Адаптираното мляко?!?

Адаптирано млякоПреди няколко дни моя позната ме попита, колко часа след като се приготви млякото е годно да се дава на бебето? Съвсем елементарен въпрос, отговора на който го пише навсякъде, но не е в това въпроса. Нормално, по указания на опаковката на всяко адаптирано мляко пише, че може да се дава до 1 час след приготвянето му. Освен това, се приготвя, като водата се загрява до 40-50 градуса (зависи от вида адаптирано мляко, някой се разтварят по-лесно, други значително по-трудно, трети са много гъсти като консистенция), и след това се прибавя млякото. Също така, ако претопляте мляко, което е направено (или кърма), което по една или друга причина бебето не е изпило и искате да му дадете отново, това може да стане на водна баня, а не в микровълнова печка, и не повече от час, час и половина след приготвянето му.
До тук едва ли сте прочели нещо ново. Сега следва и изненадата.
В държавните болници, след като родите, ако кърмата не е тръгнала се изписва мляко за бебенцето. Току що родили, едвам успявате да се съвземете от настъпилите промени, никой не си задава тези въпроси. Ако кърмите бебето е лесно, но ако нямате все още кърма, а бебето плаче се налага да му дадете онази стъклена бутилка с каучуков биберон, пълна с 20-50 мл адаптирано мляко. Става 22 часа, сестрите Ви връщат бебето след тоалет, готово да яде и да поспи още 1-2 часа. Сестрите лягат и за да не ги безпокоите оставят няколко дози вече приготвено адаптирано мляко. Не би ли следвало сестрите и лекарите да са още по-прецизни в отглеждането на бебета?
Очевидно не. Те от своя страна биха казали: бебетата ядат по различно време, ако за всяко се приготвя индивидуално храната, то би следвало само това да правим? Ами така е, работата Ви е това, да се грижите за бебето през тези няколко дни, в които майката все още не е влязла в ритъм. И още нещо – след като млякото след 1 час вече не е годно, това означава, че бебетата поемат развалена храна. Ако това е така, вместо в болницата да се грижат за стабилизирането и адаптирането на бебето през първите дни, те дават предпоставки то да се разболее? Или греша?
В заключение мога само да кажа, за всички които ще се сблъскат с подобни неща: когато Ви донесат стъкленото шише, ако мине повече от 1 час, просто изхвърлете съдържанието и поискайте ново, когато наближи времето за хранене на мъничето. Дори и да е в 3 през нощта, събудете дежурните спящи сестри да си свършат работата. Но за да избегнете евентуален дискомфорт на така крехкото бебче, просто не му давайте това шише.
Ще има въпроси от типа на: ама изпи ли го, ама кога е яло, че го е изпило… това да не Ви притеснява. Просто отстоявайте позицията си. А и Ви е ясно, че температурата на престоялото адаптирано мляко не е 37 градуса, и бебето може да откаже да го яде само защото е по-студено.
Кураж мили бъдещи и настоящи мами, не се оставяйте. Хубаво е да се поставяте и на мястото на сестрите, но точно сестрите там следва да Ви дадат насоки за правилното отглеждане на бебенцето Ви. Не сте длъжни да четете всичко в интернет или по книги. След няколко дни в родилния дом, съвсем няма да Ви е до четене на книги, когато започнат безсънните нощи от коликите на бебчето.

Етикети/Тагове: , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
27 октомври 2008, категория Майчинство и отглеждане.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

7 Коментара по "Адаптираното мляко?!?"

 1. komitata казва:

  За съжаление това е самата истина. :(

 2. Desislava казва:

  чесно казано предпочитам термуса с топлата вода шишето и кутията с храна от вкъщи за да знам кога е приготвена и каква всъщност е хараната :P :P :P :P :P

 3. Нина казва:

  Хубава статия!
  Мога да кажа, че според мен е абсолютно погрешно да се тъпче бебенцето с адаптираното мляко… чела съм, че кърмата понякога слиза в нужното количество и след седмица, две, а те на практика не ти оставят тази възможност! Когато аз родих, носиха ми шишенце с мляко в часовете за хранене, като преди това го поставях на гърдата за около 5 минути, а и малкия беше доста сънлив и мързеливичък и щом усетеше след това шишето го изцокваше за нула време и заспиваше. Тъпо ми е, че никой не ми каза: „Кърми го колкото можеш по-често и така по-бързо ще се стимулира „слизането“ на млякото“… и така за съжаление отбиването ни почна от родилния дом. Както и да е, в грешка съм и аз самата, че не четох достатъчно за кърменето и че очаквам все хората да са по-съвестни. А изобщо и от отношението на някои сестри съм възмутена!
  Все пак това им е работата, а се държат с теб сякаш си някакъв идиот и за въпросите, които задаваш се чувстват прекалено велики, докато ти ги обясняват на две на три.

 4. sara казва:

  Моя близка по някаква причина отначало нямаше нито коластра, нито кърма. Но това не промени решението й да кърми.

  3 седмици малкият беше на АМ, а майка му на хомеопатични. В следващите 5 месеца и 1 седмица беше само на кърма. Е, като тръгна, тръгна :)

  Но тази майка беше взела решение, а тя е от тези, които щом решат нещо, няма сила, която ще ги спре да го реализират :) Започна си захранването на 6 месеца, но продължава активно да кърми и ще го прави до 2 годинки. Щом има желание, има начин.

 5. Милена казва:

  Нина, Вики я кърмих до 4-ти месец, за съжаление само толкова, поради причини, които не искам да си спомням. От родилния дом захапа и е кърмена и с коластра. Просто описах ситуация, на която съм присъствала, провокирана от въпроса на моя близка.
  Надявам се някой ден при второто ми дете, дори да не знам какви са марките АМ на пазара и ще направя всичко възможно да е само на кърма, без да слушам невежи лекари.

 6. Ина казва:

  Нина, аз минавам по твоя път и за съжаление от незнание и същата незаинтересованост от персонала в родилното лиших детето си от нещо толкова ценно като кърмата. Обвинявах сестрите и аз, сега обвинявам само себе си, но така или иначе връщане назад няма… Ужасно кофти чувство…

 7. джеми казва:

  здравейте ние вече сме на АМ на 5 месеца сме малката не иска да пие млякото когато е топла водата а предпочита студено млякото.дали е вредно

Остави мнение/коментар