родово име, означаващо „безценен”.

Православната църква от друга страна, днес почита паметта на Преподобния Антоний Велики. Той бил роден около 251 година след Христа в Египет, в заможно, но благочестиво семейството. В житието му е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. При него идвали болни хора и страдалци, а той с часове разговарял с тях. На 104 години в открит диспут побеждава привържениците на арианското учение. Успехът му е наречен тържество на християнството. Умира следващата година, а след като открили мощите му ги пренесли във Виена.

Друга легенда пък разказва, че Антон и Атанас били двама братя ковачи, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Двата празника посветени на светците Антоний и Атанасий са част от зимния български календарен цикъл. Православната църква е посветила тези дни на тяхната памет. Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народа ни ги е възприел като свои след приемането на християнството. И двамата светци са родени в Древен Египет.

На днешния ден трапеза се състои от:

  • печено свинско
  • свински ребра със зеле
  • луканка
  • варено жито
  • баница
  • орехи
  • мед или петмез
  • содена питка

На Антоновден празнуват: Антон, Андон, Андонко, Анто, Анко, Анчо, Тоню, Тончо, Доне, Донко, Дончо, Антонка, Тона, Тонка, Дона, Донка, Доника и други производни.

Честит имен ден на всички, които празнуват днес!

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
17 януари 2011, категория Български празници.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар