Не се сърди човече

Публикувано в: Забавно

Не се сърди човечеПреди няколко дни купих играта „Не се сърди човече“ защото много ми допадна варианта с магнитна дъска. Може би всички сме имали проблеми с едновремешните картончета, които без да искаме бутаме и се разместват пионките на всичките играчи. Затова и не се поколебах, да взема магнитния вариант без обаче да огледам нещата добре.
И ето какво се оказва.
Отварям кутията, уж знаем правилата, но все пак трябва да си ги припомним. Чета и мигам, гледам дъската и виждам някакви стрелки, чудеса, указания, сложности, прескачания и мигам още повече.
Опитвам се да разшифровам упътването, но уви, нещо не е както трябва.

Затова реших, че с общи усилия ще открием как точно се играе на тази модификация на „Не се сърди човече“.
Помагайте да разберем упътването! Разчитам на вас с общи усилия да разберем кога, къде се отива :)

Правила: Всеки играч има по 2 пионки (по мое време бяха по четири). Поставя ги на пространството вляво от себе си, където има два кръга. Това е неговия двор или база. Редът на започване се определя с хвърляне на зар. Започва играчът с най-много точки. Всеки играч започва от базата си и обикаля както е показано на дъската, докато пристигне обратно до централната редица на неговия цвят. Продължава по оцветените кръгчета до средата на дъската.
Всеки играч хвърля зара веднъж, освен ако не хвърли шестица. Тогава има право на второ хвърляне. Само със шестица се излиза от базата. Пионките се местят с толкова квадратчета, колкото показва зарът. При стигане на заето от пионка на друг играч квадратче, пионката се връща в двора (базата). При настигане на пионката от същия цвят, двете се поставят една върху друга в същото квадратче. Всички пионки от един цвят могат да се натрупат в едно и също квадратче (че те са две, какво ще рече всички :) ?)
И тук идва най-интересното: Когато попаднете на кръгче със стрелка си премествате пионката на указаното място. Печели играчът, който първи премести пионките до центъра.

Когато попаднете на кръгче със стрелка си премествате пионката на указаното място – това определено е мистерия. Разгледайте отново дъската. Външните стрелки извън кръга показват посоката на движение. Това е ясно.
Големите стрелки са 4 на брой и всички идват от кръгче със съответния цвят. И това е ясно. За тях се отнася това преместване.
Сега обаче вижте малките ъглови стрелки. Предположението е, че те показват, че трябва да се влезе в кръга. Но стигаме до едни малки стрелки, които са все едно посоката на малкото кръгче. Но как точно и по каква причина, се завъртаме по тази посока и от коя позиция ?

Моля, дайте идея, кажете вие как бихте го играли?

Етикети/Тагове: , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
19 януари 2011, категория Забавно.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

5 Коментара по "Не се сърди човече"

 1. Денница казва:

  Според мен това си е някаква своеобразна промоция за по-бързо придвижване и финиширане и вероятно идеята е следната:
  Приемаме, че играем с жълтите пионки, т.е. седнали сме точно срещу снимката и началната жълта база ни се пада вляво. Хвърляме 6-ица и по посока на часовниковата стрелка се озоваваме на червената точка (където е входът за прибиране на червените пионки. С второто хвърляне продължаваме да си се въртим по големия кръг, както си му е редът ИЛИ хвърляме 1 и тогава се озоваваме на синята точка, от която има стрелка, водеща във вътрешността. Кацаме там и при следващото полагащо ни се хвърляне, да речем, уцелваме пак 6-ица и започваме да се придвижваме по сините точки под ъгъл към центъра и вече сме на първото кръгче от вътрешния кръг (пак по часовниковата стрелка, както сочат стрелките около малкия кръг). И ако имаме невероятния късмет да хвърлим още веднъж 6-ица – хоп вече сме прибрали тази пионка в поленцето за прибиране срещу нас. С две думи: минали сме по пряк път и сме избегнали дългото обикаляне по големия кръг.
  А това, дето като настигнем чужда пионка, трябва да се върнем – ми е малко странно. Преди не се ли връщаше застигнатият?
  Независимо какви правила изберете – пожелавам ви приятна игра и да няма сърдити :-)

 2. silvia казва:

  Целта е да стигнеш до финала.Със всяко хвърляне трябва да се придвижиш.Ако пинката ти ,докато обикаля по големия кръг,попадне на кръгчето от собствения си цвят(към което има дълга стрелка от същия цвят),то тя поема по краткия път до целта(центъра).Вътрешния кръг от бели кръгчета е да се придвигваш по него докато не хвърлиш точната цифра така ,че да влезеш в центъра.И ако случайно пионката ти попадне върху чужда пионка ,то ти се връщаш в изходна позиция(база),което си е гадно ако вече си достигнал до вътрешния кръг.

 3. silvia казва:

  Ако желаеш играеш едновременно с двете пионки .Със 6-ца излизаш от базата или местиш, след което хвърляш пак.В зависимост от показанията на зара местиш едната или другата пионка.Примерно с едната изчакваш докато имаш по добро хвърляне,за да не обикаляш големия кръг до безкрай ,и по-бързо да достигнеш до централната редица(водеща към центъра(финала)).

 4. vela казва:

  Тука важното според мен е да се въртиш като пумпал и хич да не ти дреме за упътването :) . Най-вероятно всеки цвят пионки си следва съответния цвят стрелки и то само ако попадне с точен зар на съответното кръгче, на което има стрелка. Но готиното на играта е, че могат да се измислят сумати други варианти и правила :)

 5. I казва:

  Когато попаднете на кръгче със стрелка си премествате пионката на указаното място , veroqtno taka moje po barzo da se spe4eli prodaljava se v strani i sled tova zavoi kam centara nai veroqtno :)

Остави мнение/коментар