10 проблема на младите майки

10 проблема на младите майкиДокато преглеждах интернета, се сетих за интересна тема, която до сега не съм засягала.
10 проблема, с които се сблъскват майките след раждането?
Проблемите със сигурност не са само 10, но това до голяма степен са основните. Отбележете, че става въпрос за първо дете за някой от тях :)

 1. Следродилната депресия е не само проблем на хормонално ниво, но и на емоционално. Повече за следродилната депресия може да прочетете в: Следродилна депресия – как да я избегнем.
 2. Незнание и несигурност, какво и как точно да правят с детето: има майки, които се стъписват когато се приберат с детето. Суматоха, незнание, едно малко пакетче, които от сега нататък разчита основно на теб. Памперси, подсичане, къпане – това са само малка част от нещата, които са различни от ходенето по заведения, ресторанти, работа … Истината е, че особено младите майки, или тези, които до сега са били под бащиния покрив, често страдат от подобни проблеми.
 3. Липса на таткото и твърде малко помощ при отглеждането. Макар и да промениха закона и вече да има и отпуска по бащинство за 1-2 седмици, това не означава, че всички татковци имат възможност да излязат в такава. От тук започват и проблемите, когато за бащата начина на живот се е променил само с това, че през нощта от време на време го пробужда бебешки рев. Нито се прибира по-рано, нито поема част от нощните пробуждания и кризи, нито отменя майката по време на колики или всичко това е сведено до минимум, който не може да компенсира нейната умора. А ако майката кърми, това е още по-голям проблем, защото производството на кърма е свързано с повече енергия, спокойствие, здравословна храна и СЪН.
 4. Съвети на бабите и опитите им за вмешателство в отглеждането на детето. Без да целя да засегна бабите (имам си две прекрасни, макар и понякога да ме ядосват много), понякога това, което те знаят за отглеждането и грижите за бебето се разминава с това, което е сега като насоки или препоръки. Включително медицина (има и хомеопатия все пак), начин на хранене (преди са ни захранвали и на 2 месеца със сокове), количество храна (всяко бебе яде различно, някой повече, други по-малко – важно е детето от какво има нужда), обличане, къпане (моля, не осолявайте детето, то не е пържола!), мазане след къпане и още много много други неща, които за нашите майки са новост. Това определено може да предизвика конфликти, напрежение и стрес за майката.
 5. Трудно потичане на кърма и слаба мотивация за кърмене: Кърменето е една много важна задача на майката. Но за съжаление има и такива, които самоволно се отказват от това удоволствие. Тях не ги коментирам. Изказването: Нямам кърма обаче, не е оправдано. Независимо колко трудно може да е потичането на кърмата, има начини това да се преодолее. Въпроса е до колко е мотивирана една майка. Дали свободата да излиза и след раждането или пък нежеланието да бъде будена вечер за да кърми … (да, има много такива случаи…). Дори и кърмата ви да намалее, има и лекарства, които могат да повишат лактацията ви, ако не може да се справите с нормалните методи на стимулация.
 6. Недостатъчно сън на майката: От липсата на сън могат да следват много проблеми. Освен намаляване на кърмата, изнервяне, неспокойствие, нежелание за хранене … всяко едно настроение рефлектира върху детето. Не си мислете, че детето не разбира дали вие сте спокойна или нервна. Дори и да не кърмите, то ви усеща. И след 1-2 години, когато детенце порасне, много добре ще разберете какво се има предвид. Децата копират всичко, дори начина по който въздишате!
 7. Твърде много четене на негативни мнения по различни проблеми: Интернет е препълнен с негативни мнения, злощастни истории, неприятни случки и страхове на родителите. Независимо дали преди или след като родите, имайте предвид, че те няма да ви помогнат да си решите даден проблем, а могат по-скоро да предизвикат такъв. И то най-вече в главата ви!
 8. Вманиачаване на тема чистота, предпазване от вируси и болести: Не забравяйте, че бебето има собствен имунитет и не му е нужно нищо повече от нормално чиста и добре поддържана среда. Което съвсем естествено, не би трябвало да е много по-различна от досегашната хигиена и навици.
 9. Некомпетентност на педиатрите и лекарите: Излишно е да давам примери за такива случаи, нужно е само да отворите някоя здравна тема за да проверите. Факт е обаче, че има и лекари, които могат да са ви по-полезни и от бащите. Нужно е само да попаднете на правилните и да им имате доверие.
 10. Промяна на отношението между родителите, в следствие на твърде голямото внимание, което майката отделя на детето: Не си мислете, че само за вас бебето е новост. Бащите също претърпяват сътресения. Освен липсата (или драстичното намаление) на сексуална активност в последните месеци от бременността, сега преумората и новите задължения дават своето отражение. Ако твърде много сте се отдали на детето и пренебрегнете таткото, може да доведе след себе си още повече негативи. Не забравяйте, че до сега сте били двамата, и мъжа не очаква до такава степен да е пренебрегнат. Дайте му и на него време да свикне с поделянето на вниманието.

По всяка една от точките може да се пише още много. Темата е отворена за дискусии.
Но основния въпрос е: дали искате да от хората намиращи решение или търсещи проблеми :)
И за да се освежите след този материал:
„Преди имах 7 теории за възпитание на деца и нито едно дете. Сега имам 7 деца и нито една теория :D

Етикети/Тагове: , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
13 април 2011, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

7 Коментара по "10 проблема на младите майки"

 1. mdaaaa казва:

  Тези проблеми от собствен опит ли ги споделяш? Защото когато ги чета имам чувството, че се ги преживяла и си наясно с тях, за да можеш така уверено и последователно да ги напишеш?

 2. Милена казва:

  Мдаааа, може би не знаеш, има и други начини човек да получи информация за подобни случки ;) Като например статии като тази, с цел да помогнат на други, да не се стига до такива проблеми или поне да ги минимизират.
  Явно си пропуснала другите материали, които публикувам, и за да ти помогна:
  „Човек има три пътя: За да постъпва разумно е най-благородния – размишлението.
  Най-лекия – подражанието.
  Най-горчивия – опитът.“ Конфуций
  Е, за да отговоря на въпроса ти – не следвам горчивия път ;)
  А усещането е такова, каквото човек се е настроил да получава :)

  • mdaaaa казва:

   Напротив, усещането е такова, каквото се създава от изживяното, прочетеното или създаденото от друг. Не можеш да знаеш дали нещо ще те разплаче или разсмее преди да си го прочел или преживял.
   Просто твоята статия ме накара да мисля, че всичко е преживяно, което между другото е и най-достоверния източник на истинност. Това, че си прочела от тук от там други статии и си ги сложила тук, не значи че е истина, всеки може да си измисли и напише каквото пожелае, но да го преживее и сподели е съвсем друго!

   Успех!:)

  • mdaaaa казва:

   Написах ти отговор, но явно не си го одобрила за публикуване;), жалко…
   Както и да е, със здраве:)

   • Милена казва:

    Mda, не съм 24/7 на компютъра все пак… Може би не си разбрала, работя, взимам си детето след градина, обръщам му внимание … Това от своя страна доказва, че по-скоро търсиш под вола теле.
    Всеки има право да си мисли каквото иска. Ако това е полезно за теб, чудесно. Ако не е, значи по-добре, че не си от хората, сблъскали се с тези проблеми.
    Ако ме познаваше нямаше да е трудно да разбереш как мога да напише нещо, без да съм го преживяла лично … Като го е споделил някой, с който съм го съпреживяла. Или поне част от нещата. За щастие, не познавам такива, които са ги карали да осоляват бебетата си, но доста материал изчетох по въпроса и бях втрещена. Не смятам да те убеждавам, дали съм преживяла нещо или не. Недоспиването съм го преживяла, и до ден днешен не ми стига съня. И като ученичка не ми стигаше. Просто обичам да си поспивам :) Затова и казвам, лека нощ сега. :)

    • mdaaaa казва:

     Лелеее, много лесно се палиш бе жена, я го карай по-спокойно…, мисля че не съм те обидила с нищо, за този тон, както казах със здраве

 3. Росица казва:

  Милена,винаги и с голямо удоволствие чета твоите статии.Сигурна съм че повечето от тях са ти от личен опит така както и на мен.Продължавай все така да споделяш,за много хора навярно си полезна!

Остави мнение/коментар