Захранване на бебето с немлечна храна

Публикувано в: Детска кухня

zahranvaneПоследните години все повече се говори и практикува по-късното захранване на бебето. Дали, защото ранното захранване може да доведе до алергии, дали за да се стимулира повече кърменето, специалистите са писали достатъчно много по въпроса.
Най-често препоръчваното захранване е след 6-ти месец, ако бебето е предимно кърмено. Незрялата храносмилателна система не е в състояние все още да поеме вида и количеството храна както възрастен човек, затова трябва много внимателно да се подходи към захранване на бебето. В случаите, когато бебето е на адаптирано мляко, може да се премине към плавно захранване и по-рано, след края на 4-тия месец – началото на 5-ти.
За жалост, в България все още има педиатри, привърженици на старата схема на захранване, и още след 1-вия месец започват със сокове. В крайна сметка обаче, всеки родител сам решава кога и по какъв начин ще захрани своето бебе.
Еуфорията около 1-вата лъжичка немлечна храна наистина е голяма. Майката приготвила камерата, или пък таткото строен с камерата до майката, загребано със сребърна лъжичка пюрето (или кашата) и чакате така жадувания първи миг, в който бебето ще поеме първата хапка различна немлечна храна. Допирате плахо лъжичката до устните на бебето и с притаен дъх чакате реакцията на мъника и дали няма да върне храната. И ето, бебето се облизва сладко сладко, гледа ококорено и в недоумение какво са му дали, но отваря плахо устенцата, за да се убеди, че все пак това не е част от играта, а нещо за ядене.
Това кратко резюме в повечето случаи при всеки е различно. Не до там различни са обаче принципите на захранване на бебето, а именно:
1. Каквато и нова храна да се дава на бебето, то трябва да е напълно здраво, да не съвпада с бита ваксина, да няма обриви от какъвто и да е тип (дори и претопляне).
2. Всяка нова храна се въвежда постепенно. Започва се с 2-3 чаени лъжички (което е около 5-6 бебешки лъжички) от новата храна. Всеки следващ ден се увеличава количеството с 1-2 лъжички, като по този начин за около 10 до 14 дни ще достигнете до цяла порция, с която да заместите едно кърмене.
Следващата нова храна може да се включи след около 14-дневен интервал.
3. При поява на повръщане, диария или обрив, новата храна трябва да бъде спряна. След 1 седмица опитайте отново, но с по-малка доза храна.
4. Ако някое пюре е по-гъсто, може леко да го разредите с АМ или кърма, но не и да го давате със шише. Същото важи и за домашно приготвяните пюрета. Така няма да имате проблеми когато започне бебечето да приема по-едри частици.
5. Ако бебето откаже някоя храна, не го насилвайте. Изчакайте 4-5 дни и опитайте отново със същата храна или примесена с вече опитвана храна.
6. Вкуса на бебето се променя много бързо. Ако 2 месеца с охота е приемало определена храна, в определен момент може да реши, че не иска да я яде повече.
7. Добре е да осигурите на бебето максимално разнообразно хранене, според възрастта.
8. Ако детето вече е на 10 месеца разнообразието е още по-голямо. Когато педиатъра ви каже да започнете с дадена храна, не се ограничавайте единствено до вида и рецептата която ви е казана. Например: освен чрез попарата, сиренето, маслото и брашното, може да го давате с кус кус.
Добре е ако единия ден давате попара, на следващия да дадете овесена каша с плод например. След това кус-кус, след това намачкан банан със извара и т.н.
Вариантите са много, важното е да има разнообразие, от вече внесените храни.
Здравето на детето Ви зависи от Вас.

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
21 януари 2009, категория Детска кухня.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

3 Коментара по "Захранване на бебето с немлечна храна"

 1. ne e zaduljitelno казва:

  Такааа:)…сега да си кажа кое не ми се нрави;):
  По т. 2 – Нова храна се въвежда с вече въведена такава. Т.е ако си дала картоф, след 4-5 дни добавяш морков, след още толкова тиквичка и т.н. Не се чака половин месец да дадеш новата храна. Просто я добавяш към вече дадената. В противен случай, излиза че половин месец детето ти ще яде една и съща храна – картофи например;)
  По т.3 – Не се чака една седмица и да му се предложи същата храна, от която е повръщало, нали пак ще започне да повръща. Явно не му понася и трябва да се изчака детето де е захранено и тогава отново, постепенно да се започне с храната алерген.

 2. Милена казва:

  :) по точка 2 мога да се съглася, за неправилното формулиране. Под нова храна се има предвид между месо, сирене, фибри (хляб, бисквити, овес), жълтък.
  Разбира се, че не ако си е нужно между внесен един зеленчук, да чакаш 15 дни до следващия. Но ако захраниш с месо, за да захраниш със сирене или нещо друго, е добре да се изчакат 2 седмици.
  Ако дадеш пилешко, не нужно да чакаш 15 дни за да дадеш заешко. Съгласна съм с теб, неясно съм го описала.
  По точка 3, пак се съгласявам, но само, ако е доказано, че причинителя е самата храна. Има доста случаи, в които диарията, повръщането или алергията, може да е предизвикана от други фактори. При всички случаи е най-добре да се обадите на педиатъра.
  Може просто да се изчака по-дълго с предполагаемия алерген.
  При Вики имаше един единствен случай на обрив като по-малка. Тук беше моя грешка. Дадох единия ден пюре с алабаш, а на следващия ден кайсия. Дупето й беше като на маймунче милото :( И тъй като не бях сигурна от коя от двете храни е, спрях и двете. Чак 3-4 месеца по-късно пак й дадох кайсия.

 3. Lady Frost казва:

  Всъщност в самото начало на захранването храните трябва да се въвеждат доста по-бавно. Първата храна се дава в продължение на поне седмица, най-добре две. Следващата пак е добре да е около седмица.
  Моя син през първия месец от захранването си беше основно на оризова каша! :) Когато започнах да давам пюрета (около месец след захранването), първото пюре го давах 10 дни.

  Аз лично съм привърженик на по-бавното захранване и колкото се може по-дълго да се запазят млечните хранения.

  Относно алергиите – там трябва да се процедира внимателно и да се направи консултация със специалист. Тъпото е, че доста „специалисти“ я карат малко през пръсти и единственото което правят е да кажат на родителите да избягват дадена храна, без да се задълбае в проблема и да се разбере откъде точно е алергията и дали въобще е алергия. За жалост вече имам опит с такива доктори дето основно ги мързи. :( Много станаха, а това е леко плашещо.

Остави мнение/коментар